Almanya Başbakanı Merz, Lübnan'ın güneyinde artan gerilimi endişeyle takip ettiklerini söyledi
Almanya Başbakanı Friedrich Merz, Lübnan'ın güneyinde son dönemde artan gerilimi büyük endişeyle takip ettiklerini bildirdi.
DÜNYA
Paylaş
02.06.2026 18:17
1.032 okunma

Almanya Başbakanı Friedrich Merz, Macaristan Başbakanı Peter Magyar ile Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarına değinen Merz, Lübnan'ın güneyinde son zamanlarda şiddetin tırmanışını büyük endişeyle izlediklerini söyledi.

Hizbullah'ın İsrail'dekilere yönelik saldırılarını derhal sonlandırması ve silahlarını bırakması gerektiğini savunan Merz, İsrail'e de nisan ayında varılan ateşkes anlaşmasına bağlı kalması ve Lübnan'daki sivil halkı koruması çağrısında bulundu.

İsrail ve Lübnan arasında başlatılan doğrudan görüşme sürecinin sürdürülmesini desteklediklerini ifade eden Merz, bölgede tansiyonun düşürülmesinin önemli olduğunu kaydetti.

Merz, ABD Başkanı Donald Trump ile İran yönetimi arasında yürütülen müzakerelerde ilerleme sağlanabilmesi için gerilimin azaltılmasının gerekli olduğunu belirtti.

Almanya Dışişleri Bakanı Johann Wadephul'un New York'ta yaptığı değerlendirmelere katıldığını kaydeden Merz, hükümet olarak gerginliğin azaltılmasına katkı sunmak ve ateşkesin yeniden tesisi için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.

Öte yandan Merz, Ukrayna'ya yönelik desteklerinin süreceğini vurgulayarak, Macaristan hükümetiyle askeri yardım konusunu görüşeceklerini ifade etti.

Ukrayna'ya olan bağlılıklarından taviz vermeyeceklerini belirten Merz, Rusya'ya yönelik yaptırımlar ve Kiev'e sağlanan askeri desteğin savaşın mümkün olan en kısa sürede sona erdirilmesi için doğru araçlar olduğunu kaydetti.

Macaristan Başbakanı Magyar

Macaristan Başbakanı Magyar ise ülkesinin Ukrayna'ya ne asker ne de silah göndereceğini vurguladı.

Magyar, Ukrayna ile Macaristan arasında Ukrayna'daki Macar azınlığın dil, kültür ve eğitim haklarıyla ilgili teknik müzakereler yürütüldüğünü dile getirdi.

Ukrayna'daki Macar azınlığa işaret eden Magyar, "Elbette bir azınlık iseniz, bir azınlığın parçasıysanız, okulda, idarede veya kültürde kendi ana dilinizi kullanabilmeniz önemlidir. Bu bir lüks değildir. Bu temel bir insan hakkıdır ve Avrupa Birliği'ne üyelik müzakerelerini başlatmak isteyen bir ülkenin bu temel insan haklarına uyması gerektiğine inanıyoruz. Ukrayna ile bu konuyu çözüme kavuşturabileceğimiz konusunda çok iyimserim ve Ukrayna-Macaristan ilişkilerinde yeni bir sayfa açmaya hazırım." ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya