'İnsan Bozumu'
MAKALE
Paylaş
15.09.2024 22:56
228 okunma
Prof.Dr. Mustafa Tekin

Anadolu Federasyonu bu yıl düzenlediği kongrenin ana başlığını “İnsan bozumu” olarak belirledi. Kızılcahamam’da 26-30 Ağustos 2024 tarihlerinde Onsekizincisi icra edilen Anadolu buluşmalarında geniş spektrumlu olarak işlenen bu tema, içinde yaşadığımız süreç göz önüne alındığında oldukça isabetli seçilmiş görünmektedir.

Anadolu Federasyonu Türkiye ölçeğinde birçok illerde faaliyet gösteren bir sivil kuruluş ve esasen bünyesinde çok farklı sivillikleri de barındırmakta. Doğrusu yardımlaşmadan informel eğitime kadar her türlü toplumsal aktiviteleri bünyesinde gerçekleştirmektedir. Çocuklardan gençlere ve kadınlara kadar farklı toplumsal kategorilerin faaliyetlere katılımlarını başarıyla sağlayabilmiş görünmektedir.

Anadolu Federasyonu yönetiminden alt gruplarına kadar katılımcılarında kuvvetli bir aidiyeti bizim hissetmemizi sağlamaktadır. Bu bağlamda başta başkan Turgay Aldemir olmak üzere Mehmet Alpcan, Cevat Bal ve diğer ismini sayamadığım emeği geçen herkese başarılar dilerim. Çünkü gerçekten katkı sağlayanların hepsi ciddi bir emek veriyorlar.

Bu yılki kongreye beni de “İnsan Bozumunun İki Aracı: Yeni Kimlik(ler) ve Cinsiyet” isimli tebliği sunmak üzere davet ettiler. Nazik davetleri için teşekkür ederim. Öncelikle “İnsan Bozumu” kavramsallaştırmasının çok isabetli biçimde icat edilmiş olmasını takdirle karşıladım. Çünkü aslında sorunu herhangi bir ek açıklamaya gerek bırakmadan direkt insanlara aktarabilmektedir.

Öncelikle insanın ya da toplumun bozulması modern sosyal bilimler tarafından problem olarak ele alınan bir şey değildir. Nitekim Sosyal bilim sözlüklerinde bu kavramlara yer verilmemiştir. Esasen yer verilen sosyal değişme nötr bir kavram olup yönü yoktur. Fakat yine de değişim daha çok olumlanmakta hatta “ilerleme” kavramı etrafında insanlığın mecburi pozitif gidişi olarak içeriklendirilmektedir.

Halbuki İslam literatüründe bütün değişimler onaylanmaz. Nitekim Kur’an-ı Kerim’de “ekin ve neslin helakı ve bozulması”ndan bahsedilir. Yine devri dalgalı model diyebileceğimiz bir çerçevede tarih okunur. Yani insanlık tarihinde lineer çizgide ilerleyen bir tarih yoktur. Diğer önemli bir nokta Allah’ın tarihe müdahalesinde şu iki etken önemli görünmektedir. Birincisi, hakikatin kaybolması ki, tevhide vurgu yapması ve pagan kültürü eleştirmesiyle ifadeye kavuşur. İkincisi de, insan, eşya ve evrende yaşanan bozulmalardır.

 

 

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya