Küresel ekonominin aktörleri "1+6 Diyaloğu"nda buluşuyor
Çin ile 6 uluslararası ekonomik örgütün yöneticilerini bir araya getiren "1+6 Yuvarlak Masa Toplantısı", Anhui eyaletinin Huangshan şehrinde gerçekleştirilecek.
EKONOMİ
Paylaş
09.12.2022 11:22
66 okunma

PEKIN (AA) - Bugünkü toplantıya, Çin Başbakanı Li Kıçiang ile Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ve G20 çerçevesinde kurulan Finansal İstikrar Kurulu'nun (FSB) başkanları ve direktörleri katılıyor.

Li, dün toplantı için Çin'e gelen Dünya Bankası Grubu Başkanı David Malpass, IMF Genel Direktörü Kristalina Georgieva, OECD Genel Sekreteri Mathias Cormann ve DTÖ Genel Direktörü Ngozi Okonjo-Iweala ile ikili görüşmeler yaptı.

Çin Başbakanı Li, Malpass ile görüşmesinde, Çin'in makro ekonomik politikalarının koordinasyonu, küresel ekonomi yönetiminin geliştirilmesi ve dünya ekonomisinin karşı karşıya bulunduğu sorunların çözümü için Dünya Bankası ile çalışmaya hazır olduğunu belirtti.

Kovid-19 salgınının etkisine karşı Çin'in istihdamını, fiyat istikrarını koruduğunu, temel ekonomik göstergeleri makul seviyede tutmayı başardığını ifade eden Li, önceki gün duyurulan salgın tedbirlerinde yeni yaklaşımların uygulanmaya başlanmasıyla ekonomik büyümenin istikrarlı şekilde artmasını beklediklerini ifade etti.

Li, Kovid-19 tedbirleri ile ekonomik ve sosyal gelişimi daha iyi koordine ederek günlük yaşamın ve üretimin kesintisiz devamını sağlamayı hedeflediklerini dile getirdi.

"Reform ve dışa açılma politikasına bağlıyız"

IMF Direktörü Georgieva ile görüşmesinde, G20'nin Borç Erteleme Girişimi'ne katılacağını aktaran Li, adil ve eşit bir borç yapılandırması için tüm taraflarla çalışmaya hazır olduklarını söyledi.

Çin Başbakanı Li, Çin'in reform ve dışa açılma politikasına bağlı olduğunu, barışçıl kalkınma çizgisini sürdüreceğini belirterek, imalat sektörünün yanı sıra hizmetler sektörünü de daha fazla dışa açacaklarını, uluslararası sanayi ve tedarik zincirlerinin istikrarı için yuanın değerindeki dengeyi koruyacaklarını dile getirdi.

IMF Başkanı da Çin'in Kovid-19 politikasında dengeyi ayarlamaya yönelik yeni yaklaşımını takdir ettiklerini, bunun küresel ekonomik büyümeye katkı sağlayacağına inandıklarını vurguladı.

"Çok taraflı ticaret sistemini destekliyoruz"

Li, DTÖ Genel Direktörü Okonjo-Iweala ile görüşmesinde ise Çin'in çok taraflı ticaret sistemini desteklediğini, 2001'de örgüte üye olmasından bu yana sorumluluklarını yerine getirerek hem ülke kalkınmasına hem de dünya ekonomisine katkı sunduğunu kaydetti.

Okonjo-Iweala da Çin'in çok taraflı ticaret sistemindeki yapıcı rolünü takdir ettiklerini vurgulayarak, ekonomik bağların koparılmasının, tedarik zincirlerinin kesilmesinin dünya ekonomisinin ve uluslararası ticaretin gelişimine zarar vereceğini belirtti.

Küresel ekonomi yönetimi ve kalkınmada iş birliği

Başbakan Li, OECD Genel Sekreteri Cormann ile görüşmesinde, OECD'nin uluslararası kalkınma politikalarındaki yol gösterici ve koordine edici rolünü överek, küresel ekonomi yönetiminde reform, yeni kalkınma perspektiflerinin geliştirilmesi ve iklim değişikliği gibi küresel sorunlarla ortak mücadele için birlikte çalışmaya hazır olduğunun altını çizdi.

Cormann da Çin'in ekonomik ve sosyal kalkınmada, yoksullukla mücadeledeki kayda değer başarı sağladığına dikkati çekerek, Pekin ile küresel ekonominin yönetimi ve kalkınma alanında daha yakın işbirliği yapmayı umduklarını kaydetti.

 
Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya