MIT Bilgisayar Bilimi bölümünden bir doktora öğrencisi ve bir profesör, radyo sinyalleriyle uyku pozisyonlarını algılayabilen bir sistem geliştirdi. Sistem, kablosuz olduğundan günümüzde kullanılan sistemlere göre daha kolay bir uygulamaya sahip.
Günümüzde bir insanın uyuduğu sırada vücudunun hangi pozisyonlara girdiğini izlemek için uzmanlar, ya o kişiye sensörler takıyor ya da uykusunu bir kamerayla kaydederek izliyorlar. Fakat Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nün (MIT) geliştirdiği 'BodyCompass' isimli yeni sistem, bu yöntemlerden daha iyi yeni bir alternatif yöntem sunuyor.
MIT Bilgisayar Bilimi bölümünde doktora öğrencisi olan Shichao Yue ve Profesör Dina Katabi tarafından geliştirilen yöntem, yatak odasına yerleştirilmiş Wi-Fi yönlendirici gibi bir cihazla çalışıyor. Cihaz, odaya radyo sinyalleri yayıyor. Odanın çeşitli noktalarından geri yansıyan sinyaller, elbette insan vücuduna da çarparak cihaza dönüyor.
Sistem nasıl çalışıyor?
Bu cihaza bağlı bir bilgisayarda bulunan algoritmalar, hangi sinyallerin insandan cihaza döndüğünü ortaya çıkarıyor. Algoritmaların bu konudaki en büyük yardımcısıysa doğamız gereği yaptığımız soluma oluyor. Sistem, uyuyan kişinin göğsü nefes alırken ufak da olsa yükselip alçaldığı için sinyalleri ayırt edebiliyor.
Bir insandan dönen sinyallerin yolunu analiz eden sistem, o kişinin hangi pozisyonda yattığını uzmanlara yansıtıyor. Laboratuvar testlerine giren BodyCompass sistemi, şu ana kadar kendi yatak odalarında uyuyan 26 gönüllüyü toplada 200 saat analiz ederek veri toplamayı başardı.
Bir haftalık periyodlarda elde ettiği verilerle kendisini de eğiten sistem, %94 doğruluk oranı elde etti. Ancak sistemin kendisini eğitmek için kullandığı veriler günlük verilere düşürüldüğünde doğruluk oranı %87'ye düştü. Araştırmacılar, teknoloji yeterince geliştirildiğinde insanları zararlı pozisyonlarda uyudukları hakkında uyarabilecek bir sistemle entegre etmeyi umuyorlar.
Günümüzde uyurken girilen pozisyonlar, uyku kalitesinin düşüklüğünü de ortaya koyabiliyor. Ayrıca eğer bir bebek çok uzun bir süre boyunca hiçbir şekilde kıpırdamazsa, bu o kişinin ani bebek ölümü sendromuna sahip olabileceğine de işaret edebiliyor. Dolayısıyla uykuyu en verimli bir şekilde gözlemlemek için aynı zamanda verimli ve uygulanması kolay sistemlere ihtiyaç bulunuyor.
(webtekno.com)