“Gaz Ali’ nin Kitabı”
MAKALE
Paylaş
01.10.2023 14:50
332 okunma
M.C.Bâki

Bir arkadaşım,  sohbet sırasında abisine “İmam-ı Gazalî” nin  bir kitabını vererek  okumasını  istediğini, abisinin de  o kitabı okuduktan sonra  kendisine verirken “Gaz Ali’nin  kitabını okudum”  dediğini   anlatmıştı. O anda çok şaşırmış ve  hayretler içinde kalmıştım.  Şaşkınlığım Gazâlî’nin, “Gaz Ali” oluvermesiydi. Bu  durum, algılama ve anlama seviyemizi gösteren bir örnekti.  Her ne kadar Abide Çalıştay  Raporunda yer alan  “Türkçe’de öğrencilerin yüzde 66,1’i orta düzey ve altında bu öğrenciler, deyimleri, atasözlerini, hiciv ve nüktelerdeki mesajları anlayamıyor. Neden-sonuç ilişkisi kuramıyor”[1] tespiti, bu kanaatimi  doğrular nitelikte  olsa da, yine de  okuyan bir insanın meşhur bir  şahsiyetin ismini, bu kadar  yanlış anlayacağını tahmin  etmemiştim. Okumayan bir toplumduk, ama  okuduğunu anlamayan  bir toplum olmaya başlamamızı görmek de tasvip edilecek  bir durum değildi, hatta hüzün vericiydi.

Gerçi okuduğunu anlamama sadece bize özgü  bir durum da değil, başka milletlerde de  okuduğunu anlamayan insanlar  mevcut.  Mesela bir İngiliz ailesi yaz tatillerini geçirmek üzere Almanya’ya gider. Bir gezinti sırasında çok güzel bir kır evinde kalırlar ve gelecek yıl tatillerini de böyle bir evde geçirmek isterler. Evin bir papaza ait olduğunu öğrenirler ve içini de gördükten sonra hemen gelecek yıl için anlaşma imzalarlar. İngiltere’ye döndükten sonra evin hanımı birden, ziyaretleri sırasında WC’ ye (tuvalete) rastlamadıklarını hatırlar. Merakını yenmek için papaza bir mektup yazar:

“Sayın bayım, Ben sizin evinizi kiralayan bayanım. WC’ nin nerede bulunduğunu acaba bana yazabilir misiniz? Saygılarımla…” Mektubu alan papaz, WC’nin ne anlama geldiğini anlayamamış, Almanya’daki Anglican Kilisesi’nin “White Chapel” sözcüğünün baş harfleri olduğunu sanmıştır. Ayrıntılı bir mektupla cevap verir:

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya