Bilad-ı Şam; Suriye, Lübnan, Filistin'i içine alan bölgenin ismidir. Kuzeyinde Toros dağları, güneyinde Sina yarımadası, doğuda Irak, batıda Lazkiye ve Akdeniz sahiline kadar olan kısma Bilad-ı Şam denirdi, Osmanlı buradan elini eteğini çekinceye kadar...
Peygamberler tarihine ait coğrafya ise kısaca şöyledir; bizim Harran'dan başlayıp, hemen Şam bölgesine inen, oradan güneye Golan Tepeleri üzerinden Malule kentine ve oradan Ürdün ve Filistin'e uzanan, Filistin'den Sina çölü üzerinden Mısır'a ulaşan ve Mısır'dan yine geriye Sina çölüne ve oradan da Kudüs'e gelerek burada göllenen, Hz. Hacer ve evladı İsmail ile birlikte Mekke'ye aks yapıp ve Miraç gecesi de Sevgili Peygamber Efendimizle (s) birlikte yeniden Mescid-i Aksa'da göklere tırmanan, oradan yeniden Mekke-Medine'ye inerek, Ravza-i Mutahhara'da hitama eren tarihi bir coğrafyadır.
Bütün Peygamberler, bütün Kitaplar, Sahifeler, Havariler, Sahabiler, azizler, büyük evliyalar, bilginler, bilgeler bu saydığımız coğrafyada zuhur etmiş ve bu toprakları, ''dünyanın kalbi' mesabesine taşımıştır. İlk yazı, ilk tekerlek, ilk cam, ilk şiir, ilk şarkı, ilk heykel, ilk kanunname, ilk görkemli mezarlar, mabetler, ilk haritalar, ilk tarım, ilk mühendislik harikaları, hep burada neşet etmiştir.