‘’DEPREM’’ Mİ?
MAKALE
Paylaş
04.11.2023 11:13
2 yorum
1.247 okunma
İbrahim Gülsu

Bu kaçıncı defadır ki ‘’ keşke’’ depreme hazırlıklı olsaydık, diyoruz.

Devlet de millet de aynı pişmanlığı ifade ediyor. Peki sorumlu kim?

Kahramanmaraş’ta enkaz altında kalan insanlar kurtarılırken bir Japon’un şu sosyolojik tespiti kayda değer.

Japon diyor ki; ‘’ Türklerin cesaretine, enerjisine hayranım. Ama olaylar karşısındaki tedbirsizliklerine de şaşırıyorum’’.

Deprem, acılar, yetimler bıraktı. Yaraları sarmak için Türkiye ve dünya seferber oldu. İlk günlerdeki destekler göz yaşartıcı düzeydeydi. Çok güzel yardım hikayeleri dinledik.

Deprem yılını doldurmak üzere. Hala hasar tespitleri konuşuluyor. Binalara girilmeden veya beş dakikada korku  ve panikle yapılan hasar tespitleri binlerce binanın katledilmesine neden oldu. Bunu ben söylemiyorum. Profesör düzeyindeki teknik uzmanlar söylüyor.

Bina hasarlarının tespit edilmesinin teknik verileri olmalı. Gözle yapılan  ‘’inceleme’’ de beton, demir, ana taşıyıcı kırık ve çatlakları  nasıl tespit edilebilir? Çatlakların sıva mı kolon, kiriş  çatlağı mı incelenmeksizin  on katlı binalara teşhis konuldu. Aileler acı içinde evsiz kaldı. Ahirette bunun hesabı yetkililerden sorulacaktır.

Deprem kuşağında olan, onlarca deprem yaşayan ülkemin deprem tecrübesinin, eylem planının olmaması veya hazırlıkların işe yaramaması ülkem adına büyük bir talihsizlik.

Hülasa depremzedeler basiretsiz yöneticilerin kurbanı oldu.

‘’Ölen ölür, kalan sağlar bizimdir.’’

Toplumun gazını  almak için müteahhitler gözaltına alındı. Akıbetlerini merak ediyoruz. Ne kadarı, neden tutuklanacak?

Şehirlerin imar planlarını zemin etütü yapmadan hazırlayan, onaylayan;binaların kat sayısını belirleyen makamlar nerede?

Ankara’nın, şehir planlarını hazırlarken veya onaylarken elindeki  kriterler neydi?

Yerleşime açılan yerlerin dere yatağı mı, sulak zemin mi olduğunu  deprem olunca mı öğrendik?

Günaydın, demek bile fazlalık.

Bu basiretsizliğe pes doğrusu.

‘’ Suçlulardan hesap soracağız.’ ifadeleri hiç inandırıcı değil. Daha önceki depremlerde , afetlerde, pandemide ne yapıldı ki?

Bu ülke, yetkili ama sorumsuz siyasetten çok çekti.

Kahramanmaraş’ın, Hatay’ın, Malatya’nın, Adana’nın ……… imar planını, sanayi bölgelerini ovaya kaydıran sorumlular kimler? Toprağı koruma kanunu ne iş yarar?

Danimarka’da tarım arazisine bina yapmak meclis kararını gerektiriyor.

İleriki depremlerde toprağın intikam alacağı iller hangileri olacak?

Bunları dün düşünmedik ki bu gün, yarın düşünelim?

Dünyada tarım arazisini katleden bizim gibi ülke var mıdır, merak ediyorum.

‘’Eşeğin çamura çökerse akıl veren çok olur.’’

Şimdi ağzı olan konuşuyor. Herkes akıl veriyor. Söylemi olan, ama eyleme yansımayan ifadeler, kürsü konuşmaları.

Suçlu kim: DEPREM!!!

Mübarek deprem, gelmeden önce geleceğini niye bize  demedin?’’ Belki’’ tedbir alırdık.

Depremin büyüklüğü, yıkıcılığı, alanı asla savunmaya neden  olamaz. Şu  an ‘’ deprem tedbirleri’’ adı altında hazırlanan yönetmelikler, imar değişiklikleri çok da kıymetli değil. Bağdat harap olduktan sonra. Zaten bilim üç yüz yıl bu bölgede deprem olmaz,  diyor.

Fay hatlarını yeni mi öğrendik? Yerleşim yerlerini fay hatlarından neden uzaklaştırmadık? Veya sağlıklı, uygulanabilir deprem yönetmeliği hazırlamadık? On yılda bir değişen deprem yönetmeliği mi olur?

İstanbul’u ve benzerlerini bu kadar büyütmek, sanayi şehri yapmak hangi aklın eseri?

Hala  hasar tespitleri gündemimizdeyse ve şaibeliyse; vatandaşların vahşi piyasanın önüne atmışsak, ‘’Orta hasarlı binalar ne  olacak?’’ konuşuluyorsa, çoğunluk, tespitler sağlıklı değil, diyor da  ,hala sorumlular direniyorsa burada çok ciddi bir yönetim zaafı ve aymazlığı  vardır.

.    .    .    .    .   .    .    .     .    .            

Okuyucu kardeşlerim, yazıya nokta koydum; ama bu konuda tefekkür etmek, araştırmak için  aşağıdaki parantezi açmış oldum.

Fay hatlarının, birileri tarafından teknolojiyle tetiklenebileceğini; lazer ışınlarıyla dünyadan dünyaya, uzaydan dünyaya  yangın çıkarılabileceğini; laboratuvar  çalışmalarıyla her türlü virüsün, mikrobun üretilip dünyaya yayılabileceğini….. de unutmayalım.

Küresel kapitalizmin, Siyonizmin binlerce uydusu dünyanın etrafında turistik gezi yapmıyor herhalde. Dolayısıyla bugün  dünyanın bağımsızlığı sorgulanır durumda.

 

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Toplam 2 yorum yapıldı
Yüreğinize sağlık
Şehirlerin imar planlarını zemin etütü yapmadan hazırlayan, onaylayan;binaların kat sayısını belirleyen makamlar nerede? Cümlesi unutturulmak isteniyor maalesef
Yorum Ekleyen: Mustafa GÖKHAN     5.11.2023 21:29:56
KUTLARIZ
Sevgili İbahim Gülsu beciğimy, "DEPREM" Mİ? başlıklı yazısıyla çok önemli hususlara değinmiş, özellikle "yetkili" mevkîdekilerin bize göre asıl vahim olanıyla vicdanî SORUMSUZLUKLARINI vurgulamışsınız. Yani bizde asıl sorgulanması gereken, "sözde eğitimli diplomalı" siyasetçi, yönetici ve işadamlarının keza yetkiyke donatılmış her kesimin yeterince AHLÂK BİLİNCİNE SAHİP OLUP OLMADIKLARI meselesidir. Yeterince Ahlâkî bilinç olsa bu kesimlerde, her attıkları imzanın sorumluluğunu duyarlar ve ülkeyi bu ve bezeri felâketlere maruz bırakmazlardı. Tabii ikinci bir talihsizlik de sade bu kesimlerin değil, bütün bir toplumun KÖR KADERCİLİK SAPLANTISI'dır. Bu arada, yazının sonunda açtığınız paranteze, yani "uzaydan deprem tetiklendiği" komplo teorisine şahsen katılmıyoruz. Öyle olsa onu tetikleyenlerin dünyadakien büyükrakibi KIZIL ÇİN'i şimdiye kaç defa yerle bir etmeleri beklenirdi. Kovid salgınında benzeri desenformasyon aşı karşıtlığı yarattı ve nice insanımız öldü.Kaleminizesağ
Yorum Ekleyen: Mustafa KÖK     4.11.2023 15:07:36

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya