Sabahları Mutlaka Kahvaltı Yapılacak-2
MAKALE
Paylaş
13.09.2022 23:18
467 okunma
Necdet Ergün

Düzenli kahvaltı yapan çocukların ve ergenlik çağındakilerin hayata daha pozitif baktıkları görülmüştür.

İyi bir kahvaltı, tokluk hissini artırır, bazı hormonların salgılanmasını sağlar, sonuçta fazla beyaz ekmek ve fazla tatlı yenmezse kan şekeri daha iyi düzenlenir. Şeker hastaları glisemik indeksi yüksek beyaz ekmek ve tatlıdan fazla tüketirse saat-10-11 gibi şeker düşer ve acıkma olur. Tekrar Gİ yüksek karbonhidrat alınırsa tekrar acıkma olur. Bu kısır döngü gün boyu devam eder.

Glisemik İndeksi yüksek gıdalar hızlı emilir ve kan şekerini hızlı yükseltir. Glisemik indeksi düşük gıdalar yavaş emilir ve kan şekerini yavaş yükseltir.

Kahvaltı yapmayanlarda kolesterol ve insülin düzeyleri yüksek tespit edilmiştir. Kalp damar hastalıkları, kan yağlarında ki artış, tip 2 diyabet, hipertansiyon, metabolik sendrom ve osteoporoz görülme riski daha fazladır.

Kahvaltı yapmayan çocuklarda şişmanlama oranı daha fazla olmaktadır.

Kırklı yaşlarda kahvaltıda, süt ve süt ürünleri, tahıl, sebze ve meyve tüketimi sonucu zeka ile ilgili olumlu sonuçlar gözlemlenmiştir.

Ellili altmışlı yaşlarda iyi bir kahvaltı ile B12 vitamini, folik asit ve kalsiyum ihtiyacının karşılanması gerekmektedir.

Günlük enerji ve besin maddeleri ihtiyacının önemli bir bölümünün kahvaltıda karşılanması gerekmektedir.

Günlük enerji ihtiyacı 2000 kal ise, bunun 1/4-1/5’ i 400-500 kal’si kahvaltıda karşılanması gerektiği kabul edilmektedir.

Kahvaltıda her besin grubundan alınması dengeli beslenmede önemlidir.

B grubu vitaminlerinin ve posanın yeterli alınması için kahvaltıda tam tahıllı gıdalardan tüketilmesi gerekir. Ancak kilo almanın bir numaralı sebebinin beyaz ekmek tüketmek olduğu bilinerek, hangi ekmek olursa olsun 1-2 dilimden fazla tüketilmemelidir. Tam buğday ekmeğinden diğer öğünlerde 1 dilim(25-30 gr)’er yemeli, kahvaltıda ise 1-3 dilim yenebilir.

Pastanelerde yenen börek, kek, simit gibi gıdaların un, yağ ve şeker içerdiği, insanı kilo aldırdığı görülmüştür.

Ayrıca peynir, yumurta, zeytin ve bal gibi gıdaların besin içerikleri daha fazladır.

Kahvaltıda; fosfor, protein, kalsiyum, riboflavin gibi birçok besin maddesi bakımından zengin olan süt ve süt ürünlerinden tüketmelidir. Süt içemeyenler peynir veya yoğurt tüketmelidir.

Bilhassa çocukların kahvaltısında süt grubu besinler mutlaka bulunmalıdır. Süt, peynir, yoğurt, ayran, tüketenlerin sindirim sistemi rahatlar.

Süzme yoğurt ekmeğe sürülür, üstüne bal veya reçel sürülerek yenebilir.

Meyve, yoğurt, tam buğday ekmeği yenmelidir. Çay, meyve suyu veya 1 bardak süt içilmelidir.

Kahvaltı Mutlaka Yapılacak

Protein ihtiyacı: Bir gün içinde 1 kg canlı ağırlığımız için 1 gr protein almalıyız. 60 kg için 60 gr protein almalıyız.

Gün içinde bu proteinin 1/3 ünü hayvansal protein kaynaklarından, 2/3 ünü de bitkisel protein kaynaklarından sağlamalıyız.

Bayanlar 2000 kalori, erkekler 2400 kaloriye ihtiyacı vardır. Bunu 1750 ve 2000 kalori olarak belirtenler de var. Bu kalori değerleri bedenen çalışmayanlar içindir. Kahvaltı metabolizmayı hızlandırır

Sindirim sisteminin ve metabolizmanın iyi çalışması ve kabız olmamak için sabah aç karna kahvaltıdan önce yenen meyveler.

1 adet elma +1 adet portakal                      Veya 2-3 adet mandalina

Veya 1 adet orta boy armut +1 adet elma   Veya 6-7 adet taze kayısı

Veya 2-3 adet taze incir                    Veya 1 küçük salkım üzüm

Veya 2-3 adet kuru incir                             Veya 6-7 adet kuru kayısı

Veya 1 avuç kuru üzüm yenecek

Kuru meyveler yendikten sonra soğuk olmayan 1 bardak su içilirse kabızlığa iyi gelir. Aç karna yenen meyve veya başka gıdalar soğuk olursa sindirim sistemine zarar verir.

Aç karna önce meyve yiyen kişinin sindirim sistemi daha iyi çalışır.

1 bardağın yarısına normal su diğer yarısına kaynar su katılacak, bu ılık suya 1 tatlı kaşığı bal katılacak ve içilecek.

Ilık süt içine 1 tatlı kaşığı bal katılacak ve içilecek. Bal kaynar suya veya kaynar süte katılmaz.

 

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya