İnsana En Çok Yakışan.
MAKALE
Paylaş
16.01.2023 21:28
3 yorum
1.143 okunma
İbrahim Kumaş

 

Selam üzerinize olsun.

İnsanlar birbirilerine ihtiyaç duyarlar ve iletişim halinde bulunurlar. İletişim kurarken davranış kurallarının en önemlisi nezakettir. Nezaket, zarafet, saygı, sevgi, şefkat, merhamet, hoşgörü gibi birçok değeri içinde barındırır. Nezaket davranışlarımızın süsüdür. Sağlıklı, huzurlu bir aile ve toplum ancak bu davranışlarla kazanılır ve devam ettirilir. Sevgili Peygamberimiz (s.a.v) “Ey Âişe! Allah, rıfk (nezaket ve yumuşaklık) sahibidir ve rıfktan hoşlanır. Sertlik, kabalık ve nezaket dışı diğer davranışlara vermediği ecri rıfk sayesinde verir.”[1]. Hz. İsa peygamberimizle ilgili bir olay anlatılır. Yolda bir domuza rastlar “Yoldan selametle çekil. Der.” Bu sözü domuz için mi söylüyorsun diye soranlara “Dilimin çirkin söz söylemeye alışmasından korkuyorum.” der. İnsan daima davranışlarında edebini terbiyesini korumalıdır. Atalarımız “Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır.” derler. İnsana en çok yakışan güler yüzü ve tatlı dilidir.

Toplumun hayatımızın görgü ve nezaket kuralları vardır. Bu kuralları benimseyerek kiminle nasıl konuşulacağı ve davranılacağını bilerek içten ve samimi olunmalıdır. Bu sayede çevresine de örnek olmalıdır.

Yazdığım yazıları önce kendim için yazıyorum. İnşallah önce kendim uyar ve uygularım. Bu yaşıma kadar yaptığım yanlışlardan, nezaket dışı işlerden dolayı önce Allah’ımdan özür, af dilerim. İletişimde bulunduğum eşim, çocuklarım, hısım, akrabalarım, arkadaşlarım ve öğrencilerimden özür diler helallik isterim. Yazılarımda gördüğünüz hata ve yanlışlardan uyarılarınızı beklerim.

 


[1] Hadislerle İslâm Cilt 4 Sayfa 445

 

 

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Toplam 3 yorum yapıldı
Rıfk
"Yazdığım yazıları önce kendim için yazıyorum. İnşallah önce kendim uyar ve uygularım."Rabb'im duanızı kabul etsin.insaallah bizde yazınızda ifade ettiği ne iz Allah ve Resulünun bu güzel sünnetlerine uyan kullarından oluruz.
Yorum Ekleyen: Musa Yavuz     24.01.2023 14:35:27
Düstur alacağım
Mübarek Cuma sabahı davranışlarıma güzellik katacak yazı ile müşerref olduğum için rabbime şükür abime teşekkür ederim.
Yorum Ekleyen: KEMALI TASKIN SEN     20.01.2023 08:48:27
Alçak gönüllülük ve Nezaket ERDEMLİKTİR
Teşekküreder ,Yazılarınız İç dünyanızın aynasıdır,Bu Erdemliği yazmak kadar Onu devam ettirmek ve hayatının gayesi yaparak yaşamakta Mükemmelliktir…BAŞARILAR Dilerim Kardeşim…
Yorum Ekleyen: Mehmet PETEKKAYA     19.01.2023 13:52:53

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya