Okuyucularla Pazar Hasbihali… Halkının sadece aslî değerlerine değil; günlük hayatına da bu kadar yabancı liderlerin ‘traji-komik' gösterisi!'
MAKALE
Paylaş
08.01.2023 16:42
385 okunma
Selahaddin E. Çakırgil

'İstanbul'da, 'Üsküdar-Çekmeköy 'arasında yaklaşık 4-5 yıldır çalışan bir 'sürücüsüz' ve bir elektronik merkezden idare olunan, tam otomatik bir metro hattı var. Biz Ümraniye, Sancaktepe, Dudullu ve Çekmeköy mıntıkalarında yaşayan yüzbinler, belki milyonlar, her akşam eve dönmek için, Üsküdar Meydanı'nda kışta-kıyamette, yağmurda, soğukta, minibüs ve otobüs kuyruklarında saatlerce beklerdik. Bu metro hattı açıldı da rahata kavuştuk.

Son üç sene boyunca da, Alibeyköy- Eyyub Sultan-Haliç -Unkapanı arasında da bir diğer 'sürücüsüz' metro hattı daha devreye girmişti. Yüzbinler milyonlar da o hattan istifade ediyorlar.

Ve bu 'sürücüsüz' metro modeli, Kore, Japonya gibi Uzak Doğu ülkelerinde ve Avrupa'da da duyduğuma göre İspanya ve bizde vardı.

Bir de Dudullu- Bostancı arasında, AK Parti'li Belediye döneminde yüzde 75 kadarı tamamlanmış olan metro hattı'nın geride kalan kısmı, yeni Belediye idaresinin nihayet tamamlanabildi ve 6 Ocak günü törenle açıldı.. İstanbul Beld. Başk. İmamoğlu'nun , bu hattın açılışına davet ettiği 'siyasî oyuncu'lardan Kılıçdaroğlu, Meral Akşener ve A. Davudoğlu, bu 'sürücüsüz' metroya hayran kaldılar. Bu elektronik -otomatik 'sürücüsüz' metronun kendiliğinden, İmamoğlu, nasıl çalıştığını, duraklarda kendiliğinden nasıl durduğunu, kapıların nasıl açıldığını, kapandığını KK Bey ve Meral Hanım'a anlatıyor ve onlar da, milyonlarca insanın yıllardır bildiği bu yüksek teknolojiden habersiz olduklarından, hayret ve hayranlık içinde hayretler içinde devamlı soruyorlar; 'Şimdi duracak mıyız. Nasıl duruyor. Nasıl kendiliğinden nasıl hareket ediyor.' gibi komik sorularla bilgilerini arttırıyorlardı. Demek ki, daha önce o konuda hiç bilgileri olmamış. Onların, 'Aaa, çok güzeeel.' diye derin hayranlık ifadeleriyle, İBB Başkanı'na da bakışları, söz ve mimikleri gerçekten de görülmeye değerdi. Daha komiği ise, Meral Hanım'ın, hayranlıkta geri kalmamak için takdir duygularını ve övgülerini belirtirken, 'Aaa. Aynen Paris gibi!' demesiydi.

Halbuki, -şimdi var mı bilmiyorum, ama-, daha geçen seneye kadar Paris'te yoktu, böyle bir sistem..

Benim söylemek istediğin, onların bu hususlarda ilgisiz kalmaları veya bilgisiz olmaları değil.. Haydi diyelim ki, halkın günlük hayatının uzağındaki meşgaleleri içinde, bilgi sahibi olamamışlardır.

Ama bunların, bu ülkenin siyasî partilerinin liderlerinden bazıları. Ama ülkedeki yaşanan bunca bu modern gelişmelerden haberlerinin olmaması tuhaf değil mi?

Demek ki, KK Bey ve Meral Hanım, 'Tayyib'in açtığı o tünellerden, Marmaray'lardan, köprülerden geçmeyiz.' diye kendi aralarında bir tür protesto geliştirmeye çalışan sosyete kesimlerinden bir adım bile önde değiller. Ki, Tayyib Erdoğan'ın 1994'de İBB Başkanı seçilişinden sonraki ilk şok dalgasını atlattıktan sonra, şimdi müteveffa olan bir ünlü kadın gazeteci, 'Yav, bu Tayyib meselesini niye bu kadar büyütüyoruz ki. Alt tarafı Bld. Başkanı değil mi. Çöpümüzü toplayacak, suyumuzu getirecek, kanalizasyonlarımızı temizleyecek. O kadar dert edinmeyin.' diye yazmıştı, o zamanlar.

Şimdi ise, bu ülkenin etkili muhalif siyasî oyuncuları, halkın sadece aslî değerlerinden değil, günlük hayattaki meselelerinden de habersizler.

Daha da ilginç olan ise, İmamoğlu'nun, halkın günlük hayatından habersiz liderlerine, bu 'sürücüsüz' otomatik metroyu, benzersiz bir ilk imişçesine ballandıra-ballandıra anlatması. Öte yandan, İBB Başkanı'nın, İBB kamu ulaşım vasıtalarındaki reklamlarında, vatandaşa, 'Teşekkür et!' ikazında bulunması ve sonra da 'öner, görüş bildir.' demesi. Sen, senden öncekilere teşekkür ettin mi ki, Ekrem Efendi; vatandaşa 'Teşekkür et!' talimâtı veriyorsun?

Davudoğlu olsun, onlara, 'Kendinizi komik duruma düşürüyorsunuz, dostlarım, bu sistem 4-5 senedir var İstanbul'da.' deseydi, belki biraz, puan alırdı.

Evet, işte böyle. Meral Hanım ve KK Bey, milyonların 4-5 yıldır bindikleri bu 'sürücüsüz' metro araçlarına ilk kez binmişler, bilgilendirilmişler ve kendilerini, 'Aaa. Aynen Paris gibi.' diyerek, egzotik duygular içinde, mest olmuşlardır. Ülkem için, 'traji-komik' bir durum.

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya