Karaduman ve Zararları
MAKALE
Paylaş
18.02.2022 04:51
1 yorum
510 okunma
Edip Ahmet Ceylan

           Dinimiz başta olmak üzere örf ve adetlerimiz faydalı olan şeyleri bizlerin  yapması için tavsiye veya emrederken zararlı olan şeylerden de bizi nehyetmiştir. Sigarada bunlardan birisidir.

           “Sigara bağımlılık yapıcı bir madde olması ve serbest satılabilmesi nedeniyle günümüzde insan sağlığını tehdit eden en önemli faktörlerden biridir. Yalnızca bir sağlık sorunu değil, aynı zamanda sosyal ve ekonomik bir sorundur.

           Sigara içinde en tehlikelileri arsenik (fare zehiri), benzin, kadmiyum (akü metali), hidrojen siyanid (gaz odaları zehiri), toluen (tiner), amonyak ve propilen glikol olmak üzere 4000’in üzerinde kanserojen madde bulunduğu tespit edilmiştir.

           Sonuç olarak ciğerlerimizde katran (asfalt) oluşmaktadır.

           Sigara bağımlılığının 2 yönü vardır. Fiziksel ve psikolojik bağımlılık.

           Fiziksel bağımlılığı yapan sigaradaki nikotindir.

           Psikolojik bağımlılık ise kişiye göre değişir. Kendine güvensiz, sorunlardan kaçan kişiler psikolojik bağımlılığa daha eğilimlidir.

           Sigaranın içindeki yabancı maddeler dokularda irritasyon ve hasar oluşturur. Buna karşı savunma amacıyla kandan çekilen hücreler iltihap alanına toplanır.

Sigara ölümcül bir alışkanlıktır. Ülkemizde sigaranın yol açtığı ölümler; trafik ve iş

kazaları ölümlerinin toplamından beş kat daha fazladır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) dünyada en büyük sağlık sorununun sigara olduğunu ilan ederek, her yıl 4 milyon insan sigaradan hayatını kaybettiğini ve eğer, gerekli önlemler alınmazsa bu sayının, önümüzdeki 20 yılda 10 milyona çıkacağını bildirmiştir.”  (1)

           Zira sigara sağlığımızı bozan, ahlak ve karakterimizi değiştiren ve içtimai bünyemizi tahrip eden bir kötülüktür. Bundan dolayı dinimiz bu fiilleri yerine ve durumuna göre mekruh veya haram kılmıştır.

            Günümüz dünyasında sigaranın gün geçtikçe zararlarının ortaya çıkmasıyla insanlık için, toplum için, fert için, büyük bir leke ve açık bir felaket haline gelmiştir.   

          Sigara ömrümüzün kısalmasına neslimizin azalmasına, aile ve toplum düzenimizin bozulmasına servetimizin hiç yere yok olmasına cemiyet fertleri arasındaki sevgi ve saygı bağlarının kopmasına ve netice olarak ölüm vakalarına çaresiz hastalıkların çoğalmasına neden olmaktadır.                                                               

           Sigara 16.yy da “SEVİLLA” da (İspanyada bir şehir) ki dilencilerin yerlerden topladıkları puro izmaritlerinin toplayıp kâğıda sararak içmeye başlamalarıyla ilk sigara ortaya çıkmıştır. Fransızlar bu küçük rulolara cigarette adını vermişlerdir.

           Bütün dünyada ilk önceleri kadınların sigara içmeleri hoş karşılanmazken, 1. Dünya Savaşı yıllarında kadınların yalnız kalmış olmalarından ve içerisinde bulundukları hallerden dolayı kadınlar arasında da sigara içme oranı artmıştır.

           Sigara 20.yy sonlarına doğru başta kanser olmak üzere beraberinde bir sürü rahatsızlığa neden olduğu anlaşılması üzerine sigara içenlerde azalmanın olduğu görülmektedir.

           Sigara kanser dışında kalp ve dolaşım sistemi rahatsızlıklarına da sebebiyet vermektedir.

           Sigara ilk defa Kanada’da 1 Ocak 1972 yılında reklamlardan kaldırılmıştır. Bunu ABD olmak üzere birçok ülkede sigaranın reklam yapılması yasaklanmıştır.

           Bizde de geçtiğimiz yıllarda sigaranın reklam yapılması ve toplu yerlerde içilmesi yasaklanmıştır.

           Ülkemiz sigara üretiminde başta gelen ülkelerden biridir.

           1992 yılında Türkiye genelinde 63.774 ton filtreli sigara, 5313 ton da filtresiz sigara 451 ton Puro ve pipo tütünü tüketilmiştir. Aynı yıl bu miktara 11.972ton ithal sigara ilave olunmuştur. Toplam sigara tüketimi 81.511 ton olmuştur. Bu Türkiye gibi bir ülke için içler acısıdır.

           Şubat 1998 yılında İstanbul Tıp Fakültesi bilim adamaları ve din adamları İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Prof.“Yaşar Bağdatlı”nın başkanlığında toplanarak sigaranın 30 binin üzerinde rahatsızlık yaptığından insanlara zararlı olan maddelerin başında geldiği konusunda bir fikir birliğine varılmıştır.

           Yapılan araştırmalar sigaranın daha çok hamile kadınlara zarar verdiğini ortaya koymaktadır. Sigara içen kadınların çocukları cılız veya sakat doğmaktadır. Normalde 3 kg olması gereken bir çocuk, 1 kilo 200 veya 300 gr gelmektedir. Çünkü çocuk annesinin karnında alması gereken oksijeni sigara yüzünden alamamaktadır. Buda çocuğun eksik doğmasına neden olmaktadır.

           Sigaranın aynı zamanda ruhi hayatımızı yıpratıcı bir takım etkileri de vardır. Alışkanlık halini almış olan tutkular, insanlarda kendinden başkasını düşünmeme gibi psikolojik bir duygunun olmasını sağlamaktadır. (2)    

           Sigaranın Vücudumuza Zararları:

  1. Genel olarak bulunduğumuz ortamda kötü ve ağır koku yapar.
  2. Cilt bozulacağından cilt karalığı ve yaşlı gösterme belirtileri başlar.
  3. Dişler kirli ve pis görünümlü olmakla beraber, dişeti hastalıkları görülür.
  4. Ağız ve yutakta tat alma eksikliği başlar ve kanser riski artar.
  5. Gırtlak ve nefes borusunda iltihaplanma ve ses tellerinin zarar göstermesinden başka kansere yakalanma ihtimali artar.
  6. Kalp ve damarların görmüş olduğu zarar ve tahribattan dolayı kalp krizi damar tıkanıklığı, tansiyon yükselmesi gibi belirtiler ortaya çıkar.
  7. Beyinde felç, ileri yaşta bunama (Alzheimer) gibi rahatsızlıklar görülür. Her nefeste 50 bin hücrenin ölümüne sebep olur.
  8. Gözlerde katarakt ve ileri yaşta körlük meydana gelir.
  9. Burunda koku alma duygusu azalır.
  10. Akciğer kanserine yakalanma, bronşit ve amfizem gibi rahatsızlıklar meydana gelir.
  11. Mide ve yemek borusunda kanama, ülser ve kanser oluşumunu fazlalaştırır.
  12. Pankreas kanseri riski artar.
  13. Rahim ve yumurtalıkta kısırlık, çocuk düşürme, sakat ve eksik doğum, erken menopoz, rahim kanseri gibi tehlikeler oluşturur.
  14. Testisler ve cinsel organlarda iktidarsızlık, ereksiyonda azalma, döllenme yetersizliği, kalıtımsal bozukluklar meydana gelir.
  15. İdrar kesesinde mesane kanserine yol açar.
  16. Ellerde, parmaklarda sararma, tırnaklarda, zayıflama görülür.
  17. Kemik ve iskeletlerde kemik erimesi meydana gelir.
  18. Kol ve bacak damarlarında çeşitli hastalıklar oluşur.
  19. Kılcal damarlar, el ve ayaklardan başlayarak, kol ve bacaklara kadar tıkanıp bu organların kesilmesine (Burger hastalığına) kadar varan hastalıklar oluşur.
  20. Vücutta, yorgunluk, uykusuzluk, ruhsal gerilim, stres, performans düşüklüğü, reflekslerde azalma oluşur.
  21. Hamileliğinde sigara içen hanımların bebekleri %10-15 eksik kilolu doğdukları gibi zekâ eksiklikleri de görülür. (3)

Sigara sindirim sistemi ile ilgili olarak sindirim güçlüğü, ağız kokusu, ülser, dudak, dil

ve yemek borusu kanseri, iştahsızlık gibi hastalıklara sebep olmaktadır. Solunum sistemi ile alakalı olarak da, öksürük ve balgam, müzmin bronşit ve anfizem, gırtlak ve akciğer kanseri gibi hastalıklara, dolaşım sistemi ile ilgili olarak, damar sertliği, kol ve bacak damarlarında tıkanıklık, kangren, organ hastalıkları, beyin felci, kalp hastalıkları gibi tedavisi son derece zor hastalıklara sebep olmaktadır. (4)          

Sigarayı bırakmanın en kolay yolu.

Bu konuda Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Profesör Doktor

Alparslan Özyazıcı’nın tavsiyelerine dikkat çekmek istiyoruz.

“Sigarayı bırakmanın en emin ve kestirme yolu, aniden bırakmaktır. Ne yapayım

bırakamıyorum ifadesi tiryakilerin kendi bahanelerdir. Bu biraz da gayret ve cesaret işidir. Tiryaki kararını verir üzerindeki sigara paketini, kibrit ve çakmak gibi sigarayı hatırlatan her şeyi kaptığı gibi çöpe atar. Bir daha sigarayı aramaz ve içmez. Sigarayı bırakmanın en pratik ve en kestirme yolu budur. Ancak böyle bir durumda şahsın takviye edilmesi gerekir. Her gün bol miktarda soğuk su veya meyve suyu içmesi tavsiye edilir. Mümkün mertebe yeni meşgalelerle uğraşması gerekir.” (5)

Nice sağlıklı mutlu ve huzurlu günler geçirmeniz dileği ile

 

İstifade Edilen Kaynaklar:

  1. https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberleri/sigara-ve-zararlari/
  2. Özlenen Fark Dergisi. Sayı 19
  3. https://www.diyadinnet.com/sa % C4 % 9Fl % C4 % B1k-568-sigaran %C4 % B1n-v % C3 % BC vücudumuza zararlar%C4%B1-nelerdir  
  4. Özlenen Fark Dergisi. Sayı 19 Sayfa -16
  5. Özlenen Fark Dergisi. Sayı 19 sayfa - 16
Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Toplam 1 yorum yapıldı
Teşekkürler
Ömrünüze, Kaleminizei kelamınıza bereket
Yorum Ekleyen: Mustafa Yıldız     20.02.2022 20:04:54

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya