Boşvermişlik ve popülizm kıskacında siyaset
MAKALE
Paylaş
13.11.2022 20:19
468 okunma
Nasuhi Güngör

Siyasetçiler ve siyasi partiler mevcudu korumanın derdindeyken bile sürekli bir değişim vaadi içindedir. En azından bizdeki durum üç aşağı beş yukarı öyledir.

Belki de bu nedenle “değişim” tartışmaları ve arayışları yeterince anlam bulmuyor ve heyecan uyandırmıyor.

Siyasi hayatımızda değişime dair vaatler, hem iç ve dış şartların uygunluğu, hem de bunu ortaya koyan lider ve kadroların inandırıcılığı ile başarı getirmiştir.

6’lı masa, farklı görüş ve ideolojilerden gelen partilerin oluşturduğu bir zemin. Savunanlar ve karşı çıkanlar eliyle gereğinden fazla anlam yüklendiği de ortada.

Masa aslında toplamda bir “değişim çağrısı”.

Aralarında yeni kurulan ya da siyasi geçmişi uzun olmayan siyasi partiler de var.

Muhalefettesiniz, yenisiniz. Dolayısıyla “değişim”e dair sözünüzün kuvvetli olmasını sağlayacak zemin ve araçlara sahipsiniz.

Fakat pratikte, en azından şu ana kadar ortaya çıkan tablo tersini söylüyor bize. Toplumun önüne yeni bir hikaye/söylem konulamadığı gibi, 20 yıllık iktidar karşısında muhalefet üretebilmenin avantajları da değerlendirilemedi.

Dahası, eski yeni parti fark etmez, aylarca aynı masada oturup konuşmalarına rağmen, kendi kurumsal gündem ve taleplerinden milim geri adım atmadılar.

Gelinen aşamada ortaya çıkması muhtemel ayrışma ya da kopuşları kimse sürpriz olarak görmüyor artık.

DURUMU İDARE ETMEK

Toplum uzlaşmanın sahici olmadığı, siyasetin gerçek gündemine dair güçlü bir iradenin ortaya çıkmadığı bir yerde, kendisine söylenenleri ne denli dikkate alır. Tablo ortada.

Anlatmaya çalıştığım durum, muhalefetin seçimleri kazanmasıyla değişebilecek bir hal ve gidişin ifadesi değil. Buradaki asıl sorun, siyasetin geleceğe dair söylediklerinin ve ortaya koyduğu projelerin toplumla ve gerçeklikle olan bağının zayıflığı. Cesaret, kararlılık ve vizyonla beslenmeyen bir siyasetin, sonuçta sadece kendi özel iktidar alanını korumayı hedefleyen ve o nedenle risk almaktan uzak ve idare-i maslahat kabilinden olduğunu toplum kolayca fark ediyor.

Öte yandan 6’lı masanın ortak aday ve gerçek bir program üzerinden sahne alamayışını seçmene izah etmek zaman daraldıkça daha da zorlaşıyor.

Aday açıklamama “hal”ini, ortak bir karar ya da stratejinin sonucu gibi anlatma gayreti de, “İktidara nasıl geleceksiniz” sorusuna verilen “Üzerinde çalışıyoruz” cevabı da aynı yere çıkıyor. İnandırıcı olmaktan giderek uzaklaşıyor.

TEPKİSELLİK ÜZERİNE SİYASET

Türkiye’de siyasi partiler, tepkisellik üzerine kurguladıkları her taktiğin bir şekilde başarı getireceğine dair bir kolaycılık ve konforla hareket ediyor. Bu tür “başarı” örnekleri de yok değil. Sonlarının ne olduğunun unutulmaması kaydıyla elbette.

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya