İşte Canavar
MAKALE
Paylaş
24.01.2023 12:37
4 yorum
659 okunma
İsmail Aydın

“Lütfen Bana Yardımcı Olur musunuz?” başlıklı yazı, Türkiye Noterler Birliği Meslekî forum portalında yayınlanınca değerli okur ve meslektaşlarımın yüksek ilgisiyle karşılandı. Olay, sembol anlamında mevcut ticarî anlayışı eleştiren basit bir turşu alış verişiydi. Yazıyla görüş bildirenler yanında, telefonla arayarak hem yazıyı değerlendiren hem de sağlık-sıhhatimizle ilgilenen okurlarım oldu. Ufuk açıcı yorumlar aldım. Bütün okurlarıma buradan teşekkürlerimi sunuyorum.

Her şey insanla başlar ve insanla biter, görüşünden hareketle, “Ne oldu bize, neyimizi kaybettik?” diye sormuştuk. Çünkü olanları kabullenemiyorduk.

Yorumların ışığında şöyle düşünelim izninizle. Bir an için insanı insan yapan temel değerleri insandan söküp alalım. Sözgelimi;  vicdanını söküp alalım, acıma duygusunu söküp alalım. Feragat duygularını yok edelim. Fedakârlığı, yardımlaşmayı, paylaşmayı, dayanışmayı yok edelim. His dünyasını tahrip ederek sevme duyusunu ve saygıyı yok edelim; şefkat ve merhameti ciğerinin ta derinliklerinden söküp alalım. Kardeşlik ve akrabalık bağlarını koparalım; komşu haklarını, arkadaşlık ve vefa duygusunu yok edelim. Zihninde ve gönlünde hak, hukuk ve adalet namına ne varsa hepsini söküp alalım ve oralarda bunlardan en ufak bir kırıntı dahi bırakmayalım. Bu insan tipinin üzerindeki hukukî denetim baskısını da kaldıralım. Peki, şimdi soralım: Kimse görmez, kimse bilmez, kimse duymazsa artık bu insan ne yapmaz?

Yetmez, bunun için ondan Allah korkusu, utanma duygusu ve ahiret inancını da sıyırıp alalım. Böylece yapıp ettiklerinden dolayı hesaba çekilme endişesi sıfırlanmış olsun. Bakalım geriye ne kalacak?

Kanımca, geride kalacak olan tam bir canavardır. Hırs küpü, ruhsuz bir canavar! Sanki sürüye dalmış bir aç kurt gibidir. Keşke onunla kalsa diyeceksiniz ama ne yazık ki, bedenden alınıp yok edilen insanî değerlerin yerini bu defa nefsanî arzular işgal ediyor. Heyhat! Hayvan fıtratın dışına çıkmazken, nefsanî arzuların esiri olmuş o insan artık aşağıların aşağısına yuvarlanıyor ve hayvandan da daha aşağı derekelere düşüyor.

Değerli okurlarım, her gün yüz yüze kalarak boğuştuğumuz sorunların temelinde kanımca böyle bir insan tipi yatıyor. Değerlerimiz, değer yargılarımız yok edilmiş. O sebeple ortalık riyâdan ve müraîden geçilmez olmuş. Özelde ülkeyi, genelde dünyayı bu insan tipi kasıp kavuruyor. Nezihini tenzih ederek söyleyelim, demokrasi, insan hakları, çevre v.d. nutuklar sanki müraîlerin riyâsından ibaret. Ve yine o sebeple dünyayı gücü elinde bulunduran yeni Nemrutlar (Tanrılık iddiası), yeni Firavunlar (Siyasi güç) ve paraya hükmeden yeni Karunlar (Ekonomik güç) işgal etmiş.

Hukuk Fakültesi birinci sınıfta iken ya Roma hukuku, ya İktisat dersinde ya da her ikisinde okuduğumuz bir cümle şöyle idi: Homo Homini Lupus. (İnsan insanın kurdudur.) İktisada Giriş ders kitabının kapağını açtığımızda okuduğumuz ilk cümle de şu idi: Ekonomi ahlâk kuralı tanımaz. Bunları hayatın temeline yerleştirirsek ne kalır geriye? Takdir değerli okurlarımındır.

Peki, bu hep böyle gider mi? Çalınan değerleri yerlerine iadeyi hedefleyen, kötüler ve kötülüklere karşı yürütülecek zor fakat o nispette şerefli bir mücadele mi, yoksa başımızı öne eğip teslim olmak mı? Hangisi? Takdir yine değerli okurlarımındır.

Değerli okur ve sevgili meslektaşlarım, böylece geldik bir yazının daha sonuna. Yeni bir konu ve yeni bir yazıyla yeniden buluşuncaya kadar yüreğinizden sevgi, yüzünüzden tebessüm eksik olmasın.

Not: Bu yazı aynı gün Türkiye Noterler Birliği Meslekî Forum portalında yayımlanmıştır.

Değerli okurlarımın mübarek kandillerini tebrik eder, sevgi,saygı, ve selamlarımla güzel günler dilerim.

 

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Toplam 4 yorum yapıldı
❤️
Allah razı olsun.Allah'a emanet olun.
Yorum Ekleyen: Şükrü Başkurt     27.01.2023 20:50:58
Malesef gelinen halimiz.
çağdaş eğitimden uzak, geleneksel aile terbiyesinden kopmuş bir toplum olduk.
Yorum Ekleyen: Mustafa Köksal     27.01.2023 11:06:49
Ekonomi
Ekonomi ahlâk kuralı bozan, ahlaksızlığı kamçılayan, sadece kendi nefsini düşünen, bozuk bir düzen diye de tanımlayabiliriz. Ama bizim dinimiz komşusu aç iken kendisi tok yatan bizden değildir hadisini kim uyguluyor. yüreğine kalemine sağlık İsmail bey saygılar selamlar....
Yorum Ekleyen: Rahmi ÜNALAN     26.01.2023 15:44:54
Şerefli mücadele
Allah kalemine kuvvet ve gönlüne sağlık versin.
Yorum Ekleyen: Mehmet Hüyük     24.01.2023 21:31:38
İsmail Aydın
YAZARIN ÖZGEÇMİŞİ

İSMAİL AYDIN KİMDİR?

İsmail Aydın, Hukukçu yazar. Anacığının anlatımına göre koç katımında doğmuş. Koç katımı, Yozgat’ta ekim ayının sonu ile kasım ayının başında olur. Dolayısıyla doğum günü belli değil ama Aydın, doğum günü olarak 29 Ekimi benimsiyor. Koç katımı, döl almak üzere erkek koyunun (Koç) dişi koyunlar arasına bırakılmasına denir.

Peki, hangi yılın koç katımı? O da belli değil. 1950 olabileceği gibi 1949’a da ihtimali var. Her nasılsa nüfusa 08.02.1953 D.lu olarak tescil edilmiş. Yaşı küçük diye ortaokula kabul edilmemiş, bu defa da mahkeme kararıyla, ay ve gün sabit kalmak üzere 1950 olarak tescil edilmiş. İsmail Aydın, doğum gününün bile doğru dürüst kayıt altına alınamayışını, okur-yazar olmayan tolumun  “hal-i pürmelâli” olarak niteliyor.

İsmail Aydın İlkokulu Sorgun’a bağlı Temrezli köyünde, ortaokul ve liseyi Yozgat’ta okudu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 1977 yılında mezun oldu. Yedek subay olarak yaptığı askerlik görevinden sonra Sorgun’da altı yıl avukatlık yaptı. Ekim 1986’da Diyarbakır / Bismil’de Noter oldu. Kastamonu/Tosya, Bolu ve Ankara’da çalıştı, 2015 Şubatında emekliye ayrıldı.

İsmail Aydın çilekeş Anadolu’nun yanık sesi olarak çıkıyor karşımıza. Türkiye’mizin karşı karşıya bulunduğu sorunlara ilişkin çözüm önerileri sunuyor. Üzerine titrediği kesim Gençlik. Ağırlıklı olarak üzerinde durduğu sorun Eğitim.

İsmail Aydın, fakülte yıllarından itibaren yazı hayatının içinde oldu. İlk gençlik yıllarıyla beraber memleket meseleleriyle ilgilendi. Tartışmalı radyo ve televizyon programlarına katıldı. Çeşitli dergi ve gazetelerde yazıları yayımlandı. Şubat 2013’ten beridir, internet ortamında yayın yapan Ana Haber Gazete’de yazmaya devam ediyor.

Meteorolojinin Sesi Radyosu’nda 2013-2016 yılları arasında yayınlanan Kıssadan Hisseler Programı’nın yapım ve sunuculuğunu üstlendi. Türkiye Noterler Birliği’nin Meslekî Forum Sitesi’nde anılarını yazdı.

Ağustos / 2016’da “Batı’nın Gücü Nereden İleri Geliyor?”, Kasım 2016’da “Yeniden Yükselişe Doğru”, Şubat 2017’de “Umut Ülke Türkiye”, Mayıs 2017’de “Bir Noterin Anıları”, Ağustos 2017’de “Kaybettiklerimiz”, Ocak 2018’de “Kıssadan Hisseler”, Mart 2018’de “Niçin Akif? Niçin Safahat?” isimli kitapları yayımlandı.

Yazı hayatını ve kitap çalışmalarını sürdüren İsmail Aydın evli ve dört çocuk babasıdır.

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya