Develer Gazel Okuyamazsa
MAKALE
Paylaş
09.10.2022 23:23
700 okunma
Kadir Durgun

Bilge kişiye, “Deve türkü söyler mi?” diye sorarlar. Bilge, “Dinleyecek eşşek bulursa gazel bile okur.” cevabını verir.

Bilge kişinin, “eşşek” diye şeddeli cevap verdiğine dikkat çekmek isterim.

“Deve” ve “eşek” sözcükleri üzerinde zihin jimnastiği yapacak değilim; ikisinde de istiare var. Biz, hangi grupta yer alıyoruz? Eşek grubunda yer alıyorsak vah halimize! Eşekler topluluğunun devesi de olmak istemem doğrusu. Kılavuzu deve olan eşeklikten kurtulamaz, düşüncesindeyim.

Bani rahatsız eden, eşeklerin bu kadar çok olduğu bir toplumda yaşamak ve develerden gazel dinlemek zorunda kalmak. Buna mecbur muyum, Âsûde olam dersen eğer gelme bu cihana, / Meydana düşen kurtulamaz seng-i kazadan.” (Eğer rahat ve huzur içinde olayım dersen, bu dünyaya gelme, çünkü buraya gelen, bu dünya meydanına düşen kimse, belâlardan, musibetlerden kurtulamaz.) tespiti yapan Ziya Paşa’ya hak vermek durumunda mıyım?

Bela veya kaza, kaderdir, ondan kaçamayız; ancak türü, kaderimiz değil, tercihimizdir. Kader, gayrete âşıktır, neyin gayretindeysen kaderin o türünü yaşarsın. Simgesel anlamda eşek ya da deve olmak, tercih edeceğim bir kader türü değildir, olmamalıdır, dostlarımın olmaması da arzumdur.

Ülkemizde ve dünyada, yazılı ve sözlü medya tam bir eşekler ve develer mekânı. Bozacının şahidi, şıracı misali. Düşünce, sanat, siyaset, iktisat dünyasında her gün karşımıza çıkan o kadar çok deve tipler var ki türküden gazel söylemeye terfi etmişler, birer kanaat önderi vehmiyle akıl vermeye devam ediyorlar. Maalesef, medyanın uyuşturucu etkisiyle kendini eşek derekesine indirgeyen biz zavallılar da onlara pirim vermeye devam ediyoruz. Ne demek istediğim, kendine “Ben kimim, ne olmalıyım, yerim neresi olmalı?” sorusunu sormaya cesaret edenler tarafından hemen anlaşılacaktır. Çözüm, kitlelere sorgulama cesaretini aşılamak, insan kalitesini yükseltmektir.

Kaliteli insan, donanımlı insandır, bilinçli insandır; insan ve eşya hakikatini keşfetmiş, bu hakikatlerin ilimleriyle mücehhez insandır. Varlık nedenini bilen, konumunu kabullenen, buna göre tutarlı davranışlar gösteren insandır. İnsanımızın sayısallığı ve niteliği arttıkça onu temsil edenlerin de sayısı ve niteliği artacaktır. Bir piramit misali. Taban ne kadar geniş, zirve o kadar yüksek…

Profesör öğrenciyi kürsüye çağırıp “Anlat konuyu.” der. Öğrenci başlar anlatmaya. Hocası bu defa “Kürsünün üstüne çık, anlat.” der. Öğrenci denileni yapar. Hoca bir sandalye getirir, “Şimdi bunun üzerine çık, konuyu anlat.” der. Profesör yetinmez, bir tabure getirir, “Bunun üzerine çık ve konuyu anlatmaya devam et.” der. Öğrenci düşmemek için dengesini kontrol etme çabasına girer. Anlattıklarında tutarsızlıklar başlar. Hoca sınıfa döner şu sözleri söyler: “İnsan yükseldikçe dediklerinde tutarsızlıklar olur, beyin söyleneni değil, bulunduğu yerden düşmemeyi önceler.”

Sözlerimiz ve davranışlarımız arasındaki tutarlılık, bulunduğumuz makama ne kadar uygun olduğumuzun tecellisidir. Kaliteli insan, bu dengeyi kurabilen, bunu hazmedebilen insandır. Cambaz, ipte yürümeyi tam öğrenmeden gösteri yapmaya kalkarsa intihar ediyor demektir. Bizim cambazlarımız o kadar çok ki her konuşma ve eyleminde intihar ediyorlar, farkında değiller.

Bilgi birikimi, tecrübe, hakikat idraki; sosyal statüdeki sacayaklarıdır. Bunlardan birinin eksikliği veya birinin diğerine üstünlüğü kalitesiz yöneticiler, şaklaban kanaat önderleri üretir. Kılavuzu karga olanın gideceği yer bellidir. Örgün eğitimin, uzun soluklu müfredatında bu ilkeler göz ardı edilmemelidir.

On iki yıllık zorunlu eğitimde kaliteli bir toplum inşa edemediysek, bu insanları temsil edecek, konumunu bilen, hakikat öğretisine bağlı yöneticiler yetiştiremediysek havanda su dövmüşüz demektir. Kaybedilen yılların, bize tecrübe kazandırmış olsa dahi, telafisi mümkün değildir.

Eşekler yoksa develer gazel söyleyecek ortam bulamaz. Fiziksel, sosyal, kişisel dengede yetkinliğe ermiş kişiler her ortamda ayakta kalabilir.

Eşek olmaktan kurtulursak her şey kendiliğinden gelecektir. Biz, neredeyiz, ne yapıyoruz, nereye kadar çıkabiliriz?

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Kadir Durgun
YAZARIN ÖZGEÇMİŞİ
Kadir DURGUN'un
Özgeçmişi
 
Bilecik 1958 doğumlu,
Yunus Emre İlk öğretmen Okulu 1976 mezunu,
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdi. (1981)
Sırasıyla, ilkokul, lise ve dershane öğretmenlikleri, dershane kuruculuğu yaptı.
Meslek tecrübesi 40 yıl.
1987 yılında Haydarpaşa Lisesi Edebiyat öğretmenliğinden ayrılarak İstanbul'da özel dershanelerde çalışmaya başladı, bu tarihten itibaren hem Türkçe öğretmenliği hem de birkaç dershanenin kuruculuğunu yaptı.
Öğretmenliğinin yanında değişik gazetelerde haftalık köşe yazıları da yazmaktadır. 
Kendi adına açtığı blog ve üç Youtube kanalı mevcuttur. Bu kanallarda eğitimle ilgili, günlük olaylardan genele uzanan yorumlar yapmakta ve Kadir Hoca Türkçe Kursu adlı diğer kanalda Üniversite hazırlık Türkçe dersleri vermektedir. 
Kocaeli-İzmit'te ikamet etmektedir.
Eğitimin bir akıl ve gönül işi olduğu inancıyla dünyadaki son gününe kadar eğitim hizmeti yapmayı düşünmekte, millete karşı ödenmesi gereken borcu olduğuna inandığı için sürekli çalışmakta ve üretmektedir. 
Üniversiteye hazırlık için bir Edebiyat kitabı vardır. 

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya