Emekli Öğretmen, Şair-Yazar Durdu Şahin Öğretmenin Biyografisi
MAKALE
Paylaş
19.10.2022 21:20
1 yorum
558 okunma
Durdu Şahin

Çorum Alaca doğumludur. İlkokulu köyünde, ortaokulu Alaca'da, endüstri meslek lisesini Çorum'da, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümünü Samsun'da okudu.

1976 yında ilk şiirini BİZİM ANADOLU gazetesinde, ilk yazısını BAYRAK gazetesinde yazmış ve bilahare

YENİ ŞAFAK, TÜRKİYE, YENİ DÜŞÜNCE, YENİ HAFTA, ORTADOĞU, KURULTAY, HERGÜN, SAĞDUYU, VAKİT, AKİT, GÜNDÜZ, YENİ ASYA, MİLLİ GAZETE gibi Türkiye çapında okurlarına ulaştırılan gazetelerle, TÜRK EDEBİYATI, ÇINAR, SEVİYE, DOLUNAY, ERCİYES, GÜNEYSU, HASRET, TAKDİR, ORTAK ÇİZGİ, ÖĞÜT, İCMAL, İLKYAZ, MESAJ, SİZE, GÜLPINAR, DİYANET DERGİSİ, GENÇLİĞİN SESİ, HAZAN, MARTI, NİZAM-I ALEM, RAYİHA, HASBIHAL, İLKADIM, İSLAMİ SANAT EDEBIYAT , TARLA, ALTINOLUK, SEMERKAND, GÜNEYSU, EDEB,TEBESSÜM, GENÇ YÜREKLER, AYİZİ, ŞEHİR VE KÜLTÜR gibi dergilerde yazı, şiir, röportaj, kitap tanıtımı gibi çalışmalarını okuyucularına ulaştırmıştır.

Alaca'da Alaca Belediyesi adına  SEVİYE ve BİRİKİM dergilerini dergicilik hayatına kazandırdı. Her iki derginin de editörlüğünü ve 20 yıl süreyle Alaca'da Alaca Belediyesinin kültür faaliyetlerini ve danışmanlık görevini yürüttü. Belediye adına şiir şölenleri ve konferanslar düzenleyip Türkiye çapında tanınan birçok şair, yazar ve akademisyeni Alacalılarla tanıştırdı. Bazı belediye başkanlarına konuşma metinleri  hazırladı.

Alaca Belediyesi adına okurlara ulaştırılan Alaca Birlik gazetesinin 10 yıl süreyle sanat yönetmenliğini deruhte eyledi ve aynı gazetede köşe yazarı kimliğli ile şiirler, makaleler yazdı.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörlüğü 1985-1986 Uluslararası Gençlik Yılı Güzel Sanatlar Yarışmasında şiir dalında 3.,  1986 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanlığı tarafından düzenlenen şiir yarışmasında 4. Seçildi.

Gaziantep İslahiye Fevzipaşa Lisesi’nde edebiyat öğretmeni görevini deruhte eylerken yetiştirdiği öğrencilerden 33 tanesinin şiirlerini bedelini cebinden ödeyerek 1992 yılında Sevgi Şelalesi ismiyle,  3 tanesinin şiirlerini 1993 yılında kendi şiirlerini de ekleyerek Bir Demet Çiçek ismiyle, Dumlupınar İlköğretim Okulu öğrencilerinin şiirlerini “ Alaca Dumlupınar İlköğretim Okulu Şiir Bahçesi “ ismiyle 1996 yılında okul idaresinin de desteği ile kitaplaştırıp okurların beğenisine sundu.

O yıllarda sahasında bir ilk özelliği ile değerlendirilen bu çalışmalar Cumhurbaşkanımız, TBMM Başkanımız, Milli Eğitim Bakanımız, Kültur Bakanımız ile akademisyenler, gazeler, dergiler, usta şairler ve usta yazarlar tarafından takdirle karşılandı.

Çorum’da, Çorum'un kültür ve sanatına katkılarından dolayı Çorum, Alaca, Osmancık  Belediye Başkanları ve Alaca Müftülüğü tarafından  plaketlerle ödüllendirildi.

Çorum'da yıllardır yüzlerce okur tarafından okunan en köklü ve kaliteli günlük gazetesi Çorum Hakimiyet gazetesinde yazıları ve röportajlarıyla  kültürümüze katklarda bulunmaya çalıştı.

Cumhuriyetimizin 75.yılında Çorum'da 1997 yılının en başarılı şair ve yazarlarından  sayılıp ödüllendirilenlerden birisi de Durdu Şahin öğretmendi.

Öğretmenlik görevinde gösterdiği olağanüstü gayret ve çalışmalarından dolayı 13/11/1998 yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bir aylık maaşla, Alaca Kaymakamlığı tarafından İlçe Yıllığı Hazırlama Komitesi Grup Sözcüsü kimliği ile Geçmişten Geleceğe Alaca isimli büyük boy, kuşe kâğıda 400 sayfalık eseri, dönemin İlçe Kaymakamı Sayın Mustafa Ayhan’ın yönetiminde Tarih Öğretmeni Sadık Ak, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Rıfat Aksoy ve Sınıf Öğretmeni Cemalettin Gürpınar isimli arkadaşlarıyla hazırlamaları ve eserin kitaplaştırılıp okurlarına sunulması  nedeniyle 13/05/2002 tarihinde dönemin Alaca Kaymakamı Sayın Mustafa Ayhan tarafından takdirle ödüllendirildi.

1997 yılında Ordu Belediyesi tarafından Ordu’da düzenlenen Bahaettin Karakoç, Ali Akbaş, Olcay Yazıcı, Bestami Yazgan, Lütfi Şehsuvaroğlu, Selçuk Küpçük, Osman Arslan, Ersin Özarslan, Şemsi Çetinkaya, Özcan Ünlü, Gökhan Akçiçek, Mustafa Uçurum, Adem Karafilik ve Cevat Akkanat, gibi şairlerinin de iştirak eylediği şiir şöleninde  şiirini okudu.

A. Avcı isimli bir öğrencisi tarafından DURDU ŞAHİN HAKKINDA NE DEDİLER adlı kendisini tanıtmaya yönelik bir kitapçık ile Çorum'dan Türkiye çapında okuyucularına ulaşan KİLİM Dergisi tarafından ÇORUMUN KÜLTÜR VE SANAT ELÇİSİ DURDU ŞAHİN ÖZEL SAYISI, Alaca'da okuyucularına ulaşan haftalık Alaca Lider Gazetesi tarafından “DURDU ŞAHİN ÖZEL SAYISI ilgilenenlerin istifadesine sunuldu.

Yazar İhsan Işık tarafından üç cilt hazırlanan TÜRİYE YAZARLAR ANSİKLOPEDİSİ ile yine İhsan Işık tarafından 10 cilt olarak okuyucuya sunulan Resimli ve Metin Örnekli TÜRKİYE EDEBİYATÇILAR VE KÜLTÜR ADAMLARI ANSİKLOPEDİSİ, Şair Yazar Ali Kayıkçı tarafından hazırlanan SAMSUNLU ŞAİRLER ve YAZARLAR ANSİKLOPEDİSİ ile Çorum Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından hazırlanan SÖZLÜ VE YAZILI KAYNAKLARLA ÇORUM HALK ŞİİRİ ANTOLOJİSİ ÂŞIKLAR, OZANLAR, ŞAİRLER antolojisinde biyografisiyle birlikte şiirlerinden örnekler de okuyucularına ulaştırıldı.

1 Ağustos 2017 yılı itibariyle 26 yıl  öğretmenlikten Valilik Hizmet Şeref Belgesi ile emekli, Türkiye Yazarlar Birliği üyesi Durdu Şahin,  sırasıyla

1986 yılında SEVGİ PINARI (Şiir), 1988 yılında

KUTSAL SEVDA (Şiir), 1990 yılında

KAR ÇİÇEĞİ (Şiir), 1994 yılında

P.Safa, C.Meriç ve 0Attila İlhan'ın Eserlerinde BATI

(Araştırma), 1995 yılında

GÜLŞENDE HASBİHAL (Röportaj), 1997 yılında

KUŞLUK VAKTİ (Şiir), 1997 yılında

Türk Aydınının Gözünde OKUMAK, YAZMAK ve

DÜŞÜNMEK (Röportaj), 2005 yılında

GÜL YAĞMURU (Şiir), 2012 yılında

ŞİİR GİBİ (Şiir),2022 yılında USTALARA VEFA (Tanıtma ve Değerlendirme)

isimli kitapları yazdı.

1976 yılından bugüne hem okuyup hem de yazan Emekli  Öğretmen ve Şair-Yazar Durdu Şahin hakkındaki bilgilere;

Gündüz (9.6.1997), Akit (22.6.1997), Maraş’ın Sesi (2.9.1997), Türkiye (10.6.1997), M. Murat Özülke (Kilim, yıl: 2, 1998), Abdurrahim Karakoç / Durdu Şahin - Cevat Akkanat / Bahar Müjdesini Şair - Nazir Akalın / Durdu Şahin’in Hasbihallerine Dair - Halistin Kukul / Durdu Şahin’in Şiiri (Kilim, Durdu Şahin Özel Sayısı, sayı: 11-12, 2002), Nazir Akalın / Durdu Şahin’e Dair (Şairin Eldivenleri, 2003), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009) gibi gazete, dergi ve kitaplardan da ulaşmak mümkündür.

Allah, Durdu Şahin'i bir ömür korktuklarından korusun, umduklarına ulaştırsın.

Not:

Durdu Şahin öğretmenin çalışmalarının kronolojik sırasına ve daha ayrıntılı bilgilere ulaşmak niyetiyle bakınız:

http://www.anahaberyorum.com/m/info.aspx?ID=45905

 

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Toplam 1 yorum yapıldı
Maşallah barekellah
Ustalara Vefa kitabı için teşekküler Üstad
Yorum Ekleyen: Muatafa Yıldız     26.10.2022 17:00:40

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya