İsveç, savaş, NATO ve Demirbaş Şarl (2)
MAKALE
Paylaş
05.07.2022 17:43
1 yorum
711 okunma
Av. Sabri Turhan

İsveç  yönetimi  uygulamaları ile  tamamen ırkçı bir politika izler. İsveç devleti,  1935 ile 1975 yılları arasında  üstün bir İsveç ırkı yaratma politikası izledi. 

Samiler’i adeta yok etmek istedi. Yukarıda da anlatmıştım. Onların  kadınlarını kısırlaştırdı.63 Sami kadınının kısırlaştırıldığı  kayıtlara geçmiştir. Samiler, yerlerinden sürgün edildiler. Daha kuzeye mesela ..Şimdi hem İsveç’te hem de dış dünyada “Samiler “diye anılan bir azınlığın olduğu pek duyulmaz. İsveç, bunu “Laponlar” olarak değiştirdi. Laponlar  dendiği zaman ayrı, apayrı bir azınlık kimliğinden  bahsedilir. Laponların eski Samiler  olduğunu da pek kimse bilmez. Aslında Laponlar denen azınlık,  Samiler ’dir. İsveç’te  Samiler  diye bir azınlık  olduğunu İsveç yönetimi  duyurmak İstemez. 

Samilerin  kuzeydeki küçük kolonilerine gidenler,  onların  Ural-Altay dilini  konuştuğunu, bunun da Türkçeye, Macarca’ya  ve Fince’ye   çok benzediğini  söylerler .Hatta, elişlerinin Orta Asya havası verdiğini de  söylerler. Bugün İsveç’te Samiler, adeta sindirilmiş bir vaziyettedir.   

İsveç yetkilileri, bu konuda çık hassastırlar. Kendi üstün ırklarından başkasının  gündeme gelmesini, kendilerinin  de bu azınlıklara karşı farklı ve baskıcı bir politika  uyguladıklarını  duyurmak istemezler. 

Yıllar önce TRT’ye programlar yapan Banu  Avar, İsveç’te Samiler ile ilgili bir proğram yapmıştı. İsveç hükümeti hemen devreye  girdi. Proğram, ya yayınlanmadı , ya da  kuşa çevrildi. Adamlar bu kadar önem verirler bu konulara .. 

Malumlarıdır ki, İsveç ve Finlandiya’nın iki hafta boyu  gündemde olması  NATO üyelikleri  sebebiyle idi. Türkiye hariciyesi de onların  yani bu iki  ülkenin PKK’ya destek vermesi  sebebiyle  üyeliklerine  itirazı  olduğunu belirtmişti. Konu böyle başlamıştı.   

Yazımın 1.bölümü yayınlandıktan sonra, İsveç ve Finlandiya; PKK destekçiliğinden   vazgeçtiklerini açıklayınca;  Türkiye  de bu iki ülkenin  NATO üyeliklerine  onay verdi. Bir mutabakat yapıldı. Onlar,  o mutabakatta PKK’nın bir terör örgütü  olduğunu kabul ettiler . Hata elindeki PKK’lıları vereceklerine söz verdiler. Bundan sonra teröre   destek olmayacaklarını da açıkladılar. Sanki Türkiye  ikna oldu.Ve  bu iki ülkenin NATO üyeliği de onanmış oldu. 

Tabi, verilen sözlerin ne kadar tutulacağı belli değil. İsveç  ile Finlandiya’nın  el altından  gene Türkiye aleyhine bir tavır  içinde olup olmayacaklarını zaman gösterecek.  

Bu konular TV’lerde tartışılırken, bir konuşmacı;  “Finlandiya  başbakanının  mutabakat imzalanması  sonrasındaki  tavrı , suratının aldığı şekil,( bunun hesabını ben sizden sorarım) şeklinde idi” dedi.Tabii, insanların niyetleri bazen yüz ifadelerinden, jest ve mimiklerinden  okunabilir. Zamana bakacağız.. 

Ama İsveç’in mutabakata kadar yaptıkları tarihi dostluğa  sağmadı. Biz Demirbaş Şarl’ı zamanında koruduk. O’nu Rusya’ya  karşı  koruduk. Demirbaş Şarl’ı korumak İsveç’i korumaktır. Onların  bize minnet borcu vardır. Geçmişin hatırına İsveç, Türkiye’ye terör konusunda farklı bakmalı idi. Hem de bütün dünyanın lanetlediği  bir terör  karşısında  niçin terör destekçisi olsunlar? Dostluk bir yana,  terör konusunda  bütün dünya gibi düşünmeli idiler.  İsveç tarihe bağlı kalmalıydı. Ama  3 asır sonra tarih tekerrür etti. İsveç Kralı’nı  Rusya  korkusundan nasıl kurtarmışsak, şimdi de  NATO çatısı ile İsveç’i Rusya korkusundan  gene biz kurtaracağız..  

Not:   Tüm okurlarımın Kurban Bayramlarını  tebrik eder, daha nice bayramlar görmenizi dilerim.   

 

 

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Toplam 1 yorum yapıldı
Muhteşem
Teşekkürler sevgili üstad. Kaleminiz, kelâmınız daim olsun
Yorum Ekleyen: Mustafa Yıldız     6.07.2022 15:58:31

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya