Kaptan Amerika Değil Sabra
MAKALE
Paylaş
16.09.2022 16:53
1.136 okunma
Ayşegül Sare Ölmez

16 Eylül 1982'de Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güneyinde 3 gün süren kanlı bir katliam meydana geldi. Burada bulunan Sabra ve Şatilla Filistin mülteci kamplarında çoğunluğu yaşlı, kadın ve çocuklardan oluşan Filistinli mülteciler, milislerin kullandığı ağır silah ve bombaların yanı sıra balta ve kesici aletlerle vahşice öldürüldüler.  

Dönemin İsrail Savunma Bakanı Ariel Şaron'un komutasındaki askerler gece boyunca katliamcıların işini kolaylaştırmak için aydınlatma fişekleri kullandı ve çeşitli destekler sağladı. İnsanların kaçmasını engellemek için ise kamplar etraflıca kuşatıldı. Ve bir sürü işkence…

Filistinli mülteci Hasaneyn: ‘Katliamın üzerinden 36 yıl geçti ama hala hatırladıkça sinir krizi geçiriyorum.’

Peki bugün bu soykırımı her yıl yas ile anmamız ve bu katliamın başrollerine buğz etmemiz gerekirken, ne yapıyoruz? Biz umursamadıkça ne yapılıyor?

Marvel Stüdyoları, 3 Mayıs 2024'te vizyona girecek olan Kaptan Amerika 'Yeni Dünya Düzeni' filmi ile bu katliamı adeta tekrar hatırlatarak kutsayacak. Filmin başrolü bir süper kahraman ve adı ise Sabra. İşin diğer bir ilginç yanı Sabra’yı canlandıracak kişinin de İsrailli bir aktris olması. 

Tüm bunlar olurken gelen binlerce tepki üzerine, bazı medya kuruluşları Sabra isminin art niyetle konulmadığı da ileri sürdü. O zaman sormazlar mı: Marvel gibi yıllardır film endüstrisinde olan bir kuruluş, bu ince ve önemli nüansı, hangi mantığa dayanarak göz ardı etti? Bir insanlık dramını hatırlatacak ismi hem başrole vererek hem de onu kahraman ilan ederek nasıl olur da gelecek olan haklı tepkileri hesaba katmadı? Düşünmedi? İhmal etti?

Çocuk kandırmaksa niyet, o film ile ancak bu yapılır…

Yeni dünya düzeninde artık süper kahraman figürü olarak sadece Amerika değil İsrail de yerini aldı.  Fakat yaptıkları soykırımları anlatmak için değil, dünyayı kurtarmak için!

Trajikomik olan da bu…

 

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya