Türkiye'de 46 ilin ihracatı yılın 10 ayında arttı
Türkiye'de ocak-ekim döneminde 29 ilin ihracatı 1 milyar doların üzerine çıkarken 46 ilde ihracat artışı gerçekleşti.
EKONOMİ
Paylaş
25.11.2025 21:36
58 okunma
Türkiye'de ocak-ekim döneminde 29 ilin ihracatı 1 milyar doların üzerine çıkarken 46 ilde ihracat artışı gerçekleşti.
 
Ticaret Bakanlığı, ekim ayına ve yılın 10 aylık dönemine ilişkin faaliyet illerine göre ihracat verilerini açıkladı.

Buna göre İstanbul, geçen ay 4 milyar 859 milyon dolarla en fazla ihracat yapan il oldu. Kentin ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,1 azalış gösterdi. İstanbul'u yüzde 6,7 artış ve 3 milyar 19 milyon dolarla Kocaeli, yüzde 9,9 artış ve 1 milyar 929 milyon dolarla İzmir takip etti.

Kıymetli veya yarı kıymetli taşlar faslı, 793 milyon 422 bin dolarla İstanbul'un ihracatında ilk sırada yer aldı. Bu faslı 521 milyon 809 bin dolarla kazanlar, makineler, 514 milyon 124 bin dolarla örme giyim eşyası ve aksesuarı izledi.

Kocaeli'de motorlu kara taşıtları, 1 milyar 132 milyon dolarla en fazla dış satım gerçekleştirilen sektör oldu. Bu faslın ardından 285 milyon 138 bin dolarla elektrikli makine ve cihazlar, 212 milyon 352 bin dolarla mineral yakıtlar, mineral yağlar geldi.

İzmir'in ihracatında da mineral yakıtlar, mineral yağlar 418 milyon 157 bin dolarla ilk sırada yer aldı. Söz konusu faslı, 192 milyon 595 bin dolarla kazanlar, makineler, 180 milyon 545 bin dolarla demir ve çelik takip etti.

İlk 3 ilin en fazla ihracat yaptığı ülkeler

İstanbul'un ihracatında 322 milyon 50 bin dolarla Almanya, ilk sırada yer aldı. Bu ülkeyi 278 milyon 177 bin dolarla ABD, 266 milyon 283 bin dolarla Birleşik Arap Emirlikleri izledi.

Kocaeli, en fazla ihracatı 272 milyon 955 bin dolarla Almanya'ya yaptı. Bu ülkenin ardından 238 milyon 761 bin dolarla İngiltere, 166 milyon 875 bin dolarla İtalya geldi.

İzmir'in en fazla ihracat yaptığı ülke, 198 milyon 422 bin dolarla Almanya oldu. Bu ülkeyi 135 milyon 126 bin dolarla ABD, 124 milyon 710 bin dolarla İspanya​​​​​​​ takip etti.

Buna göre, ocak-ekim döneminde 29 il 1 milyar doların üzerinde ihracat yaptı, 46 il de ihracatını artırdı.

 

 

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya