Rusya'nın Ukrayna'yı işgale başlamasının üzerinden iki hafta geçti. Bu süreçte, beklenenin aksine Rus kuvvetleri birçok cephede stratejik askeri hedeflere ulaşamazken, Ukrayna direnişinin de düzenli ve düzensiz savunma yöntemleriyle etki üretmeye çalıştığı görüldü. Kısa sürede konvansiyonel halden hibrit bir şekle dönüşen savaşın bütünüyle düzensiz bir savaşa bürünmesi beklenebilir. Zira, Rus kuvvetlerinin verdiği ağır zayiata rağmen ilerlemeye devam etmesi ve Ukrayna tarafının katlandığı yıkıma rağmen direnişini sürdürüyor olması savaşın uzayacağını işaret etmektedir.
Savaş uzayabilir
Bununla birlikte tarafların da siyasi pozisyonlarından şimdilik geri adım atmıyor olmaları savaşın uzayabileceği ihtimalini kuvvetlendirmektedir. Savaşın uzamasının şüphesiz bölgesel ve küresel etkileri de olacaktır. Savaşın başlamasıyla birlikte açığa çıkan küresel sosyoekonomik mücadele Rusya ve Ukrayna'nın sınırlarını şimdiden aşmış ve derinleşerek devam etmektedir. Ukrayna'daki savaşın uzaması dünyayı enerji, gıda ve ulusal güvenlik riskleriyle karşı karşıya bırakmaktadır. Türkiye'nin de şüphesiz bu savaşın gelişiminden ve gidişatından çıkarması gereken önemli dersler bulunmaktadır.
Hazırlayıcı nedenler
Şüphesiz savaşın hazırlayıcı nedenleri arasında birçok siyasi gelişme gösterilebilir. Ancak, ABD ve İngiliz yönetimlerinin savaşın Şubat ayının sonlarında başlayacağına dair yaptığı açıklamalar sadece Rus Ordusunun Ukrayna sınırında yaptığı tahkimat ve yığınağı işaret etmiyor aynı zamanda Rus hükümetinin askeri harekatını bir an önce başlatması için de bir tahrik niteliği taşıyordu. Nitekim öyle de oldu. Ancak, ABD ve İngiliz provokasyonunu Rus Ordusuna stratejik bir hata yaptırmak için hazırlıklı bir girişim olduğu değerlendirilebilir. Öyle ki, Amerikan ve İngiliz hükümetlerinin baskın enformasyon saldırısına karşı dayanamayan Rusların harekatı erken başlatarak zamanlama hatası yaptıkları ifade edilebilir. Bilindiği bir askeri harekat planları önce hasım tarafın kuvvet kapasitesinin detaylı tahliliyle başlar, arazi ve hava koşullarının analiz edilmesiyle gelişir, elde mevcut kuvvet kapasitesinin imkan ve kabiliyetleri doğrultusunda alternatifli harekat tasarıları da belirlenerek en etkili harekat tarzı için uygun bir zaman beklenir. Harekat planı hazırlanırken prensip olarak stratejinin kuvvet, mekan, zaman unsurlarının göz önüne alındığı görülür. Ancak, Rusya'nın Ukrayna'daki işgal harekatında stratejinin zaman unsurunda önemli bir hata yaparak önü alınmaz bir harekat maliyetine katlandığı görülmektedir.
İşgalin başladığı günden itibaren, savaşın üç safhada geliştiğini her safhada da bir takım dönüşümler geçirdiği öne sürülebilir. Bu kapsamda, savaşın birinci safhasında Rusya'nın saldırısı ve konvansiyonel karşılaşma, ikinci ve içinde bulunduğumuz safha Rus unsurlarının karadan yaklaşma ve hibrit savaş safhasıdır. Öngörülen üçüncü safha ise meskun mahal direnişine dayalı ayaklanma safhasıdır.