Uhud Şehidlerini Ziyaret Münasebetiyle
MAKALE
Paylaş
15.07.2022 12:15
2 yorum
299 okunma
İsmail Aydın

Perşembe,11 Mart 1999. Kararlaştırdığımız gibi saat tam 02:00’da kalkamıyoruz. Giyinmemiz, hazırlanmamız derken mescide varışımız saat 03:00’a yaklaşıyor... İçimizde bir sızı... Her taraf insan kaynıyor, her taraftan mescide bölük bölük insan akıyor. “Eyvah gene geç kaldık!” diyor içimizdeki sızı... Bu kalabalıkta ziyaretimizi gene gerçekleştiremeyeceğiz.

Gerçekten öyle de oluyor. Mescide girdiğinizde sizi Ravza-i Mutahhare’ye götürecek kapı izdiham sebebiyle çoktan kapanmış. Bu durumda değil Ravza-i Mutahhare’yi ziyaret, mescid de namaz kılacak yer bulmamız bile müşkil... Derhal diğer kapılara yöneliyor, mescidin içine dalıyoruz. Kocaman mescid şimdiden dolmuş. Sabah namazına daha bir buçuk saat var. Bu kalabalıkta ziyaretimizi tamamlayamayacağımızı düşünerek, sabah namazı vaktine kadar zamanımızı değerlendirmeye çalışıyoruz. Zaten orada boş durmanın hiç gereği yok. Elli yıllık ömrümüzde ilk defa yurt dışına çıkmışız ve ilk olarak buraya gelmişiz. Bir daha ya geliriz, ya gelemeyiz. Ömrümüz ya vefa eder ya etmez. En iyisini Allah bilir. İyisi mi biz vazifemizi yaparak vaktimizi değerlendirmeye bakalım.

Sabah namazını müteakiben otel-evlerimize dönüyoruz. Kahvaltı yapmaya fırsat bulamadan kafile olarak Uhud Şehitleri’nin ve programdaki diğer görülecek yerleri ziyaret etmek üzere “külüstür” dediğimiz otobüslerle hareket ediyoruz. İlk ziyaret yerimiz: UHUD...

Hayır, Uhud değil! Uhud sadece o yerin adı. Gerçekte orası imtihan yeri... Ve büyük dersane...

En Mükemmel Tarih Kitabı

Kur’ân bir masal kitabı değildir. Belki de en mükemmel tarih kitabıdır.

Niçin böyle dedik?

Pek çok sebebi var ama bir tanesine temas etmekle yetinelim. Kur’ân’da geçen kıssalar, ne yazık ki hisse alınacak şekilde okunmuyor çoğunlukla. Hatta hiç anlaşılmadan, masal okur gibi okunup geçiliyor. Masal, içinde eğitici unsurlar olmakla beraber, maalesef günümüzde daha çok avutmak ve uyutmak için başvurulan bir yoldur. Çocuklar bir masalla avutulur ve uyutulur. Zamanımızda toplumlar da masallarla avutulup uyutulabiliyor.

Tarih ise hem eğiticidir hem de içi derslerle dolu bir hazinedir. Oradan çıkaracağınız derslerle, geleceği aydınlatacak büyük büyük projektörler yapabilirsiniz. Çok uzakları aydınlatıp, geleceği gösterecek büyük projektörler...                                      

İşte Uhud... Mukadder olay... Uhud olacak, Uhud yaşanacak ve Uhud’dan geleceğe dönük dersler çıkacak.

Yalnız Uhud değil, Ad Kavmi, Semud Kavmi, Nuh Kavmi, Lut kavmi, Hz. Adem kıssası, Hz. İbrahim’in mücadelesi, İsrailoğulları’nın uzun geçmişleri ve diğerleri... İşte bunların hepsi içi derslerle dolu hayat hikayeleri. Cenab-ı Allah; “Ey kulum! Bak bunlara... Bunlar ne idiler ne oldular, nasıl yükseldiler, nasıl alçaldılar, nasıl çöktüler? Yükselişin ve çöküşün kanunlarını gör. Senin de yükselişin veya çöküşün bunlara göre olacaktır. Tercih sana ait. İster yükselmeyi, istersen çöküşü seç. Ama önce bir oku, bir düşün, hele bir dinle, hele bir anla” buyuruyor kısaca.

Cenab-ı Allah’ın merhametinin bir başka tecelli şeklidir bu! Sizi imtihana çekecek, size bir musibet verecek ve ondan hayat iksiri dersler, kanuniyetler çıkarttırıp öğretecek ve böylece eğitecek. Şunu yap, bunu yapma. Ve beni unutma! Yapma dediğimi yaparsan zarar görürsün, hor ve zelil olursun. Yap dediğimi yaparsan sen kazanırsın, kazançlı çıkarsın, şan ve şeref içinde yaşarsın... Hem dünyada hem ukbada. Sanma ki benim emir ve yasaklarım yalnız ahiret içindir. Hayır, hem dünya hayatı için hem de ahiret hayatı içindir. Bunu dinle, bunu anla...

 

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Toplam 2 yorum yapıldı
Teslim Olmak
İslam, teslim olmak demektir.Müslüman İslama, kitabı Kuran-Kerime teslim olduğunda yeniden eski görkemli günlerine dönecektir.Eksiğimiz ihlas ve teslim noktasındadır.Allah yolumuzu açık etsin..
Yorum Ekleyen: Ahmet Günal     18.07.2022 13:32:00
Allah'ın koyduğu ölçüler.
Teşekkürler İsmail bey kardeşim hatırlatman ve aydınlatmanız için. Bizi yaratan insanların nasıl yaşayacağı ölçüleri koymuş, koyduğu ölçülere uyarsak dünya ahiret mutluluğuna kavuşuruz.
Yorum Ekleyen: ibrahim kumaş     17.07.2022 10:35:25
İsmail Aydın
YAZARIN ÖZGEÇMİŞİ

İSMAİL AYDIN KİMDİR?

İsmail Aydın, Hukukçu yazar. Anacığının anlatımına göre koç katımında doğmuş. Koç katımı, Yozgat’ta ekim ayının sonu ile kasım ayının başında olur. Dolayısıyla doğum günü belli değil ama Aydın, doğum günü olarak 29 Ekimi benimsiyor. Koç katımı, döl almak üzere erkek koyunun (Koç) dişi koyunlar arasına bırakılmasına denir.

Peki, hangi yılın koç katımı? O da belli değil. 1950 olabileceği gibi 1949’a da ihtimali var. Her nasılsa nüfusa 08.02.1953 D.lu olarak tescil edilmiş. Yaşı küçük diye ortaokula kabul edilmemiş, bu defa da mahkeme kararıyla, ay ve gün sabit kalmak üzere 1950 olarak tescil edilmiş. İsmail Aydın, doğum gününün bile doğru dürüst kayıt altına alınamayışını, okur-yazar olmayan tolumun  “hal-i pürmelâli” olarak niteliyor.

İsmail Aydın İlkokulu Sorgun’a bağlı Temrezli köyünde, ortaokul ve liseyi Yozgat’ta okudu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 1977 yılında mezun oldu. Yedek subay olarak yaptığı askerlik görevinden sonra Sorgun’da altı yıl avukatlık yaptı. Ekim 1986’da Diyarbakır / Bismil’de Noter oldu. Kastamonu/Tosya, Bolu ve Ankara’da çalıştı, 2015 Şubatında emekliye ayrıldı.

İsmail Aydın çilekeş Anadolu’nun yanık sesi olarak çıkıyor karşımıza. Türkiye’mizin karşı karşıya bulunduğu sorunlara ilişkin çözüm önerileri sunuyor. Üzerine titrediği kesim Gençlik. Ağırlıklı olarak üzerinde durduğu sorun Eğitim.

İsmail Aydın, fakülte yıllarından itibaren yazı hayatının içinde oldu. İlk gençlik yıllarıyla beraber memleket meseleleriyle ilgilendi. Tartışmalı radyo ve televizyon programlarına katıldı. Çeşitli dergi ve gazetelerde yazıları yayımlandı. Şubat 2013’ten beridir, internet ortamında yayın yapan Ana Haber Gazete’de yazmaya devam ediyor.

Meteorolojinin Sesi Radyosu’nda 2013-2016 yılları arasında yayınlanan Kıssadan Hisseler Programı’nın yapım ve sunuculuğunu üstlendi. Türkiye Noterler Birliği’nin Meslekî Forum Sitesi’nde anılarını yazdı.

Ağustos / 2016’da “Batı’nın Gücü Nereden İleri Geliyor?”, Kasım 2016’da “Yeniden Yükselişe Doğru”, Şubat 2017’de “Umut Ülke Türkiye”, Mayıs 2017’de “Bir Noterin Anıları”, Ağustos 2017’de “Kaybettiklerimiz”, Ocak 2018’de “Kıssadan Hisseler”, Mart 2018’de “Niçin Akif? Niçin Safahat?” isimli kitapları yayımlandı.

Yazı hayatını ve kitap çalışmalarını sürdüren İsmail Aydın evli ve dört çocuk babasıdır.

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya