Hayatta yapamadığımız güzellikleri sosyal medyada paylaşarak kendimizi samimi gösterme gayretine, "Sosyal Medya Hastalığı" diyelim.
Aslında böyle bir davranış, bir manada samimiyetsizlik ve insanları aldatmaya yönelik bir riyakârlıktır.
Yaptıklarımızın Allah için değil de "gösteriş" için tapılmasına dinimizde RİYA denir. Günümüzde sosyal medya hayatımıza girdikten sonra riya kavramı da gâlibâ tersine döndü.
Gerçek hayatta yapamadıklarımızı sosyal medyada paylaşma samimiyetsizliği başladı. Karşılaştıklarında birbirlerine belki de "selam" dahi vermeyecek olanlar,
riya duygulu cümleler ile birbirlerine nispet yaparcasına TEBRİK mesajları gönderiyorlar.
Cumalarda, mübârek gün ve gecelerde, özel günlerde
bir kelimesine bile kafa yormadıkları hazır ve standart kartlar ile tebrikleşme artık dini bir moda hâline geldi. Ancak, bu kartlar üzerinde yazılı güzel ifadelerden "ne kadar nasibimiz var", nefsimiz adına bunu hiç düşünenimiz yok.
Halbuki gerçek İslami görev, sözde değil özde, dilde değil davranışta olmalıdır.
Yüce Allah hayat rehberimiz olan kitabı Kur'an-ı Kerim'de, "Ey iman edenler! Yapmayacağınız şeyleri niçin söylüyorsunuz? Yapmayacağınız şeyleri söylemeniz, Allah katında büyük nefretli bir davranıştır" (Saf, 2-3) buyuruyor.
Böyle samimiyetsiz ve ucuz müslümanlık anlayışını Yüce Allah kitabında kınayarak Peygamber efendimiz dönemindeki bedevilerin medeni olmayan bir davranışı olarak nitelendirmiştir:
"Bedeviler "inandık" dediler. Resulüm onlara de ki: "Henüz iman kalplerinize yerleşmediğine göre siz gerçekten iman etmediniz, bari "teslim olduk" deyin. Bununla beraber eğer Allah'a ve resulüne itaat ederseniz, Allah hiçbir işinizi karşılıksız bırakmaz. Şüphesiz Allah çok bağışlayan ve çok esirgeyendir".
Gerçek müminler ise, Allah'a ve Resulüne iman ettikten sonra asla şüpheye düşmeyen, Allah yolunda mallarıyla ve canlarıyla cihad edip gayret gösterenlerdir. İşte iman davasında sâdık / doğru olanlar bunlardır" (Hucurât, 14-15) buyurmuştur.
Anlıyoruz ki "müslümanlık" lafta ve mesajda kalmayacak; yaşayarak hayatımıza yansıyacaktır. Bir başka ifade ile, müslümanlığımız sözde değil,özde olacaktır !
30.11.2021
Kemal CENGİZ
Emekli Müftü