Düşünür, Sosyal Psikolog, Akademisyen,Yazar: PROF. DR. EROL GÜNGÖR
MAKALE
Paylaş
06.12.2022 23:30
1 yorum
864 okunma
Durdu Şahin

Düşünür, Sosyal Psikolog, Akademisyen, Yazar Prof. Dr. Erol Güngör, 25 Kasım 1938,Kırşehir doğumludur. Dindar, bilgili, kültürlü bir aileye mensuptur. Daha ortaokul öğrenimi sırasında eski yazıyı öğrendi. Lise öğrencisi iken özel Arapça dersleriyle bilgi dağarcığını zenginleştirdi. Lise öğreniminden sonra bir süre İstanbul Hukuk Fakültesinde okuyup bilahare Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümünden 1961 yılında mezundur. Yine aynı fakültede önce tecrübî psikoloji dalında asistan, sonra doktor (1965), "Şahıslararası İhtilafların Çözümünde Lisanın Rolü" konulu çalışmasıyla doçent (1970), İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Psikoloji Bölümüne öğretim görevlisi (1971), genel değerler sistemiyle ahlâkî değerler arasındaki ilişkileri sosyopsikolojik açıdan incelediği " Değerler Psikolojisi Üzerinde Araştırmalar" konulu takdim çalışmasıyla sosyal psikoloji profesörü (1978) ve bilahare Konya Selçuk Üniversitesi Rektörü (1982) unvanına ulaştı.

24 Nisan 1983 tarihinde Konya Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü görevindeyken Rahmet-i Rahman'a kavuşan merhum; Türk Yurdu, Hisar, Türk Birliği, Töre, Türk Edebiyatı, Türk Kültürü, Milli Eğitim ve Kültür, Milli Kültür, Konevî, Toprak ve Diriliş dergileri ile Millet, Hergün, Yeni Düşünce, Yeni Sözcü, Yol, Ayrıntılı Haber, Yeni İstanbul ve Ortadoğu gibi millî değerlere, necip milletimize, şanlı devletimize sadık gazetelerde birbirinden kıymetli yazılar ve yine her biri diğerinden kıymetli, gerekli ve önemli, Türk Kültürü ve Milliyetçilik (İstanbul 1975; 11. bs., 1995), Kültür Değişmesi ve Milliyetçilik (Ankara 1980; 9. bs., İstanbul 1995), İslâmın Bugünkü Meseleleri (İstanbul 1981; 10. bs., 1996), İslâm Tasavvufunun Meseleleri (İstanbul 1982; 5. bs., 1993 ), Dünden Bugünden Tarih, Kültür, Milliyetçilik (Ankara 1982; 7. bs., 1995), Tarihte Türkler (İstanbul 1988; 6. bs., 1995 ), Değerler Psikolojisi (Amsterdam 1993), Ahlâk Psikolojisi ve Sosyal Ahlak (İstanbul 1995) vb. bugün bile zevkle, şevkle, hayranlıkla okunan kitapları okurlarının istifadesine sunmuş, “İslâm Tasavvufunun Meseleleri” adlı eseriyle de Türkiye Yazarlar Birliği Araştırma-İnceleme Ödülüyle (1981) ödüllendirilmışti.

Yüzlerce öğrenci yetiştiren, konuşmacı kimliği ile iştirak eylediği onlarca konferansta binlerce insanı en önemli konularda en doğru şekilde bilgilendiren, hakkında işinin ehli ustalar tarafından birçok değerlendirme tanıtma yazıları yazılan, görüşleriyle de, yaşantısıyla da, millî aydın kimliği ile de, inançlı ve kararlı cesur tavırları ve örnek davranışlarıyla da sayılan, sevilen, birçok konuda azmi ve disiplinli çalışması bugünkü kuşaklara örnek gösterilen, hakkında Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi (c. 14, 1996, s. 305-307), Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2006) ve Ünlü Fikir ve Kültür Adamları (Türkiye Ünlüleri Ansiklopedisi, C. 3, 2013) gibi seçkin ve güvenilir kaynak eserlerde detaylı bilgilere ulaştığımız merhum Prof. Dr. Erol Güngör hocamız; Türk kültürünü dünden bugüne çoğunlukla halkımızın koruduğunu (s.11), vaktiyle bir Türkiye ziyaretinde Fransız Cumhurbaşkanı de Gaulle'ün Türk kültür ve medeniyetinin dünya çapında bir kıymetinin (S.13) bulunduğuna değindiğini, "şahsi sempatiler ve hissi reaksiyonlar üzerine bir sistem kurmanın (s. 20 nâmümkünlüğünü, bizde sınıf kavgasının bulunmadığını, bu tür sınıfların Batı"da bulunduğunu ve Batı medeniyetinin ilerlemesi ile diğer ülkelerde de göründüğünü (s.30) yazan, yazabilen yerli ve millî bir aydındır.

Değerli ilim adamımıza göre; kültür bir cemiyetin kendi problemlerini çözmenin bir tarzı özelliği ile benimsenmiş her türlü davranış sistemleri ve maddi vasıtalarının bir terkibidir. (s.31) Birlikte yaşanılan cemiyetin kültürüne intibak eyleyememek veya cemiyetin kültüründe bir parça özelliğine kavuşamamak sosyologların 'anomi' dedikleri bir hastalıktır. (s.33) . Öz Türkçe denilen ve okullarımızda kimi kişiler tarafından öğrencilere öğretilen uydurma dil, eski Asya Türkçesi ile Fransızcanın izdivacından bir hilkat garibesidir. (s.48)

Örneğine seyrek rastlanır bir düşünür kimliği ile bir ömür kültür ve medeniyetimizin önemi ve fevkalede özelliklerini yazılarında istifademize sunan saygıdeğer merhum sosyolog ve araştırmacımız; Osmanlı medeniyeti karşısında ondan daha üstün bir Arap ve Acem medeniyetinden veya kültüründen bahseylemek gülünç bir durumdur. O devirlerde biz mensubu bulunduğumuz medeniyet dairesinin merkezi ve yıldızı idik. (s.49) Yeryüzünde tarihin en değerli ve yüce devletini kurmuş bir millet, kendisinden daha başka örnekler aramaya tenezzül eylememiştir. (s. 75) Çok iyi bilinmelidir ki, bir topluluğun ihtiyaçlarını karşılamak üzere benimsemiş bulunduğu hayat tarzı bütün maddi ve manevi unsurlarıyla birlikte onun kültürünü teşkil eylemektedir. (s.76) Bir milletin yaşama gücü onun kültüründe çok kuvvetli dayanakların bulunmasıyla mümkündür. Zorda kaldığımız en zor günlerde ümit kaynağımız her daim milletimizin yaşama gücüdür.(s.78) Biz bugün batılılaşma hareketleri ilgiyle karşılandıkça dünyanın daha ileri bir seviyeye ulaşacağını düşünerek bu türlü gayretleri memnuniyetle karşılıyoruz, lâkin bu medeniyetin gelişmesiyle birlikte yerli kültür ve medeniyetlerin zayıfladığını bir türlü düşünmüyor ya da düşünemıyoruz. (s. 115) "Nerede evliya kabri varsa orası Türk yurdudur". (s.115) Fahrettin Paşa'nın ordusu çekirge ile beslenerek, çarık kemirerek Peygamberin memleketini müdafaa eyledi. (s.151) "O kadar köklü ve kuvvetli bir milli kültürümüz var ki..." (s. 156) diyebilmiştir bütün benliği ve inanmışlığı ile.

Saygıdeğer düşünür, sosyal psikolog, akademisyen ve yazar hocamız, din ve dinimiz konusunda da çok önemli ve faydalı değerlendirmelerde bulunmuş, özetle tarihte bir iki cemiyetin ilmsiz yaşadığı görülmüş lâkin hiçbirinin dinsiz yaşadığı görülmemiştir (s.178) demek erdem ve faziletini de göstermiş, bir ömür bütün samimiyeti, gayreti yürekliliği ve inanmışlığı ile okumuş, düşünmüş, konuşmuş ve yazmıştır.

Kendisini necip milletimize, kültür ve medeniyetimize adamış, fikir nâmusuna, ahlâk ve erdeme, sürekli çalışan bir zekâ ve kararlılığa sahip böyle bir seçkin kişi ve kişiliği hatırlamaları sebebiyle Selçuk Üniversitesi Rektörlüğüne, Anadolu Eğitim, Bilim ve Kültür Vakfı yöneticilerine, çok değerli moderatör ve konuşmacı hocalarımıza en samimi teşekkürlerimizi sunuyoruz.

7 Aralık 2022 tarihinde Konya'da düzenleneceğini öğrendığımiz toplantıyı, Allah necip milletimize, ümmete ve Konyalılara hayırlı eylesin.

Durdu ŞAHİN

Faydalandığım Kaynaklar:

1) İhsan Işık, Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi, 1. Baskı, Elvan Yayınları, Ankara 2006, C. 4, s. 1568-1570.

2) Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi, Ankara 1996, C. 14, s. 305-307.

3) Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi İnternet Sitesi.

4) İhsan Işık, Türkiye Ünlüleri Ansiklopedisi, Elvan Yayınları, Ankara 2013, C. 3.

5) Prof. Dr. Erol Güngör, Türki Kültürü ve Milliyetçilik, 4.Baskı, Ötüken Yayınevi, İstanbul 1980.

 

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Toplam 1 yorum yapıldı
Muhteşem
Teeşekkürler Üstad. Kalemşne kelamına ömrüne bereket. Merhuma Allah rahmet eylesin
Yorum Ekleyen: Muatafa Yıldız     7.12.2022 21:41:00

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya