Türk’ün Zaferleriyle Bezenmiş Ayı: Ağustos!
MAKALE
Paylaş
28.08.2023 15:34
1 yorum
756 okunma
Ahmet Sargın

Asırlardır hür yaşayan Türk Milletinin var olduğu bugün, birlik ve beraberliğimizin önünde hiçbir gücün duramayacağını bilmemiz gerekir. Anadolu topraklarını Türklerin vatanı olarak kalmasını sağlayan kahraman ecdadımızı, aziz şehitlerimizi şükranla, minnetle ve rahmetle anmak, Fatihalar yollamak da boynumuzun borcudur. Bu kutsal vatana sahip çıkmak ecdadımızın bize yüklediği onurlu bir görevdir!

Cenab-ı Hakka ülkemizin birliği ve devletimizin devamı için dua ederiz. Sahibi olduğumuz zenginliklerimizin kıymetini bilerek ve gereği gibi değerlendirerek ecdadımıza layık olmaya çalışmalıyız. Bu kutlu görev hepimizin milli görevidir.

Elhamdüllah tarihi zaferlerle dolu bir milletin evlatlarıyız. Aylar içinde öyle bir ay vardır ki, kahramanlıkların destanlaştığı ve bizi biz yapan değerlerin Coştuğu; zaferlerle taçlandırdığımız bir aydır bu ay!

Evet, Ağustos ayı bizim tarihimizde zaferler ayıdır… Şanlı Tarihimizle kahramanlıkların destanlaştığı ve bizi biz yapan değerlerin dile geldiği aydır Ağustos ayı...Ağustos ayı zaferlerle örülmüş ışıklı bir taç gibi milletimizin tarihini süsler...

Moğolistan’dan gelen akın 26 Ağustos 1071’de Malazgirt Zaferi ile Anadolu’ya adım attık. Bu topraktaki hâkimiyetimizi içerden çökertmek isteyenler 11 Ağustos 1473’te Otlukbeli Zaferiyle yeni bir ders aldılar. 23 Ağustos 1514 Çaldıran Zaferi gerçekleşti.

Otlukbeli ve Çaldıran muharebeleri İran kültür ve siyasetinin beslediği ihtiraslara, çok acı bir cevap oldu,

Ancak on binlerce Türk savaş meydanlarında şehit düştü!.

24 Ağustos 1516 Merc-i-Dâbık Zaferi,. 29 Ağustos 1521 Belgrat’ın fethi. Belgrat’ın fethiyle Balkanlarda Türk hâkimiyeti tamamlanmış oldu, Macaristan ve Orta Avrupa yolları bize açıldı. Kanuni Sultan Süleyman’ın başında bulunduğu ordu 29 Ağustos 1526’da Mohaç Zaferini kazandı. Budin’e girildi ve Akıncılar Macaristan’ı fethettiler.

1 Ağustos 1571 Kıbrıs’ın fethi. Büyük bir irade ve deniz gücünün desteğiyle Kıbrıs’a Türk bayrağı çekildi. 23 Ağustos 1921 Sakarya Meydan Savaşının başlangıcıdır. 26-30 Ağustos 1922 Büyük Taarruz ve İstiklal Harbi Zaferidir. Şanlı ecdadımızın kanı ve canıyla bedelini ödeyerek kazandıkları bu zaferlerin hepsi hiç şüphesiz ki başlı başına birer destandır ve bizim gurur kaynağımızdır.

Bu zaferlerin içinde en anlamlıları: 26 Ağustos 1071 Malazgirt ve bu zaferden 851 yıl sonra kazanılan 30 Ağustos 1922 Başkomutanlık (Dumlupınar) Meydan Muharebesi zaferleridir. Anadolu coğrafyasını bizlere vatan olarak bırakmak için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi ve başta Sultan Alparslan ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün komutanlarımızı, kahraman askerlerimizi rahmet minnetle yad ederiz.

Allah onlardan razı olsun.Mekanları da cennet olsun. Bizler, bu toprakları vatan yapabilmek için çok ağır bedeller ödemiş bir milletin evlatlarıyız. Bastığımız her karış toprağın altında kefensiz yatan binlerce şehidimizin kanı vardır.1071 de son kez girdiğimiz bu coğrafyadan bizi atabilmek için 1096 yılında başlatılan Haçlı seferleri değişik isimler altında günümüzde de devam etmektedir.

Bizler bu toprakları vatan yapabilmek için çok ağır bedeller ödemiş bir milletin çocuklarıyız. Bastığımız her karış toprağın altında kefensiz yatan binlerce şehidimizin kanı ve canı vardır. Bugün bizi bölmek ve parçalamak isteyen ve bizleri vatanımızdan atmak isteyen gafilleri onların işbirlikçilerini iyi tanımalı, ülkemize elbirliği ile sahip çıkmalıyız.

30 Ağustos Zafer Bayramı Kutlu Olsun !

Bizde Ağustos Ayı ‘’Zaferler Ayı’’ diye bilinir. Bunun sebebi, Anadolu Tarihinde dönüm noktası olan iki büyük zaferin ve  yine çok sayıdaki zaferin bu ayda  gerçekleşmiş olmasındandır. Anadolu’nun Türkleşmesini sağlayan 26 Ağustos 1071 deki Malazgirt Zaferinin ve 26 ağustos günü başlayıp 30 Ağustos 1922 günü kazanılan Başkumandanlık Meydan Muharebesi ile taçlanan Büyük Taarruzun bu ayda olmasıdır.

Malazgirt Savaşıyla (1071) 26 Ağustos’ta Anadolu’nun Türklere kapılarını açan kahraman ordumuz; Başkomutanlık Meydan Muharebesi’yle de Anadolu topraklarının Türk Vatanı" olduğunu dosya- düşmana ispatlamıştır. Türk tarihi zaferlerle doludur. Ama 30 Ağustos 1922’de zaferle sonuçlanan Dumlupınar Savaşı, bir anlamda Türk Milletinin yeniden dirilişidir.

Türk milleti, tarihte görülen kahraman milletlerin en üstünüdür. Ordu-millet, yüksek bir savaş yeteneği taşıyan, savaşta bütün bireyleriyle görev alan, yurt için ve büyük ülkülerin gerçekleşmesi uğruna baş koyan millet demektir. Türk milletinin kahramanlık  timsali “Mehmetçik”tir. O: savaşta er, barışta çiftçi ve işçidir. Halkımızı en iyi o temsil eder, en güzel şekilde o anlatır.

Türk tarihi, hiçbir milletle kıyaslanamayacak ölçüde eşsiz zaferlerle doludur. Galibiyetimizle sonuçlanan büyük meydan muharebeleri genellikle ağustos ayında gerçekleşmiştir. Bunlar arasındaki iki zaferimiz, diğerlerine göre daha derin anlamlar ifade eder..

30 Ağustos “Zafer Bayramı”... Zaferleri ve mazisi insanlık tarihi ile başlayan, her zaman zaferle beraber medeniyet nurları taşıyan kahraman ordumuzun kazandığı zaferlerden birinin, Büyük Taarruz'un yıldönümüdür. Ama; "30 Ağustos sade bir tarih değildir. Bugünün tarihine şan veren bir anlamı vardır. Türk Milletinin bağımsızlığını dünyaya haykırdığı gündür 30 Ağustos !

Mustafa Kemal’in ifadesiyle: "Hattı-ı müdafaa yoktur, sath-ı müdafaa vardır. O satıh ki, bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı  Mehmetçiğin kanıyla sulanmadıkça düşmana terk  edilemez..." komutundaki anlamı çok iyi kavrayan kahraman Türk Milleti: Ya istiklâl, ya ölüm..." parolasıyla ölesiye mücadele etmiştir.

Vatanın bağrından düşmanı söküp atmaya kesin kararlı olan Türk ordusu, bütün gücünü toplayıp, Ağustos 1922'de... Artık her şey, Türk ulusunun haysiyet savaşına ve Akdeniz'i "ilk hedef" gösteren bir başkomutanın Eskişehir'den İzmir'e kadar sürdüreceği kahramanlık yarışına dönüşür...

Sakarya boylarında her karış toprak, kahraman Türk Milletinin kanıyla sulanmıştır. O topraklar Çanakkale’ye kadar vatanlaştı, o kahramanlar Ulubatlı Hasan’a kadar yüceldi, destanlaştı...

Bizans'ın yıkılışı nasıl tarihte yeni bir çağsa, aşılamayan, Çanakkale Birinci Dünya Harbi'nde belirgin bir merhale, Sakarya ve Büyük Taarruz da düşmanların istilâ emellerine son veren, insanımıza hür ve eğemen yaşama yollarını aydınlatan bir meş'aledir.

Türk tarihine altın harflerle yazılmış olan 30 Ağustos Zaferi, Türk milleti için son derece önemli bir kazançtır. Başkomutan Mustafa Kemal’in bizzat yönettiği meydan muharebesi sonucunda, düşman vatan topraklarından tamamen atılmış, düşmanın ülkemizi işgal planına da son verilmiştir.

30 Ağustos, Türk Milletini esir etmek isteyen emperyalist güçlere karşı; kadınıyla, erkeğiyle, yaşlısıyla genciyle ve çocuğuyla, kahraman ordusuyla topyekûn verdiği bir  ölüm kalım mücadelesidir... 30 Ağustos Zafer Destanı’nın yazıldığı gündür; Şanlı Zaferimiz kutlu olsun!...

Birliğimiz, dirliğimiz ve kardeşliğimiz daim oldukça sırt sırta ve omuz omuza verdikçe Allah’ın izni ile bizi kimse bu kutsal topraklardan atamayacaktır! Şehitlerimizi, gazilerimizi minnetle şükranla yad ediyoruz; ruhları şad mekanları da Cennet olsun. Yaşasın Şanlı Ordu ! Yaşasın kahraman Türk Milleti!

 

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Toplam 1 yorum yapıldı
Muhteşem
Kaleminize, kelamınıza
Yorum Ekleyen: Muatafa Yıldız     30.08.2023 12:02:57

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya