Putin’in Kıbrıs hamlesi
MAKALE
Paylaş
14.10.2022 15:16
781 okunma
Çetiner Çetin

ABD’nin Kıbrıs Rum kesimine yönelik silah ambargosunu kaldırması ve Yunanistan’daki askeri varlığını hızla arttırması Ankara’da dikkatle izlenirken Amerikalı yetkililer, Rum kesimini Rusya’nın kucağına itmemek için bu hamleyi gerçekleştirdiklerini ileri sürüyor.

Buradaki askeri hareketlilik için ise “Türkiye’yi tedirgin edecek bir durum yok. Rusya ve Çin’in bölgedeki hareketliliğini kıskaç altına almaya gayret ediyoruz” şeklinde bir yorum getiriyorlar. Ankara’da ise kafalar karışık ancak ABD’nin bu hamlelerine karşın bölgede dengeleri sağlama arayışı devam edecek.

Müttefikimizin Türkiye’yi tatmin etmeyen açıklamaları bir kenara, Ankara’da bir yandan Rusya-Ukrayna bir yandan da Akdeniz havzasına dair diplomasi trafiği hız kazandı. Ancak ABD’nin Türkiye’yi önce Suriye’de karşısına alması ve daha sonra ardı ardına gelen askeri hamleleri Ankara-Moskova yakınlaşmasını kaçınılmaz hale getirdi.

Bu yakınlaşma siyasi, diplomatik ve bölgesel iş birliği olarak kendini gösteriyor. Ancak hala Türkiye-Rusya stratejik ilişkilerinden bahsetmek için erken…

Buna rağmen önümüzdeki günlerde bir sürpriz bekleniyor. Rusya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) doğrudan uçuşlar için izin vermeye hazırlanıyor. Konuştuğum Rus yetkililer şimdilik Rus ulusal havayolu yerine özel sektörde yer alan bir havayolu şirketi ile çok yakında uçuşların başlatılmasını planladıklarını ifade etti.

Dahası Rusya, ‘'Kuzey Lefkoşa'’ adı ile KKTC'de konsolosluk açacağını duyurdu.

Görüştüğüm Rus yetkililer, bu konsolosluk mevzusunu önemsiyorlar. 11 bin civarında Rus vatandaşının yaşadığı KKTC’de açılacak olan konsolosluk şimdilik bir temsilcilik gibi çalışacak. Bu durumda Rusya KKTC’yi resmen bir devlet olarak tanımayacak, konsolosluğunu da “Kuzey Lefkoşe Konsolosluğu” olarak tanımlayacak.

Ama yine de bir adım zira Rusya Türkiye’nin bu konudaki hassasiyetini önemsediğini gösteriyor.

DOĞU AKDENİZ’İN EZELİ RAKİPLERİNİ ORTAK ÇIKARLAR BİR ARAYA GETİRDİ

Hizbullah’ın Lübnan’daki varlığı nedeniyle İsrail ile yıldızları hiç barışmadı. Resmi olarak düşman denilebilecek mevcut Lübnan yönetimi ile İsrail arasında neredeyse hiç temas yoktu. Ancak enerji kaynakları ve işin içine finans girince iki ülke arasında bir anlaşma sağlandı. Çünkü iki taraf da iç siyasette finans maliye konusunda kapana kısılmış durumda. Diplomatik olarak önemli bir adım diyebileceğimiz ve Akdeniz’de böylesine kritik biz zamanda varılan bu uzlaşı, Ankara’nın yararına gibi gözüküyor. Ancak Kıbrıs Rum kesimi bu durumdan pek de hazzetmeyecektir.

Onlarca yıldır devam eden anlaşmazlığın arka planında, her iki tarafın da münhasır ekonomik bölge olarak iddia ettiği, 860 kilometrekarelik tartışmalı bir deniz yetki alanı bulunmaktadır. Büyük miktarda doğalgazın bulunmasının ardından da sınır anlaşmazlığı şiddetlendi.

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya