Son dönemde bölgemizde yaşanan ve ülkemizi derinden etkileyen olayların başında Suriye konusu gelmektedir.
Coğrafyamızda gelişen olayları değerlendirmek üzere Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı tarafından “Suriye’de Değişen Dengeler ve Fırsatlar” Konulu bir konferans düzenlendi. Vakıf Merkezinde 4 Ocak Cumartesi günü gerçekleşen konferans TOBB ETÜ Üniversitesi Öğretim Üyesi ve TEPAV Ortadoğu Araştırmaları Direktörü Prof. Dr. Hilmi Demir tarafından verildi.
Bugünkü Suriye’de nelerin olduğunu anlamak için olayların geçmişini iyi bilmek gerektiğini ifade eden Demir, bölgenin jeopolitiğiyle ilgili tahlillerde bulundu.
SÜREÇTE YAŞANAN DEĞİŞİM VE GELİŞMELER
Stratejik Bölge okumalarının önemine vurgu yapan Hilmi Demir Ortadoğu’da yaşanan olaylara etki eden güçlerin ve aktörlerin yakın tarihi ve süreç içindeki gelişimi ve değişimleriyle ilgili bilgiler verdi.
Prof. Dr. Hilmi Demir, HTŞ hareketinin nasıl ortaya çıktığını, doğuşu ve gelişimini, 1982 doğumlu Colani liderliğinde ki hareket içerisinde yaşananları, yaşadıklarını ayrıca İdlib “Kurtuluş Hükümeti” örneğini aktararak gelinen noktada Türkiye, İran, Rusya, ABD ve bölge ülkelerinin durumlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
JEOPOLİTİK BÖLGE OKUMALARI ÖNEMLİDİR
Geniş bir katılım ve ilgiyle takip edilen toplantıda Hilmi Demir; gelinen noktada İsrail’in İran Hizbullah’ını devre dışı bırakması, Ukrayna savaşının Rusya’ya olumsuz etkileri ile Türkiye’nin bölgede oynadığı role dikkat çekerek bölgede kazanan ve kaybeden ülkeleri sıralayarak ülkemiz adına olabilecek fırsatlar ve risklerden örnekler verdi. Suriye’de bundan sonra yapılması gerekenleri ve muhtemel gelişmeleri de belirttikten sonra “artık akıllı devletler için toprak işgallerinin çözüm değil bilakis riskli olduğunu, asıl yapılması gerekenin bölge okumalarının doğru yapılarak duygu ve hamasetle değil stratejik, coğrafyayı tanıyan akıl ve bilgiyle hareket edip, jeopolitiğin göz önünde bulundurularak adımların atılmasının önemli olduğunu” söyledi.
NEDEN KONSTANTİNİYYE?
Sorulan bir soruya verdiği cevapta, bölgede faaliyet gösteren bazı selefi grupların adına “Şam” kelimesini eklemelerinin ve Deaş’ın dergisine Konstantiniyye adını verilmesini sebepleriyle birlikte açıkladı.
Konferansın bitiminde Vakıf Yönetim Kurulu Başkanı Abidin Memili’nin hediye takdimiyle konferans sona erdi.