‘Amerikan Baharı' da, öteki ‘Bahar'lar gibi yangın yerine dönüşsün mü?
MAKALE
Paylaş
03.06.2020 13:32
3.126 okunma
Selahaddin E. Çakırgil

Ömrümüzde ne korkunç ‘bahar’lar gördük..

Budapeşte Baharı’nda ortaokuldaydım, 1956’da..

Sovyet Rusya güdümlü komünist rejimin başbakanlığına gelen İmre Nagy, halkın özgürlük taleplerine çareler ararken.. Sovyet Rusya tankları, Macar halkının ‘Nem-Nem.. Şuha! / Hayır- Hayır.. Asla!’ feryadlarını kanlı şekilde susturmuş ve İmre Nagy, -bugün Budapeşte’de Terör Müzesi olarak kullanılan ve - bir kişinin ayakta dimdik bile duramayacağı tek kişilik zindan hücresine atılmış, sonra da Sibirya’ya Rusya’ya götürülmüş ve birkaç ay sonra ise, orada öldürülmüştü.

***

11-12 sene sonra bu kez de ‘Prag Baharı’ yaşanmaya başlanmıştı, Çekoslovakya’da.. Sovyet güdümündeki komünist rejimin başbakanlığına gelen Alexander Dubçek’in estirdiği özgürlük rüzgârları dünyayı heyecanlandırmıştı. Ama, onun sonunun da, ‘1956- Macar Ayaklanması’ gibi olabileceğinden korkuluyordu.

Çünkü, ‘Prag Baharı’, Doğu Avrupa ülkelerinin komünist rejimleri için ‘kötü örnek’ oluşturuyordu. Dubçek ise, halkın desteğiyle, barışçı bir yöntemle ilerliyordu. Ağustos-1968 ve dünya diken üstündeydi.

Ama, beklenmeyen bir şey olmuştu; hayret!..

Dubçek Yönetimi ile Sovyet Rusya liderliğindeki Varşova Paktı üyeleri arasında, o krizin barışçı yollarla aşılması için, Pilsen şehrinde bir andlaşma imzalanmış ve dünya rahat bir geceye yatmıştı.

O zaman, Diyarbekir’deydim.

Sabah namazı için saat 04.00 civarında uyandığımda, radyoyu açtığımda ise.. Dünyanın şoke eden bir durumla karşılaştığı anlaşılıyordu: Evet, Varşova Paktı’na aid 3 500 tank Çekoslovakya’yı işgal ediyordu.

Ama, ilginçtir; İmre Nagy Faciası tekrarlanmamıştı, güya! Çünkü, Dubçek hemen, Ankara’ya ‘büyükelçi’ olarak gönderilmişti. (1 sene kadar sonra ise, Dubçek geri çağrılmış ve sonra bir trafik kazasında öldüğü açıklanmıştı!)

 

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya