TOPRAK MUCİZESİ
Anadolu Vakfı Geleneksel 11. Sevgi Toplumu Yaz Buluşmalarında Son Gün Prof. Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu “ TOPRAK MUCİZESİ” konulu bir konferans verdi
GÜNDEM
Paylaş
20.09.2024 16:48
226 okunma

Anadolu Vakfı Sevgi Toplumu Yaz Buluşmalarında, Prof. Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu, “Toprak Mucizesi” konulu bir konferans verdi

Uşak Üniversitesi İletişim Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu, 3 Eylül 2024 günü İzmir Çeşme’deki Club Familia Hotel’deki konferansında, evrenin dört temel yapı taşının, ateş, su, hava ve toprak olduğunu belirterek toprağın mucizevî özellikler taşıdığını ifade etti.

Katılımcıların ilgiyle izledikleri toplantıda Nakilcioğlu; bir çay kaşığı kadar toprakta, dünyadaki insan nüfusundan daha fazla sayıda canlı bulunduğuna dikkat çekti ve “1 santimi 1000 yılda oluşan, ayaklarımızın altındaki toprağa çöp muamelesi yapmayı bırakmanın zamanı gelmedi mi?” diye sordu.

Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı tarafından bu yıl 11’incisi düzenlenen Geleneksel “Sevgi Toplumu Yaz Buluşması” etkinlikleri kapsamında, yurdun çeşitli yörelerinden gelen seçkin bir topluluğa hitaben yaptığı konuşmada Nakilcioğlu, toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikleri; toprak-insan-uygarlık ilişkisi; jeopolitik açıdan toprak; kültürümüzde toprağın yeri gibi konularda önemli bilgiler verdi.

Toprak-İnsan-Uygarlık ilişkisi

Toprağın sadece gıda, yakıt ve tıbbi ürünler için kaynak oluşturmakla kalmadığını kaydeden konuşmacı; “Toprak, ekosistemi dengeler; suyun filtrelenmesi, karbon döngüsü ve karbon depolanması gibi konularda, sel ve kıtlık gibi felâket zamanlarında kritik rol oynar. Ayrıca toprak, dünyanın dengesini korumak bakımından atmosferdeki karbondioksitin tutulma kaynağıdır. Ekosistemlerin en önemli unsurlarından olan toprak; birçok canlıya ev sahipliği yapar; bunların dışında, karbon, azot, kükürt gibi elementlerin ve bunları içeren besin maddelerinin döngülerinde önemli işlevleri yerine getirir.” dedi.

Jeopolitik açıdan toprak

Dünyada her geçen gün daha fazla değer kazanan toprağın, jeopolitik açıdan da çok büyük önem taşıdığını vurgulayan Nakilcioğlu, “vaat edilmiş toprak” hedefini gerçekleştirmek isteyenlerin dünyayı nasıl kana buladıklarına ve Türk vatanını parçalamak için yoğun çaba harcadıklarına dikkat çekti.

Yabancılara toprak satışı üzerinde de duran konuşmacı, Türkiye’nin varlığı ve bekası açısından bu durumun son derece tehlikeli olduğunu kaydederek, “Atalarımız Çanakkale’de, Kurtuluş Savaşı’nda bu topraklar için niye kan döktü, can verdi?” ifadelerini kullandı.

Kültürümüzde toprak

Toprağın kültürümüzde de çok geniş bir yeri bulunduğuna işaret eden Nakilcioğlu, “Yağmur yağdığında burnumuza gelen mis gibi toprak kokusunu içimize çektiğimiz zaman, aslında insan olarak kendi mayamızın kokusunu tadıyoruz. Hâlâ Anadolu’nun pek çok yerinde kullanılmakta olan toprak testideki suyun lezzeti ve serinliği ile ferahlıyoruz.” dedi.

Binlerce yıllık kadim halk kültüründen süzülüp gelen, dilimizde yer etmiş çok sayıda atasözü ve deyimin bulunduğunu belirten Nakilcioğlu, “Toprak olmak; hâk ile yeksan olmak; toprağı işleyen, ekmeği dişler” gibi ifadeler yanında, “gözünü toprak doyursun; onu toprak paklar; toprak bile kabul etmez” şeklindeki deyişlerin de halen kullanıldığını vurguladı.

Şiirler:

Ünlü şairlerimizin şiirlerinden de örnekler veren konuşmacı, Mehmet Akif’in İstiklâl Marşı’ndaki;

“Bastığın yerleri toprak diyerek geçme, tanı,

Düşün, altındaki binlerce kefensiz yatanı!” dizeleriyle, Fuzulî’nin ünlü Su Kasidesi’ndeki;

“Hâk-i pâyine yetem der ömrlerdir muttasıl,

Başını daşdan daşa urup gezer âvâre su.”

(Su, Peygamber’in ayağının toprağına ulaşmak için, başını taştan taşa vurarak ömürler boyu, durmaksızın başıboş gezer durur.) beytini hatırlattı.

İnanç yapımızda da toprağın saygın bir yere sahip olduğuna dikkat çeken Nakilcioğlu, kutsal metinlerde toprakla ilgili çok çarpıcı ifadeler bulunduğunu belirterek, Kur’an-ı Kerim’deki “Ölü toprak, onlar için Allah’ın sonsuz kudretini ve yeniden dirilişi ispatlayan muhteşem bir delildir. Her bahar biz o toprağa hayat veriyor ve oradan canlıların yiyip beslendikleri çeşit çeşit ekinler, ürünler çıkarıyoruz. (Yasin, 33)” âyetini örnek gösterdi.

Âşık Veysel’in dizeleri

Salondaki izleyicilerin zaman zaman duygulu anlar da yaşadığı konferansın sonunda Prof. Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu, sözlerini Âşık Veysel’in şu dizeleriyle tamamladı:

“Dost dost diye nicesine sarıldım,

Benim sâdık yârim kara topraktır.

Beyhude dolandım boşa yoruldum,

Benim sâdık yârim kara topraktır.”

 

“Dileğin var ise iste Allah’tan.

Almak için uzak gitme topraktan.

Cömertlik toprağa verilmiş Hak’tan.

Benim sâdık yârim kara topraktır.”

 

“Her kim olursa bu sırra mazhar,

Dünyaya bırakır ölmez bir eser.

Gün gelir Veysel’i bağrına basar.

Benim sâdık yârim kara topraktır.”

---

 

 

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya