21. Yüzyılın ilk çeyreği biterken Türkiye’nin önündeki problemleri aşma ve öncelik sırlamasına göre bir değerlendirme yaparsak şu sıralamayı yapabilirim. Bugün konuşulan Anayasa Değişimini ancak sona ekleyebilirim. Buna göre öncelikle:
1-Her an olması muhtemel İstanbul, Marmara ve tehlike arz eden bölgelerde amasız, fakatsız, siyasi mülahaza serdetmekten kaçınarak tedbir almak ülkenin birinci önceliğidir.
2-Türkiyenin Güney sınırlarında ABD’nin kurmaya çalıştığı terör devlet belasını savuşturmak için hiç beklemeden Suriye Yönetimiyle, Irak Merkezi yönetimiyle görüşüp bu iki ülkenin toprak bütünlüğünü sağlamak cihetinde stratejik kararlar almalı ve hayata geçirilmesini sağlamalıdır.
3-Türkiye kesinlikle bir hukuk devleti hüviyetine geçmelidir. Bunun için Kuvvetler ayrılığı fikriyatı acil olarak hayata geçirilmeli, yargının bağımsızlığı sağlanmalı ve ülke kanun devleti değil hukuk devleti olmalıdır.
4-Üniversite reformu yapılarak hazineden para alan fakülteler değil ulusal ve uluslararası teknolojik projeler alarak kendi ayakları üzerinde duran hale getirilmeli. Ayak uyduramayan üniversiteler tasviye edilmelidir.
5-Milli Eğitim Bakanlığı siyasetin etki alanından çıkarılarak okullara asla siyasetin girmediği, bilime dayanan, ideolojilere kurban edilmeyen, tarikat ve cemaatlerin at oynattığı alan değil modern, çağdaş hatta çağın ötesine bilimsel düşünceli, üreten, geleceğe aydınlık ışıkları gönderen bir yapıya kavuşturulması elzemdir.
6-Tarım ve hayvancılık ülkenin olmazsa olmazı durumuna getirilmeli, Ziraat Fakülteleri, Veterinerlik Fakülteleri yeni köylü inşa etmede öncülük edecek seviyeye getirilerek ülkeyi dışa bağımlılıktan kurtaracak çalışmalara rehberlik etmesi sağlanmalıdır.
7-Türkiye kesin olarak enflasyon belasından kurtulmalıdır. Bunun için öncelikle devletin harcamaları kesin olarak kontrol edilerek devlet israfının önüne geçilmelidir. Devletin israfı önlenmeden yap işlet devret meselesine çözüm bulmadan enflasyon sıkıntısından kurtaramayacağımız dikkate alınmalıdır.
7-Islah edilmiş parlamenter sisteme geçilerek TBMM’nin etkisi artırılmalı, seçilecek milletvekillerinin evet hayır demekten çok bilgi üreterek ülke hayrına olacak gayret, çaba ve enerjiyi göstererek ülkenin ilerlemesinin önündeki tüm engelleri kaldırma iradesini sergilemelidirler.
8-Şu anda Türkiye’de mevcut anayasa üzerine veya değiştirilmesi yönünde ülkenin enerji kaybetmesi zamanı ve mekânı olmadığı, eğer gerekiyorsa Cumhurbaşkanlığı modelinden Islah edilmiş parlamenter sisteme dönüş için gerekenler yapılmalıdır.
9-Önüne gelenin deldiği, uygulamadığı, ben anayasa, manayasa tanımam anlayışından çıkıp herkesin anayasaya uyduğu durum kabul edilmelidir.
Evet, önümüzdeki günler Türkiye’yi yönetenler öncelik sırasına göre bunları ele alıp acil olarak çözmelidirler. Yapılacak işlerin en sonunda Anayasa değişikliği olmalıdır.