Merhum Aykut Edibali Lider Bilge'nin Yazdığı "DOĞU MESELEMİZİN ÇÖZÜM ESASLARI" İSİMLİ KİTABINDAN...
MAKALE
Paylaş
29.01.2023 12:57
745 okunma
Durdu Şahin

"Milli birlik ve kardeşlik" veya "Demokrasi davamızın" çözeceği bir değil belki onlarca meseleden birisi değil, birincisi bu."

"Osmanlı İmparatorluğu ve Müslim tebasına karşı girişilen daimi sömürgeleştirme çabasının son ve açık belgesi Sevr projesidir."

"Nuh peygamberin torunlarından birinin adı Yasef'tir veya Yafes'tir onun da oğlunun adı Türk'tür."

"Türk milleti kavramı hukuki, kültürel ve tarihî bir kavramdır. Millettir."

"Birliğimizin kıymetini bilmek mecburiyetindeyiz."

"Türkiye'nin bağımsızlığı; devletin bağımsızlığı demektir. Devletin bağımsızlığı ise ancak toprakla, yani vatanla mümkündür."

Terörle mücadele ekonomik, sosyal ve kültürel tedbirlerin bir bütün olarak uygulanmasını gerektiriyor."

"Amerika sınırları ABD vatandaşları için ne kadar değerliyse, Türkiye'nin sınırları Türk vatandaşları için, Suudi Arabistan sınırları Suudiler için, Pakistan sınırları da Pakistan için öylesine mukaddestir, muhteremdir."

"Türkiye'nin en önemli meselesi bugün maalesef terördür."

"ABD, AB ve  dış dünyanın Türkiye'nin maruz kaldığı bölücü terör karşısında, Türkiye'nin yürüttüğü ve yürütmeye mecbur kaldığı mücadeleyi destekleme mecburiyeti de bulunmaktadır."

"Vahşi emperyalist hayal, Batı dünyasının hastalığıdır."

"Güneydoğu Anadolu meselesi, Kürt meselesi değildir. Güneydoğu Anadolu meselesi, Türkiye'nin ayrılmaz parçaları durumunda bulunan Güneydoğu Anadolu bölgemizin ekonomik, sosyal, kültürel meseleleri gibi meselelerini çözmek, bu bölgemizi de Türkiye'nin gelişmiş diğer bölgeleri seviyesine ulaştırmak anlamına gelmeli. Elbette bu bölgede Kürt kökenli vatandaşlarımızın da, Türkiye'de tüm vatandaşların yararlandığı haklar ve hürriyetlerden yararlanması, bu hak ve hürriyetleri kullanabilmek için gerekli maddi ve manevi imkan ve hizmetlerden yararlanabilmesinin sağlanması olarak ele almalıyız. Tüm vatandaşların yararlandığı hak ve hürriyetlerden bu bölgede yaşayan vatandaşlarımızın eksiksiz yararlanmasını garanti etmek.

Hiçbir sebeple engellenmesine izin vermemek. Türkiye'nin devlet olarak taahhütü budur. Herkesin haklarından ve hürriyetlerden ayrımsız olarak yararlanmasını sağlamak."

"Kürt meselesi de çirkin bir laftır. Türk meselesi de çirkin bir laftır. Biz kardeşiz, birbirimizin meselesi neden olalım? Türkiye Cumhuriyeti dahilindeki bütün vatandaşlar hem vatandaştır hem de kardeştir. Ben sana niye mesele olayım? O başka bir tuzaktır. Bazı Türk ve Kürt kökenli aydınlarımız bunu mesele saymaktadırlar. İlla benim meselem. Kürt meselesi, Türk meselesi diye ayrı meseleler yok. Türkiye meselesi var, Ortadoğu meselesi var. Ve bu dünyanın derlenip toparlanması meselesi var."

"Selçukluların Anadolu'ya gelişinde bazı kabileler İsyan ettiler... Başka yerlerde devlet kurdular... Başka toprakların, başka unsurların beşerî malzemesi, gübresi oldular. Ne Selçuklu kaldılar, ne Türk kaldılar, ne Müslüman kaldılar."

"Bizim birliğimiz zaafa uğrarsa; ne Türk'ten hayır gelir, ne Kürt'ten hayır gelir, ne Arap'tan hayır gelir...  Tarih bunun misalleri ile dolu."

Kumanlar nerde, Kıpçaklar nerde, Hunlar nerde? Nereye gitti bunlar? Besbelli Atilla'nın yanında getirdiği Türkçe konuşan başkaları da var. Tabii sadece Türk değil Godlar var, Vizigotlar var, Avrupa istilası'nda. Bu dönemde bu Türk kabileleri nereye gitti, ... Mezar oldular."

"Devleti rastgele yargılamak ve suçlu ilan etmek doğru değildir. Hikmet ve fazilet sahibi bir siyasetçi böyle davranmalıdır."

"Anayasa ve kanunlar bütün vatandaşları kucaklamalıdır, adalet ve tüm devlet hizmetleri ırk, dil, bölge imtiyazı ve engellemesi olmadan eşit olarak uygulanmalıdır. Bu ideal Türkiye'nin asırlardan beri özellikle Cumhuriyetle beraber yaşattığı onurdur."

Önemli olan yaşadığınız çevrenin etkilerinin, hayatın sürdürülmesi amacıyla uygun şekilde cevaplandırılması ve çözülmesidir."

"Bu meselenin sağlıklı çözümü için zaruri ve yeterli şart; dünyanın ve özellikle Ortadoğu'nun yeniden düzenlenmesidir."

"Ortadoğu'yu yeniden düzenleyemiyorsanız, hiçbir kavmi meseleyi adil ve insanî bir biçimde çözemezsiniz."

"Mesele siyasetimizin, pratik olarak partilerimizin ve meclisimizin, Gazi Meclis'in gerçek halefi haline gelebilmesidir. Umut budur. Beklenti budur."

"Gittik Bosna'da insanlar manastırlarında sakladıkları yüzyıllık fermanı getirdiler. Ferman diyor ki: "Kimse Osmanlı mülkünde şöyle şöyle yapmaya. Kim benim ahfadımdan, haleflerimden, benim yerime geçerse geçsin bu mektuba, bu şartnameye aynen uyacaklardır. İbadetlerinizi yerine getireceksiniz, dilinize kimse dokunmayacak..." diye taahhütler var. Getirdiler  Bosna'daki komutana teslim ettiler. Bu göz yaşartıcı değil mi? Laf üretmiş millet değiliz ki, adalettir getirdiğimiz. Bosna'da bu, Cezayir'de bu. Trablus'ta bu, Libyada bu... Yeter ki devlet adamlarımız, politikacılarımız bunu hatırlasın."

"Güneydoğu" veya "Doğu Anadolu Meselesi" denilen şeyin tarihi kökeni vardır. Bu bölgeler Osmanlı İmparatorluğu döneminde miri arazi düzenine tabi olan yerlerdir."

"Miri arazi düzenine tabi olan yerlerde devlet belli bir bölgeyi oraya verir. Ve orada bulunan insan devletten tımar ve zeamet olarak burayı alır. Devlette kurum mülkiyeti vardır, kullanma hakkı o insandadır... Bunun karşılığı olarak devlete veya topluma mali görevleri vardır, askeri görevleri vardır."

"Selahattin Eyyubi'yi anıyoruz. Allah gani gani rahmet eylesin, büyük hizmetleri var."

"Bölgenin ekonomisi düzenlenmeli, dil yapısı düzenlenmeli, şehirleşme başlamalı,  oraya aş, iş götürülmeli ve süratle götürülmeli. Devlet bunu taahhüt etmeli... Doğu Anadolu Bölgesi'ne, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne bölge bölge, mıntıka mıntıka kalkınmayı süratlendirmek, tedbirleri almak ve bunu doğrudan devletin yapmasını sağlamak..."

"Kürtçe konuşur olmak, size ayrı bir millet olma özelliği vermez. Bu Kürtçülerin tavrıdır. Beynelmilel Kürtçülerin Türkiye'yi bölmek isteyenlerin, siyasi Kürtçü'lük davası peşinde koşanların kanaatidir, doğru da değildir."

" Ortadoğu'nun İslam medeniyeti yani barış medeniyeti temelinde yeniden yapılandırılmasıdır. Türkiye'nin PKK terörü ile mücadelesinin coğrafya ve medeniyet vazgeçilmez boyutu İslam'dır. Bu husus unutulmamalıdır."

" İslam'da şeref bulmuş bütün Müslümanlara, Resulullah (S.A) Efendimizin, soy,sop, kabile üstünlükleri davasını, cahiliye davası olarak telin ettiğini hatırlıyor, ve hatırlatıyoruz. Peygamberimizin veda hutbesini hep birlikte hatırlayalım."

Kaynak:

Aykut Edibali, Milli birlik ve DOĞU MESELEMİZİN Çözüm Esasları, Bayrak Yy, Mayıs 2011, İstanbul.

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya