Malazgirt'ten Dumlupınar'a
MAKALE
Paylaş
27.08.2023 13:09
531 okunma
Prof.Dr. Süleyman Kızıltoprak

Ağustos ayı, Türk milletinin tarihinde özel bir yere sahiptir. 1071 Malazgirt Meydan Muharebesi'nden başlayarak, 1473 Otlukbeli, 1514 Çaldıran, 1516 Mercidabık, 1521 Belgrad, 1526 Mohaç, 1571 Kıbrıs ve 1922 Büyük Taarruz gibi unutulmaz zaferlerle dolu bir aydır. Bu zaferler, Türk milletinin direnişini, iradesini ve kararlılığını yansıtan anlamlı kilometre taşlarıdır.



 

Binlerce yıl boyunca varlığını sürdüren Türk milletinin büyük devletlerinden biri olan ve yedinci asrını yaşayan Osmanlı Devleti, XX. yüzyıla büyük kayıplarla girdi. Birinci Dünya Savaşı'nın sonunda çok ağır yaralar aldı. Çanakkale ve Kut'ül-amare gibi önemli zaferlere rağmen, Mondros Mütarekesi'nin imzalanmasıyla teslim oldu. Avrupalı güçler, uzun süredir bekledikleri fırsatı bulmuş gibi görünüyordu. Orta Avrupa ve Balkanlar'dan uzaklaştırılan Türkler, Kastamonu'dan başlayarak Ankara ve çevresine sıkıştırıldı. Bu durum, Anadolu'nun sahillerini ele geçirme ve Doğu Anadolu'da Trabzon'dan Mersin'e uzanan bir hattı kullanarak büyük bir Ermeni devleti kurma projelerini hayata geçirme amacını taşıyan Avrupalı güçlerin planlarına uygun düşüyordu. Asıl hedefleri ise Türkleri tüm Anadolu'dan sürmekti, ancak bu projeyi İngilizlere devretmiş gibi görünüyorlardı. İngilizler ise diğer sömürge bölgelerinde yaptıkları gibi, doğrudan savaşmak yerine kendi çıkarlarına hizmet edecek şekilde başkalarını savaştırarak kazanma stratejisini tercih etti. Bu bağlamda Yunanistan'ı devreye soktular. Aşırı milliyetçi Yunanlar için bir kez daha saldırganlık fırsatı doğmuştu. 1821'de bağımsızlık savaşını başlatmışlardı ve o zamandan beri toprakları sürekli genişlemişti. Bizans İmparatorluğu'nun canlanma umudu ve Anadolu Yarımadası'nı ele geçirme hayaliyle, 15 Mayıs 1919'da İzmir'e çıkarma yaparak Türk topraklarını işgal etmeye başladılar.

Türk milleti, binlerce yıllık şanlı geçmişinin en zor günlerinden biriyle karşı karşıya kaldığında, Mustafa Kemal Paşa etrafında birleşti. 19 Mayıs 1919'da Samsun'dan başlayarak dünyaya yeniden doğuşun mesajı verildi. Sivas ve Erzurum Kongreleri, Kurtuluş Savaşı'nın yol haritasını çizdi. İnönü savaşlarının ardından Mustafa Kemal, ordunun başına geçerek kapsamlı bir mücadele yürüttü. Türk ordusu, Sakarya Nehri'nin doğusuna çekilerek Yunan ordusunu Anadolu içlerine çekti ve onlara tarihi bir ders verdi. 22 Ağustos - 13 Eylül 1921 tarihleri arasında 22 gün süren Sakarya Meydan Muharebesi'nde Yunan ordusu büyük bir yenilgi aldı. Ancak Anadolu'yu işgal etme hayallerini sürdüren Yunan genelkurmayı, Afyon-Eskişehir hattına çekilerek toparlanmaya çalıştı. Ancak Mustafa Kemal Paşa, onlara bu fırsatı vermedi. 26 Ağustos 1922'de Dumlupınar'da Büyük Taarruz'u başlatarak 30 Ağustos'ta Türk Milleti'ne tarihinin en büyük zaferlerinden birini yaşattı. 9 Eylül'de İzmir'in yeniden ele geçirilmesi, düşmanın sonunun geldiğine işaret ediyordu. Türkler için ise 1919-1922, varlık-yokluk mücadelesinin zorlu bir dönemiydi. Bu dönem aynı zamanda Türklerin savundukları toprakların gerçek vatanı olduğunu tüm dünyaya ilan ettikleri bir süreci işaret ediyordu.

 

 

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Prof.Dr. Süleyman Kızıltoprak

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya