Amasya Sultan Beyazıt Camisinde Mukabele Okumaları
500 yılından bu güne denk bir gelenek olarak devam ettirilen mukabele okumaları Amasya Sultan Beyazıt Camimizde Amasya Sultan Beyazıt Cami imam hatipleri Nihat Arpaguş ve Hasan Bedirhan başkanlığında;
GÜNDEM
Paylaş
14.04.2023 11:01
1 yorum
959 okunma

AMASYA (Ana Haber) Edib Ahmet CEYLAN 

500 yılından bu güne denk bir gelenek olarak devam ettirilen mukabele okumaları Amasya Sultan Beyazıt Camimizde Amasya Sultan Beyazıt Cami imam hatipleri Nihat Arpaguş ve Hasan Bedirhan başkanlığında; öğle namazını müteakiben Amasya Şehit Alper Kalem Erkek Kur’an Kursunda hafızlık yapan ve Proje Hattat Hamdullah İmam Hatip Ortaokulunda okuyan öğrencilerimiz, ikindi namazından önce ise, Amasya Büyükaga Medresesi Erkek Kur’an Kursunda hafızlık yapan öğrencilerimiz tarafından mukabele kırat olunmaktadır.

Hatim okumak, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed ( s.a.v ) 610 yılında ilk vahyin gelişiyle başlayan Kur'an'ın indiriliş süreci, 632 yılına kadar, yaklaşık yirmi üç yıl devam etti. Peygamber Efendimiz (s.a.v) ile Cebrail (a.s), her yıl ramazan ayında bir araya gelerek, o güne denk indirilen Kur'an ayetlerini, karşılıklı olarak okurlardı. Önce Cebrail (a.s) okur Peygamber Efendimiz (s.a.v) dinlerdi. Daha sonra da Peygamber Efendimiz (s.a.v) okur, Cebrail (a.s) dinlerdi. Bu durum Peygamber Efendimiz (s.a.v) vefat ettiği 632 yılında iki kez tekrarlandı. Böylece Kur'an ayetlerinin unutulmasına meydan verilmemiş olundu. Peygamber Efendimizin ( s.a.v ) bu davranışını kendilerine örnek alan İslam Âlemi bunu dini bir gelenek olarak günümüze kadar sürdüre gelmiştir. Bu gelenek kıyamete kadar da devam edecektir.

Bu gelenek bütün İslam Âlemi ve ülkemizde devam ettiği gibi Amasya Sultan Beyazıt camisi ve bazı camilerimizde de devam ettirilmektedir.

Bu mukabeleler:

Öğle namazını mütakiben mukabele okuyan öğrencilerimiz Amasya Şehit Alper Kalem Erkek Kur’an Kursunda yatılı hafızlık yapmakta olan ve Proje Hattat Hamdullah İmam Hatip Ortaokulunda okuyan öğrencilerimizdir.

Bu öğrencilerimize mukabeleye başlamazdan önce Amasya Şehit Alper Kalem Erkek Kur’an Kursunda görevli hocalarımız Kasım Soylu ve Halim Erdoğan tarafından dinlendikten sonra mukabele okumaya başlamış oluyorlar.        

Bunlar:

1) Hafız, Harun Yekta Şahin Amasya İli Gümüşhacıköy İlçesi Kağnıcı Köyü

2) Hafız, Beytullah Aydın Amasya İli Göynücek İlçesi Alan Köyü

3) Hafız, Muhammed Emin Tokmak Amasya Merkez Ziyaret Mahallesi 

4) Hafız, Yunus Emre Tayyare Amasya Merkez Aydınlık Köyü

İkindi namazından önce ise hatim okuyan öğrencilerimiz, Amasya Büyükağa medresesi Erkek Kur’an Kursunda hafızlık yapan öğrencilerimizdir.

Bu öğrencilerimize mukabeleye başlamadan önce Amasya Büyükağa Medresesi Erkek Kur’an Kursu görevli hocalarımız Muammer Aksoy, Halit Değirmenci ve Veyis Kaya tarafından dinlendikten sonra mukabele okumaya başlamış oluyorlar

Bunlar

1) Hafız, Necip Çiftçi Amasya İli Göynücek İlçesi Damlaçimen köyü

2) Hafız, Hacı Mehmet Soylu Amasya Merkez Tatar köyü

3)Hafız, Ramazan Beşer Samsun ili Vezirköprü ilçesi İnkaya köyü

4)Hafız, Muhammed Çıplak Samsun ili Vezirköprü ilçesi Saraycık köyü

Bu vesile ile başta Nihat Arpaguş ve Hasan Bedirhan İmam Hatiplerimiz olmak üzere tüm hafızlarımızı tebrik eder başarılarının devamını dileriz.

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Toplam 1 yorum yapıldı
Mukabele
Efendimizin sünnetini devam ettiren Hafızlarımızı tebrik eder, Hocalarımıza teşekkür ederim. Haberi hazırlayan Amasya'mızın değeri saygı değer hocama, haberi yayınlayan gazete yetkililerine teşekkür eder hayırlı cumalar ve hayırlı Ramazanlar dilerim
Yorum Ekleyen: Osman YILDIZ     14.04.2023 15:15:41
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya