Nağmelere Kurban Edilen Ezanlar !
MAKALE
Paylaş
16.10.2022 14:49
457 okunma
Kemal Cengiz
Peygamber efendimizin, "Sesin güzelliği Kur'an'ın süsüdür" (Heysemi, M.Zevaid, 174/7) 
anlamında bir hadis-i şerifi vardır.
Bizim için Kur'an'a göre yaşamanın canlı bir hayat örneği olan Peygamberimizin her sözü ve her sünneti,  başımız-gözümüz üstünde baş tacımız olmalıdır. Yüce Allah, hayat rehberimiz olan kitabı Kur'an-ı Kerim'de, "Andolsun ki Allah'ın resulü sizin için en güzel örnektir" (Ahzab, 21) buyuruyor. 
Böyle inanıyoruz da, O'nun birçok sözünü ve sünnetini yeterince yerine getirmiyoruz.
 
Bu ihmalin en çarpıcı örneğini, günde beş defa, beş vakit, bütün camilerimizde okunan ezanlarda görüyoruz. Güzel sesinin ahengine kapılan birçok müezzinlerimiz, ezandaki "nağme" ruhsatına kapılarak ezanı, dini bir "çağrı ve ilan" özlliğinden  çıkarıp istedikleri tarzda okuma keyfiyetine sokmaktadır.
Hele bir de, yetersizliğini bildiği halde, eksikliğini ruhsuz nağmelerle  kapatmaya  kalkışan  uyanıklar var. Makamsız, kaide ve kuralsız ses kalabalığı ile ölçü tanımaz bu acemiler, yersiz uzatmalar, ruhsuz ve heyecansız sesleri ile  ezanı sıradan bir ilana  dönüştürnektedirler.
 
Cami mikrofonları, görevlisi olmayan, ses heveslisi, ezan ve müezzinlik ile kendini takdimi ve tatmini düşünen böylesi meraklılara kesinlikle teslim edilmemelidir. Sevgili Peygamberimizin güzide ashabının şüphesiz hepsi normalde  ezan okuyabildiği halde; Peygamber efendimiz bu seçkin görevi, "en güzel şekilde" icra edebilecek, sesi-sedası yerinde ve kabiliyeti müsait olan, Medine'de Bilâl-i Habeşî ve İbn Ümmü Mektûm, Mekke'de Ebû Mahzûre  ve Kubâ'da ise Sa'd b.  iz el-Karaz gibi yetenekli sahabilere vermiştir. "Neticede bir ezandır, kim okursa biriniz okusun!.." dememiştir! Peygamberimizin bu uygulaması gösteriyor ki, müezzinlik görevinde mutlaka "yetenek" aranmalı ve bu görevin teslim edileceği kişiler , sesi ve sedası ile özel eğitimden geçilmelidir.
 
Makamına uyularak güzel sesle okunan bir ezanı, yurdumuza dışarıdan gelen yabancı gayri müslim turistlerden şevk ile dinleyip etkilenerek birçoklarının müslüman olduğunu düşünürsek; bu kutsal görev, "baştan savma, gelişigüzel" kabilinden icra edilecek bir vazife değildir. "Nefreti makamda okunan ezanların" da insanları ürkütüp ezandan soğutarak camiden kaçıracağı unutulmamalıdır.
 
Camilerimizde imamlarımızın görev yaptığı "mihrap ve minber" kadar müezzinlerimizin görev yaptığı "mahfeller"  de mukaddes ve mübarektir. İmamet görevine nisbetle ta'li, (ikinci derecede) bir görev olarak düşünülmemelidir. Diyanetimizin ayrıca "müezzinlik kadrosu"  tahsisinin anlamı da budur.  
Üstelik, baştan sona cami içinde icra edilen "imamlık" görevi, camiye gelen cemaate hitap ederken; müezzinlik görevinin, "camiye seyrek gelen müslümanları da camiye çağırdığı" düşünülürse, bu görevin hitabı ve muhatabının daha geniş ve daha kapsamlı olduğu anlaşılacaktır.
Peygamber Efendimiz  hadis-i şeriflerinde, "Müezzinleri, müslümanların namazlarının emini (
güvencesi) olarak nitelendirilmiştir (İbni Mace, 712).
Böylesi önemli bir görev, ehil olmayan nağme düşkünü acemilerin yapabileceği bir iş değildir. 
Cemaat topluluğunda sesini duyurmak için nefes tüketen nağme meraklıları, kendilerini kaside ve ilahilerde istedikleri kadar ve istedikleri şekilde eğip bükerek tatmin edebilirler. 
Lütfen, Allah için;  ezanlarımız nefreti nağmelere kurban edilmesin !
Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Kemal Cengiz
YAZARIN ÖZGEÇMİŞİ

Kemal CENGİZ
Emekli Müftü

Memleketi olan Ankara/Çamlıdare Ahatlar köyünde 1951 yılında doğdu. İlköğrenimi yıllarında Hafızlık ve Medrese Usulü Arapça tahsili yaptı. 1974 yılında Ankara Merkez (Tevfik İleri) İmam-Hatip Okulu'nu bitirdi. Aynı yıl girdiği İzmir Yüksek İslam Enstitüsü'nden 1978'de BİRİNCİLİKLE mezun oldu.

Dini Yüksek Tahsilini yaparken aynı zamanda İmam-Hatip olarak göreve başladı. Mezuniyetini takiben yurdun çeşitli il ve ilçelerinde Vaiz, İlçe Müftüsü ve İl Müftü Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Toplam 43 yıl görevden sora 2016 yılında "yaş haddinden" emekli oldu.

KELÂM-I KEMÂL adıyla özlü sözlerini içeren bir kitabı yayımlandı. Dini, milli, ahlaki ve sosyal konularda çeşitli gazete ve dergilerde çok sayıda çıkan yazılarına devam etmektedir. Bu yazılarından aldığı derece ve ödülleri ile TAKDİR belgeleri bulunmaktadır. 2007 yılında Diyanet İşleri Başkanlığınca Türkiye çapında açılan "Hutbe Yarışmasında" BİRİNCİLİK ödülü bulunmaktadır.

Dini Yüksek İhtisas Eğitimi (İstanbul-Haseki 4. Dönem) yanında Uzmanlık derecesinde Arapça, orta derecede İngilizce biraz Farsça, biraz da Almanca bilmektedir.

Evli, iki oğulu  ve beş torunu bulunmaktadır.

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya