Firari zihin sadece dini ve dindarları eleştirir
MAKALE
Paylaş
16.09.2023 17:56
602 okunma
Ergün Yıldırım

Firari zihin, eleştiri tutumuyla öne çıkar. Eleştiri ve sorgulama en önemli yakıtıdır. Eleştiri ve sorgulamayı bir yönteme dayanarak yapmaz. Bunun yerine onu mutlaklaştırır. Eleştiri için eleştiri yapar ve sorgulamak için sorgular. Bu nedenle hakikatin evrensel varlığını keşfetmek üzere eleştiri ve sorgulama kullanılan bir yöntem değildir. Eleştiri bilimsel hakikatin keşfinden öte bir strateji olarak işlev görür. Rakiplerini ezmek, yerini güçlendirmek ve konumlanmasını tahkim etmek için yapılır. Firari zihin, katıldığı çevrede tutunmak üzere eleştiriyi yeni konumlanmanın bir stratejisi olarak kullanır.

İslam düşüncesinin ve kendi varoluş tecrübesinin dışına çıkan firari zihin eleştirel tutumunu tamamen dine ve dindarlara yöneltir. Eleştiri bir İslam içi hesaplaşmaya ve hatta kimi zaman da İslam'la hesaplaşmaya varır. İslam'ın tarih içindeki kültürü, açılımları, meşrepleri hesaba çekilir. Hatta bu hesaplaşma peygamber, Allah ve vahye kadar götürülür. Her zaman din, Müslümanlar ve İslam toplumları eleştirilir. Firari zihnin en belirgin özelliklerinden biri budur. İslam'la ve Müslümanlarla savaşır, çatışır, cebelleşir. Müslümanların, dinin ve İslam toplumlarının içinde bulunduğu küresel ilişkiler, Batı düşünce ve modernleşmesinin baskısı, emperyalizm ve sömürgecilik ilişkilerini tamamen görmezlikten gelir. Bunlara ilişkin tek bir eleştirileri yoktur. İki yüzyıldır Batı hegemonyası ve kolonyalizmi altında birçok patoloji çıkıyor. Bunların hiç birisini eleştirmiyorlar. Sisi'nin kırmızı halı ile Berlin'de karşılanması ve darbesine destek verilmesi üzerine bir şey söylemezler. Batı'da mezhepçi ve etnikçi siyasetlerin yükselişi, Türkiye'ye karşı bunların kullanılması konusunda hiçbir sorgulamaya gitmezler. İşleri güçleri dini, tarihlerini, kaynaklarını, usullerini eleştirmenin ötesinde bunları mutlak şüphe altına sokmak. Şüpheyle vurmak!

Peki Müslümanların hiç mi suçu yok?

Elbette var. Ürettikleri ideolojiler, diktatörlükler, saplandıkları kimi doğmalar, fanatizmleri, tembellikler ve eşitsizlikleri... Mehmet Akif, Aliya İzzetbegoviç, Ali Şeriati, Muhammed İkbal, Nurettin Topçu kitaplarında bu konular üzerinde dururlar. Müslümanları eleştirirler ama aynı oranda Batı'yı da sömürgeciliği de eleştiriler. Müslümanlığın yanında dururlar ve toplumlarına sahip çıkmaya, ihya ve ıslah etmeye çalışırlar.

 

 

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya