İlâhî Adalet Terazisi Asla Şaşmaz.
MAKALE
Paylaş
31.05.2022 15:52
7 yorum
1.653 okunma
İbrahim Kumaş

 

İnsan, aile ve toplum ancak adaletle huzura ve mutluluğa kavuşur. “Adâlet, bir şeyi yerli yerine koymak, her hakkı hak sahibine vermektir. Hüküm ve davranışlarında tarafsız ve ilkeli olmak, eşitliği gözetmektir. Menfaat, yakınlık, düşmanlık, önyargı vb. nedenlerin etkisinden uzak, doğru ve dürüstçe iş yapmaktır.”[1] Hak ve adalet asla birbirinden ayrılmaz. Hiçbir şart haktan adaletten ayrılmayı gerektirmez. Adalet terazisi bozulursa denge de düzen de bozulur.

 Adalet ancak hukuk devleti ile gerçekleştirilir. Hukuk ve adalet toplumun ve devletin temelidir. Bu da ancak adil bir kanun, yönetim ve yargı ile sağlanır. Devleti yönetenler toplumu hukuk ve adaletle yönetmek ve haklı ile haksızı ayırt etmek, haklıya hakkını vermek ve haksıza cezasını vermekle mükelleftir. Kanunlar herkese eşit olarak uygulanmalıdır. Yönetimin devamı da ancak adaletle mümkün olur.

 Hak yerde kalmaz. İlâhî adalet terazisi asla şaşmaz. Hz. Peygamberin (s.a.s.) şu hadisi bunu en güzel bir şekilde açıklamaktadır: “Ümmetim içinde asıl müflis, kıyamet gününde namaz, oruç ve zekâtla(rıyla) beraber gelir. Ama dünyada iken şuna sövmüş, buna iftira atmış; ötekinin malını yemiş, berikinin kanını dökmüş; bir başkasını da dövmüştür. (İhlal ettiği bu hakların karşılığı olarak) onun iyiliklerinden alınıp hak sahiplerine verilir. Şayet hesabı görülmeden iyilikleri biterse, onların günahlarından alınarak bunun üzerine yüklenir; sonra da cehenneme atılır.” [2]işte başkalarının hakkını gasbeden kişinin akıbeti. Adalet er ya da geç tecelli eder. Allah katında mükafat kazanmak ve azaptan kurtulmak için kul haklarından arınmış olmak gerekmektedir. Peygamberimizin (s.a.s.), “Allah’ın huzuruna, hiç kimseye haksızlık yapmadan çıkmayı umuyorum.” [3] temennisi onun bu konudaki titizliğini göstermektedir. Rabbim bizleri hiçbir zaman adaletten ayırmasın.

 

 


[1] HÖKELEKLİ Hayati, (2011), Ailede, Okulda, Toplumda Değerler Psikolojisi ve Eğitimi, İstanbul, TİMAŞ Yayınları.

[2] Müslim, Bir, 59; Hadislerle İslâm, C. II, s. 52.

[3] Ebû Dâvûd, Büyû’, 49.

 

 

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Toplam 7 yorum yapıldı
Adalet
Bu gün yaşanan hadiselerde adalet görmüyorum ilahi adalet tecelli edecegini rabbimden diliyorum. Saygilarimla.
Yorum Ekleyen: Nahide ataş     5.09.2022 19:29:19
Allah razı olsun.Allaha emanet olun.
Allah razı olsun.
Yorum Ekleyen: Şükrü Başkurt     6.06.2022 10:27:36
Adalet toplumun temel direğidir abi yüreğine sağlık
Adalet toplumun temel direğidir yüreğine sağlık abi
Yorum Ekleyen: Hatem ötgün     3.06.2022 14:34:26
Kul hakkı
Üstad Çok öneli bir konuyu,üç maddede ifade edilmiş olan kul hakkı ve Adalet'le yönetim kousunu, güzel ve anlşılır şekildeki yazınıza aynen katılıyorum.Allah razı olsun.sağlık mutluluk,kar dilerim.
Yorum Ekleyen: İbrahim METİN     3.06.2022 11:48:57
Adalet
Adaletin olmadığı yerde zulüm biter. Elinize sağlık.
Yorum Ekleyen: Musa Yavuz     2.06.2022 18:01:07
İslam olmak
Müslüman olmanın önemli şartlarından birine değindiğiniz bu yazınızla anladık ki, adil davranmak hem kendimize hem etrafımıza çok önemli bir erdemdir. Bizleri bu konuda yeniden uyardığınız için teşekkür eder. Bu güzel yorumlarınızın devamını dilerim. Selam ve saygılarımla.
Yorum Ekleyen: Fatih Akyıldız     2.06.2022 15:17:47
Muhteşem
Temel mesele budur. Allah razı olsun sevgili vekilim
Yorum Ekleyen: Musafa Yıldız     1.06.2022 17:05:57

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya