Evlilikte Boşananlar ve Boşlukta Kalanlar
MAKALE
Paylaş
30.07.2022 18:31
438 okunma
Kemal Cengiz

Günümüzde evlilerin boşanması, eskilerin "vaka-i adiye" dedikleri sıradan olaylar haline geldi. Bakıyorsunuz bugün şatafatlı salonlarda şaşaalı düğünlerle büyük masraflar yaparak evlenenler, yarın (birkaç ay veya bir-iki yıl sonra) ayrılmışlar.

"Evlilik" gibi ciddi bir konunun "çocuk oyuncağı" haline getirilmesi, toplumun temelini teşkil eden "aile hayatının" temelden sarsıldığını gösteriyor.

Heyelanlı kaygan zeminin durumunu hesaba katmadan buraya bina inşa edenler, büyük emekler çekerek ve masraflara girerek yaptıkları binanın kısa zamanda çatlayıp patlayarak içinde "oturulamaz" hale geldiğini görürler.

Evlilik ile kurulan yuva,  "şıpsevdi" bir aşk ile kurulup sonra da "olmadı, elektrik alamadım…" diyerek bozulacak, çadırdan bir ÇARDAK değildir.

Evlenecek eşler önce bunu bilmelidir. Bu hayat dersi önce ailelerde anne-babalar tarafından ve okullarda öğretmenler tarafından genç adaylara verilmelidir.

"Maalesef" üniversitelerimiz dahil liselerde, yazılı ve görüntülü medyamızda evliliğin "cinsel ilişki" yönü kadar bu konulara önem verilmiyor.

Gençlerimiz de "delikanlı" dediğimiz gençlik çılgınlığı ile bunu düşünemiyorlar. Anne- babaları da söz geçiremediklerinden, "devir değişti" diyerek gençleri kendi haline bırakıyorlar.

Sonuçta bu ihmalin cezasını hep birlikte çekiyorlar.

Evlilik bir macera değil, hayatın en "kritik ve kırılgan" safhasıdır.

Cezasını hayatımızda ömür boyu çekeceğimiz hatalar, gençlikte yaptıklarımızdır. Çünkü gençlik "gelecek" demektir. Hayatın olgunluk ve ihtiyarlık olarak bütün evreleri bu dönemde şekillenir. Gençliğinde belli bir şekil almamış bir hayatın yamukluğu ömür boyu düzeltilemez. Enerjisini bitmeyecek sanan gençler, geleceği düşünmedikleri için (iş işten geçtikten sonra)  pişmanlıklarına doymazlar.

Okul dönemini bir istikbal hedeflemeden "hevailik" ile; gençlik enerjisini "heves ve arzularını tatmin" peşinde geçirenler, "başarı ve mutluluk" için artık GEÇ kalmışlardır. Dönüşü olmayan bu gidişatta yollarını değiştirseler bile artık hedefe ulaşamazlar.

Bu konuda derim ki, evlendikten bir müddet sonra boşanmayı düşünenler,hele bir-iki  de çocukları varsa onlar için de defalarca düşünmelidir. Herşey gibi yuvayı da bozmak kolay ama kurmak zordur. Boşandıktan sonra kaderde, "boşlukta kalmak" da vardır. Mutlu olmak için ikinci bir evliliğin de garantisi yoktur. Evlense bile "acaba niye boşandı ?.." sorusunun gerçek cevabı, her iki taraf için de hayatlarının  sonuna kadar  zihinlerini meşgul edecektir. Daha da kötüsü, en ufak bir tartışmada, "zaten anlayışlı bir eş olsaydın boşanmaz, geçimine bakardın!.." şeklinde karşılık bulacaktır.

Bu nedenlerle,  evlenmeye düşünmeden karar verilmediği gibi, boşanmaya da düşünmeden karar verilmez.

Düşmeden düşünelim !

30.07 2022

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Kemal Cengiz
YAZARIN ÖZGEÇMİŞİ

Kemal CENGİZ
Emekli Müftü

Memleketi olan Ankara/Çamlıdare Ahatlar köyünde 1951 yılında doğdu. İlköğrenimi yıllarında Hafızlık ve Medrese Usulü Arapça tahsili yaptı. 1974 yılında Ankara Merkez (Tevfik İleri) İmam-Hatip Okulu'nu bitirdi. Aynı yıl girdiği İzmir Yüksek İslam Enstitüsü'nden 1978'de BİRİNCİLİKLE mezun oldu.

Dini Yüksek Tahsilini yaparken aynı zamanda İmam-Hatip olarak göreve başladı. Mezuniyetini takiben yurdun çeşitli il ve ilçelerinde Vaiz, İlçe Müftüsü ve İl Müftü Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Toplam 43 yıl görevden sora 2016 yılında "yaş haddinden" emekli oldu.

KELÂM-I KEMÂL adıyla özlü sözlerini içeren bir kitabı yayımlandı. Dini, milli, ahlaki ve sosyal konularda çeşitli gazete ve dergilerde çok sayıda çıkan yazılarına devam etmektedir. Bu yazılarından aldığı derece ve ödülleri ile TAKDİR belgeleri bulunmaktadır. 2007 yılında Diyanet İşleri Başkanlığınca Türkiye çapında açılan "Hutbe Yarışmasında" BİRİNCİLİK ödülü bulunmaktadır.

Dini Yüksek İhtisas Eğitimi (İstanbul-Haseki 4. Dönem) yanında Uzmanlık derecesinde Arapça, orta derecede İngilizce biraz Farsça, biraz da Almanca bilmektedir.

Evli, iki oğulu  ve beş torunu bulunmaktadır.

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya