Medeniyetler çatışmasının eğitim boyutu
MAKALE
Paylaş
18.02.2024 14:12
465 okunma
Vahdettin İnce

Sıla-i rahim kavramı, İslam medeniyetinin varlık, insan ve hayat tasavvurunun eksenidir demiştik önceki yazımızda. "Sıla" kelimesinin Arapçada "bağ" anlamına geldiğini ve bu bağlamda sıla-i rahimin varlıklar ve insanlar arasında merhamet bağlarını kurmak anlamına geldiğini vurgulamıştık. Aslında varlık aleminde, insanın müdahalesi ile böyle bir bağın kurulması söz konusu değildir, varlıklar arasında zaten değişmez bir yasa olarak bu bağ mevcuttur. İnsanın görevi, bu bağı keşfetmek ve bu doğrultuda insan hayatında da merhamet esaslı bağlar kurmaktır. Bu açıdan İslam medeniyeti, varlığın esasını oluşturan merhamet bağının, insan hayatının her yanına egemen kılınmasının adıdır. Bu bir teorik iddia ya da retorik olarak kalmamış, pratikte de uygulanmıştır.

Nitekim İslam, paramparça ve merhametsizce birbirlerini boğazlayan cahiliye Arapları arasında bu bağı kurduktan sonra, halkayı gittikçe genişletti ve beşeri zaaflar nedeniyle bir takım aksaklıklar olmakla birlikte, Endülüs'ten Çin'e kadar merhamet bağıyla birbirine bağlanmış bir ümmet kurdu. Araplardan, Farslardan, Kürtlerden, Türklerden ve daha birçok milletten oluşan bu ümmet, merhamet medeniyetinin temsilcisi olarak yüzlerce yıl insanlığa önderlik etti. İslam medeniyetinin etkisinden çıkan, çıkmak zorunda bırakılan söz konusu milletler bugün bile, merhamet medeniyetinin hükümran olduğu dönemlerde oynadıkları rolleriyle övünüyorlar.

Sonra, bildiğiniz gibi yine beşeri zaaflar yüzünden İslam medeniyeti önderlik misyonunu yitirdi ve Batı medeniyeti, insanlığa önderlik konumuna geldi. O günden beri de insanlık gün yüzü görmedi. Çünkü batı medeniyeti insanlığın önderlik dizginlerini ele aldığı günden bu yana, İslam medeniyetinin insanların hayatına egemen kıldığı merhamet bağlarını birer birer söktü, darmaduman etti. Yani bu medeniyet, her zaman övündüğü gibi sadece atomu parçalamadı, insanlığı da, vahyin kazandırdığı insani, merhamet esaslı değerleri, bağları da paramparça etti.

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya