AMASYA ( Ana Haber ) Edib Ahmet CEYLAN
Amasya Valisi Önder BAKAN ile Elif BAKAN Hanımefendi, Hz. Mevlana'nın 751. Vuslat Yılı Anısına Düzenlenen "ŞEB-İ ARUS" Programına Katıldılar
Amasya Valisi Önder Bakan ile Elif Bakan Hanımefendi, büyük mütefekkir ve mutasavvıf, Mevlana Celaleddin Rumi Hazretleri’nin 751'nci Vuslat Yıl Dönümü kapsamında, Amasya Valisi ile Amasya Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen, “Şeb-i Arûs Bayâtî Mevlevî Âyin-i Şerîfi ve Semâ Mukâbelesi” programına katıldılar.
Amasya Spor Salonu’nda düzenlenen programa ayrıca Garnizon Komutanı Tuğg. Kemal Çakıroğlu, Amasya Belediye Başkanı Av. Turgay Sevindi, 5. Ana Jet Üs Komutanı Tuğg. Halil Uğur Serin, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, protokol üyeleri, siyasi partilerin yöneticileri, STK'ların temsilcileri ile çok sayıda öğrenci ve vatandaşımız katıldı.
Proğram Amasya Mevlana Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği Başkanı Emsal Cenik, Amasya Belediye Başkanı Av. Turgay Sevindi ve Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi'nin konuşmaları ile devam etti.
Amasya Valisi Önder Bakan ise programda yaptığı konuşmada şunları ifade etti: “Hazreti Mevlana'nın 751. Vuslat Yıl Dönümü anısına, Valiliğimiz ile Üniversitemiz işbirliğinde düzenlenen Şeb-i Arus Programında sizlerle bir araya gelmenin mutluluğunu yaşamaktayım.
Hz. Mevlâna; insanı ve insanlığı Hakk'a, iyiliğe, güzelliğe, merhamete, umuda ve manevi aşka çağıran büyük bir mutasavvıf, mütefekkir ve düşünce insanıdır.
Hz. Mevlana’nın, kendi ölüm gecesini, “düğün gecesi” anlamına gelen “Şeb-i Arus” olarak tarif etmesi de O’nun ulaştığı üstün mertebenin bir göstergesidir. Hayatı olduğu kadar, ölümü de güzelleştiren bu aydınlık düşünce, bizim engin irfanımızın bir yansımasıdır.
Hz. Mevlana daima; bütün insanlığı kucaklamış ve tüm insanlık tarafından derin bir teveccühle karşılanmıştır. O’nun insanlara tavsiye ettiği yol, manayı, varlığın gerçek sahibini, hakiki dostu aramaya dayalı bir yoldur.
Hz. Pirin yaklaşımında; enaniyet ve ihtirasın vesayetinden kurtulup, mevcudata hikmet ve muhabbetle bakmak esastır. Hz. Mevlânâ’nın asırlar önce tüm insanlık için çizdiği istikamet, modern toplumların bireye kazandırmayı hedeflediği değerleri de içermektedir.
Bu anlamda Mevlâna Celâleddin-i Rumi, tüm zamanlara ve insanlara hitap eden evrensel bir miras bırakmıştır.
Anadolu irfanında insanların din, dil, ırk, mezheplere göre ayırmak yoktur. Bizim düşüncemizde, bizim gibi yaşamayan, düşünmeyen bir insanın düşman görülmesi diye bir şey asla olmamıştır.
Çünkü biz, toprağın, çiçeğin, hayvanların, insanların, yaratılmış olan her şeyin sahibinin Allah olduğuna inanır ve bu inanç doğrultusunda Yunus’un da dediği gibi; Yaradan’a hürmetimizden dolayı yaratılmış olanı severiz.”
Amasya Valisi Önder Bakan’ın konuşmalarının ardından, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi'nin Musâhabet-i Mesneviyye sunumu ve Amasya Üniversitesi Tarihi Türk Müziği Topluluğu'nun Mevlevi Ayin-i Şerifi gerçekleştirildi. Program İstanbul Semâ Heyeti'nin gerçekleştirdiği Sema Mukabelesi ile son buldu.