Hak sahibine hakkını ver.(1)
MAKALE
Paylaş
15.04.2020 19:10
2 yorum
5.171 okunma
İbrahim Kumaş

Selam üzerinize olsun.

İnsan sosyal bir varlık olarak toplumsal düzen içinde yaşamak zorundadır. Doğal olarak toplumun temel birimi aileden başlayarak insanların birbiri ile ilgili hakları doğmaktadır. İnsanın sorumluluklarından biri de kul hakkını gözetmektir.

Hak, sahibine ödenmesi gereken maddi manevi imkân ve menfaatlerdir.  

Kendimizin olmayan başkasına ait maddi bir şeyi elde etmeye çalışmamız haksızlıktır. Ölçüde tartıda alım satımda hile yapmak da, hakkımız olmayan bir malı elde etmeye çalışmak da, Hele hele kamu malını almak katmerli hak gaspıdır. İnsanların dedikodusunu yapmak, kötü zanda bulunmak, alay etmek, küçümsemek, kötü lakap takmak, iftira etmek insanların manevi haklarının ihlalidir.  

Sevgili Peygamberimiz(sav) Ashabına sorar. “Müflis kimdir bilir misiniz?” Ashâbdan söz alan biri, “Bizim aramızda müflis, malı mülkü olmayan kimsedir.” der. Bu cevap üzerine Allah Resulü şöyle buyurur: “Asıl müflis, kıyamet gününde kıldığı namaz, tuttuğu oruç ve verdiği zekâtla geldiği halde dünyada iken şuna sövmüş, buna iftira atmış, ötekinin malını yemiş, berikinin kanını dökmüş, bir başkasını da dövmüştür. (İhlâl ettiği bu hakların karşılığı olarak) iyiliklerinden alınıp hak sahiplerine verilir. Şayet hesabı görülmeden iyilikleri biterse, mağdur ettiği insanların günahlarından alınarak bunun üzerine yüklenir, sonra da cehenneme atılır.” 2

İflas etmemek için mukadder akıbet kapımızı çalmadan, müsait olduğumuz bugünlerde hayatımızın muhasebesini yapmalıyız. Hak sahiplerine hakkını vermeliyiz.

1. Hadislerle İslâm Cilt 4 Sayfa 409

2. Hadislerle İslâm Cilt 4 Sayfa 421

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Toplam 2 yorum yapıldı
inşallah
Elinize, dilinize sağlık. Adalet mülkün temelidir. Adaletin temeli de kul hakkıdır.
Yorum Ekleyen: ibrahim alp     16.04.2020 18:06:17
Zan
Bugünlerde zan ike meslelere yaklaşmadan süreyi geçirip fazladan kendimize bir yük yüklemeden geçirmek dileğiyle ile yazınızdan dolayı kutluyorum.
Yorum Ekleyen: Necati Çeliktaş     16.04.2020 09:45:42

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya