Yâ insan!
MAKALE
Paylaş
25.03.2023 15:10
501 okunma
Ayşe Böhürler

Teknoloji şirketlerindeki işten çıkartmalar hız kesmiyor. En son Amazon’un işten çıkaracağını ilan ettiği kişilerin sayısı 27 bini buldu. İnsansız üretim bilim kurguları yavaş yavaş gerçek olmaya başladı. Bu süreci yaklaşık 60 yıldır yaşıyoruz. Teknoloji şirketleri başta olmak üzere pek çok sektör giderek daha az insanla üretim planlaması yapmış durumda. İnsan üretim bandından çekilirken işsizlik de çığ gibi büyüyor. Koşulsuz maksimum kâra odaklı kapitalist sistem bu döngüyü bile kâra dönüştürüyor. Up The Air isimli (Georg Coloney’in başrol oynadığı) filmdeki gibi sağlıklı biçimde insanları işten çıkarmanın yollarını üreten, işten çıkarma şirketleri devreye giriyor.

Konuya filmlerden devam edecek olursak, oyunu da olan Detroit: Become Human (İnsanın Geleceği ) filmi çok uzak değil 2038 gibi yakın bir geleceğe atıfta bulunuyor. Emek gücünün CyberLife adlı şirketin ürettiği androidlerce sağlandığı bir dünyayı anlatıyor. Bu sefer de androidlere karşı ayrımcılık başlıyor. Makine bedenler yabancı düşmanlığına maruz kalıyor. Androidler toplu taşımada ancak arka sıralarda kendilerine ayrılmış özel yerlerde oturabiliyor, sokakta insanların saldırısına maruz kalabiliyor, ucuz bir cep telefonu gibi çeşitli kampanyalar yoluyla pazarlanarak neredeyse her işte kullanılabiliyor. Ancak bu dünyada androidler ile insanların eşit haklara sahip olması gerektiğini savunanlar da mevcut.

Bolca siyaset tartıştığımız bugünlerde distopik bir geleceği konuşmak değil amacım, ama Amazon örneğinden yola çıkarak insanın üretim gücünün makinelere devredildiği, insanın değersizleştiği bir dünyaya doğru giderken korunması gereken insani değerlere dikkat çekmek.

 

 

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Ayşe Böhürler
YAZARIN ÖZGEÇMİŞİ

1963 yılında Kayseri’de doğdu. İstanbul Üniversitesi Gazetecilik ve Halkla İlişkiler mezunu. 1992-1994 arasında İzlenim ve 1994-1995 arasında Aksiyon dergilerinde kadın ve eğitim bölümlerinde editörlük yaptı. 1995-2007 yılları arasında Kanal 7 televizyonunda program sorumlusu, yapımcı-yönetmen olarak çalıştı. Sivil toplum kuruluşları ile birlikte Ulusal ve Uluslararası platformlarda kadın ve insan hakları üzerine çalışmalar yaptı. 2005-2008 yılları arasında Duvarların Arkasında ismi ile bir belgesel serisi hazırladı. 2009-2011 yılları arasında “Biz İngiliz Müslüman Kadınlar“ ,“Hayme Ana”, “Orhun Yazıtlarından Nobel’e”, “Kitaba Adanmış Bir Ömür/Ali Emiri Efendi” yapımcılığını yaptığı belgesel projeleri arasında yer aldı. 2007’den itibaren bağımsız yapımcı olarak kendi şirketinde belgesel ve program yapımcılığına devam ediyor. Böhürler, Ak Parti Kurucu üyesi, 2001-2012 yılları arasında Ak Parti MKYK üyeliği görevini yürüttü. “Duvarların Arkasında/Müslüman Ülkelerde Kadın” ve “Yazmasam Ölürdüm” isimli yayınlanmış iki kitabı var.

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya