Değişmek ya da değiştirilmek
MAKALE
Paylaş
08.01.2023 16:36
447 okunma
Nasuhi Güngör

Seçime dair her şey hız kazandı. Tarihin netleşmesiyle birlikte baş döndürücü olacağından kimsenin kuşkusu yok .

Bu süreç devam ederken, Türkiye’nin merkezinde olduğu coğrafyada Rusya-Ukrayna savaşı tüm şiddetiyle devam ediyor. Kısa vadede çözüme kavuşması bir yana, “beklenmedik” sonuçlar üretecek boyutlar kazanması çok güçlü ihtimal.

O ihtimallere geçmeden, yaşadığımız ülkenin bu büyük savaşın ortasında nelerle karşı karşıya olduğuna bakmakta yarar var.

Seçim tartışmalarını daha heyecanlı bulanlara şunu söyleyebilirim. Yaşanan her gelişme, Türkiye’nin geleceğini ve bunun ayrılmaz bir parçası olan seçim sürecini çok yakından ilgilendiriyor.

Cumhuriyetinin 100. yılına giren bir ülkenin, üstelik yönü Batı’ya dönük olma hedefi ve bunun önemli bir sonucu olan NATO üyeliğiyle birlikte ele alındığında bugün nerede olduğu/olacağı sorusu kesinlikle hayati önemde.

ZOR SORULAR

Ankara-Moskova ilişkilerinde gelinen aşama, bu yakınlığın Suriye üzerinden ortaya çıkardığı müzakere ve çözüm alanları, önümüze çok daha büyük bir meseleyi getirdi.

2021 itibariyle ABD/NATO tarafından netleştirilen ve dünyayı demokrasi-otokrasi ekseninde gören yaklaşımın biz kabul etsek de etmesek de ülkemizi hedef alan boyutu giderek keskinleşiyor.

Şöyle ifade edebiliriz.

Yeni dünyada Türkiye’nin yeri “otoriter” safta mı olacak? Yoksa yaşadığı sorunlara, mesela büyük müttefikinin terör örgütüne verdiğine açık desteğe rağmen “yüzü Batı’ya dönük” olmayı sürdürecek mi?

Bu dinamik bir soru. Ancak bizim açımızdan Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında kurduğumuz denge, nerede duracağımız sorusuna “üçüncü seçenek”le cevap verebilme imkanını vermiş görünüyor.

Bunun değerli olduğu üzerinde çokça yazıp yorum yaptım.

Şunu eklemek gerekiyor.

Türkiye bir bölgesel güç ve bunu korumak zorunda. Bunun için de ittifaklara ihtiyacı var. Çünkü etrafında devam eden savaşın asıl aktörleri arasında (şu anda ABD ve Rusya) acımasız bir çatışma bulunuyor.

DEMOKRASİ VE ÖZGÜRLÜKLER

Tüm bunlar Türkiye’nin iç dinamiklerini doğrudan etkiliyor, daha fazla etkileyeceği bir döneme giriyoruz. Çünkü küresel ölçekteki rekabetin tarafları, ülkemizin değişim sürecini yönlendirmek ve kendi lehine çevirmek istiyor.

Seçime giderken yaşanan hadiselerin, sadece kendi iç dinamiklerimiz üzerinden ortaya çıkmadığını, bunların çok boyutlu etkileşim ve hesaplaşmalarla birlikte değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum.

“Yine mi dış güçler” diyenler dahil herkes bu durumun farkında. Ancak daha önemlisi siyasetin, iktidardan muhalefete kadar tüm cepheleriyle olup biteni doğru okuması.

Aktif bir okumadan söz ediyorum elbette. Demokrasimizin daha güçlü kılınması, her düzeyde hak ve özgürlüklerle ilgili hassasiyet gösterilmesi, adalet mekanizmasının hayatın her alanında etkin ve hızlı işlemesi böyle bir doğru okumanın olmazsa olmazı.

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya