İran-Azerbaycan gerilimi yükseliyor
MAKALE
Paylaş
01.01.2023 22:42
578 okunma
Çetiner Çetin

Ukrayna'daki savaş 2022 yılının en önemli olaylarından biriydi ve Rusya ile Batı'nın müdahil olması nedeniyle gündemimiz bu savaşa ilişkin gelişmelerle doldu taştı.

Ancak Kosova'da ve Kafkasya’nın Dağlık Karabağ bölgesinde yaşanan gerginlikler de bir hayli önemli. İran Irak, Suriye, Yemen ve Lübnan’dan sonra şimdi Kafkaslarda bir yara açmaya çalışıyor.

Karabağ sorunu Azerbaycan ile Ermenistan arasında bir sorun olmaktan çıkıp, Azerbaycan-İran arasındaki krize doğru sürükleniyor. İran molla rejimi ülkedeki Azerbaycan Türklerine yönelik politikalarını sertleştirirken, bir yandan da Azerbaycan yönetimini direkt hedef alıyor. Bu kriz önümüzdeki beş yılda Kafkasların en büyük sorunu olmaya aday. Öyle ki İran bu krizin merkezine bizi de çekmek istiyor.

İşgal edilmiş topraklarını Ermeniler’den kurtarmak için binlerce şehit veren Azerbaycan yönetimi, Türkiye’nin de çoğu zaman görülmeyen desteği ile işkal altındaki topraklarını aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 10 Aralık’ta Karabağ'daki askeri kazanımlar için düzenlenen Zafer Geçit töreninde Aras Nehri ile ilgili okuduğu şiiri Tahran’daki mollaları öfkelendirdi.

Kafkasya'da yaşanan gerginlik aslında 1990'larda çözüme kavuşturulamayan çatışmaların kalıntıları.

İran ve Azerbaycan arasındaki doğal sınır olan Aras Nehri'nin iki yakasında Azerbaycan Türkleri yaşamakta. İran ise bu doğal sınırdan oldukça endişeli. Zira molla rejimi, Karabağ savaşında açık bir dille Ermenistan’ın tarafında yer aldı. Öyle ki Tahranlı mollalar, Karabağ’ın işgal altında olduğu süreçte Irak-İran-Ermenistan hattındaki geçişlerde terör örgütü PKK’ya Karabağ’ı kullandırtıyordu. Bunun sosyolojik alt yapısı illa ki vardı ama İran bunları tamamen ülkesindeki Azerbaycan Türklerini, Bakü’den uzaklaştırmak için yapıyordu.

 

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya