Sesli Dinle
Selam üzerinize olsun. İnsanlık rotasını kaybetmiş gemi gibidir. Ölçüleri ,kuralları ile dengeyi ve ahengi temsil eden, her türlü aşırılıktan uzak, adaleti, rahmeti, merhameti, barışı ve huzuru sağlayacak, yolumuzu, yönümüzü gösterecek olan hayatımızın rehberi İslam’dır. “Allah nezdinde hak din İslâm'dır…” [1] “O, beni yaratan ve bana doğru yolu gösterendir. Beni yediren ve içirendir. Hastalandığım zaman bana şifa verendir. Canımı alacak olan, sonra beni yeniden diriltecek olandır. Hesap günü hatalarımı bağışlayacağını umduğum yine O’dur.” [2] İnandık iman ettik Allah’ın gönderdiği, bildirdiği her şeye. Tüm güzellikleri ve hakkı hayrı, insanlığın dünya ahiret kurtuluşunu sağlayacak değerleri bütün insanlarla paylaşmak İslam’a, milletimize ve insanlığa hizmet etmek insani ve İslami görevimizdir. İnsan bilmediğinin öğrencisi, bildiğinin de öğreticisi olmalıdır. Bilgilerimizi, doğru kaynaktan, halis niyetle ve kırıcı olmayan güzel bir üslupla aktarmalıyız. “(Resûlüm!) Sen, Rabbinin yoluna hikmet ve güzel öğütle çağır ve onlarla en güzel şekilde mücadele et! …” [3] Peygamber Efendimiz (s.a.v.) İslam’ı tebliğ ederken her zaman yumuşak huylu, hikmetli ve sabırlı bir yaklaşım sergilemiştir. “Kolaylaştırın, zorlaştırmayın! Müjdeleyin, nefret ettirmeyin!” [4] diye buyurmuştur. O’nun hayatı, İslam’a nasıl hizmet edilmesi gerektiği konusunda en güzel örnektir. İslam’ın güzel ahlakını, hoşgörüsünü, merhametini ve temel değerlerini yaşamalı, sözümüzle, eylemlerimiz bir olmalıdır. Ailemize, çevremize, insanımıza ve insanlığa daima olumlu katkı sağlama çabası içinde bulunmalıyız. Yaptığımız işlerin doğru olup olmadığını ehil kişilerle istişare etmeliyiz. Eleştirilere açık olmalı, eksikliklerimizi gidermeliyiz. İslam’a hizmet ederken hem niyetimizi hem de yöntemi doğru belirlemek gerekir. Eğer yaptığımız bir iş insanları dinden soğutuyor veya İslam’a yanlış bir imaj çiziyorsa, yöntemimizi gözden geçirmeliyiz. Eyleme geçmeden önce ve sonra “fayda mı sağlıyorum zarar mı veriyorum? “Sorusunu sorup yanlışlarımızı düzeltmeliyiz. Samimiyetle hareket ettiğimizde Allah kolaylık sağlayacaktır. Barış, huzur ve esenlik dileğiyle... [1] Âl-i İmrân, 3/19 [2] Şuarâ, 26/78-82. [3] Nahl, 16/125 [4] Hadislerle İslâm, Cilt: 2, Sayfa: 455.
Selam üzerinize olsun.
İnsanlık rotasını kaybetmiş gemi gibidir. Ölçüleri ,kuralları ile dengeyi ve ahengi temsil eden, her türlü aşırılıktan uzak, adaleti, rahmeti, merhameti, barışı ve huzuru sağlayacak, yolumuzu, yönümüzü gösterecek olan hayatımızın rehberi İslam’dır. “Allah nezdinde hak din İslâm'dır…” [1] “O, beni yaratan ve bana doğru yolu gösterendir. Beni yediren ve içirendir. Hastalandığım zaman bana şifa verendir. Canımı alacak olan, sonra beni yeniden diriltecek olandır. Hesap günü hatalarımı bağışlayacağını umduğum yine O’dur.” [2] İnandık iman ettik Allah’ın gönderdiği, bildirdiği her şeye. Tüm güzellikleri ve hakkı hayrı, insanlığın dünya ahiret kurtuluşunu sağlayacak değerleri bütün insanlarla paylaşmak İslam’a, milletimize ve insanlığa hizmet etmek insani ve İslami görevimizdir. İnsan bilmediğinin öğrencisi, bildiğinin de öğreticisi olmalıdır.
Bilgilerimizi, doğru kaynaktan, halis niyetle ve kırıcı olmayan güzel bir üslupla aktarmalıyız. “(Resûlüm!) Sen, Rabbinin yoluna hikmet ve güzel öğütle çağır ve onlarla en güzel şekilde mücadele et! …” [3] Peygamber Efendimiz (s.a.v.) İslam’ı tebliğ ederken her zaman yumuşak huylu, hikmetli ve sabırlı bir yaklaşım sergilemiştir. “Kolaylaştırın, zorlaştırmayın! Müjdeleyin, nefret ettirmeyin!” [4] diye buyurmuştur. O’nun hayatı, İslam’a nasıl hizmet edilmesi gerektiği konusunda en güzel örnektir.
İslam’ın güzel ahlakını, hoşgörüsünü, merhametini ve temel değerlerini yaşamalı, sözümüzle, eylemlerimiz bir olmalıdır. Ailemize, çevremize, insanımıza ve insanlığa daima olumlu katkı sağlama çabası içinde bulunmalıyız. Yaptığımız işlerin doğru olup olmadığını ehil kişilerle istişare etmeliyiz. Eleştirilere açık olmalı, eksikliklerimizi gidermeliyiz. İslam’a hizmet ederken hem niyetimizi hem de yöntemi doğru belirlemek gerekir. Eğer yaptığımız bir iş insanları dinden soğutuyor veya İslam’a yanlış bir imaj çiziyorsa, yöntemimizi gözden geçirmeliyiz. Eyleme geçmeden önce ve sonra “fayda mı sağlıyorum zarar mı veriyorum? “Sorusunu sorup yanlışlarımızı düzeltmeliyiz. Samimiyetle hareket ettiğimizde Allah kolaylık sağlayacaktır.
Barış, huzur ve esenlik dileğiyle...
[1] Âl-i İmrân, 3/19
[2] Şuarâ, 26/78-82.
[3] Nahl, 16/125
[4] Hadislerle İslâm, Cilt: 2, Sayfa: 455.