Osman Bey, Kayı Beyi Ertuğrul Gazi'nin mahdumudur. Ertuğrul Gazi'nin 1281 yılında rahmet-i Rahman'a kavuşmasından sonra 23 yaşında "Kayı Beyi" unvanına ulaştı.
1258 Söğüt doğumlu Osman Bey, Kayı Beyi unvanıyla beyliğini kuvvetlendirmeye çalıştı. Cevredeki Türk beylikleri ile iyi geçinerek öncelikle Bizanslılardan toprak kazanmaya uğraştı.
İlk önce kuzey-batıdaki Bizans derebeylerinin elinde bulunan humuslu toprakların fetihlerini gerçekleştirdi. İnegöl tekfuru ile savaştı. Karacahisar'ın fethini başardı. Yenişehir'e kadar ulaştı. Eskişehir çevresinde hakimiyet sağladı. Bu başarıları sebebiyle Anadolu (Türkiye) Selçuklu sultanı tarafından Kuzey Batı Uç Beyi unvanıyla ödüllendirildi.
Osman Bey, bilahare Sakarya Nehri boyunda fetihlere girişti. Ahilerle gereğine uygun münasebetlerde bulundu. Ünlü Ahi şeyhi Edebâli'nin kızı Bala Hatun ile evlendi. Beyliğin yönetilmesinde özellikle adalet ve eğitim işlerinde ahilerden bihakkın faydalandı. 1299 yılında Anadolu (Türkiye) Selçuklu Sultanı III. Alâaddin Keykubad'ın Moğollar tarafından tahttan uzaklaştırılmasından sonra Anadolu (Türkiye)
Selçuklu Devleti'nin bazı saygın devlet adamları ve komutanları Osman Gazi'ye katıldılar. Osmanlı Beyliği Anadolu'daki nüfusunu daha da kuvvetlendirdi. İşte bu ve benzer sebeplerle Osmanlı Devleti'nin kuruluş yılı olarak 1299 yılı benimsenmiştir.
1302 yılında bölgedeki Rum tekfurlarının İstanbul'dan da destekle hazırladıkları güçlü bir orduyu Koyunhisar'da yendi. Bundan sonra Osman Bey İzmit ve Bursa'nın fethi için hazırlıklarda bulundu. Lâkin Bursa'nin fethini gerçekleştiremedi.
Osman Bey devrinde Abdurrahman Gazi, Samsa Çavuş, Akçakoca, Konuralp, Aykutalp gibi komutanlar çeşitli yönlerde fetihlerini başarılı bir şekilde sürdürdüler. 1313 yılında Bizans Harmankaya tekfuru Köse Mihal Müslümanlığı kabul eyleyip Osman Bey ile birlikte fetihlere katıldı. Yarhisar tekfurunun kızı Nilüfer hatun ile oğlu Orhan Bey'i nikahladı.
1324 yılında rahmet-i Rahman'a kavuşan ve Kabri Bursa'da bulunan Osman Gazi; adaletli, dindar, merhametli ve soylu bir kişiliğe sahipti.
Fethini gerçekleştirdiği yerlerdeki Rumlar onun adaleti ve iyiliğinden Osmanlı Devleti'ne daha bir samimiyetle bağlanıyorlardı. Bu kişilerden birçoğu Müslümanlığı kabul eylemişti. Köse Mihal bunların en önemlilerindendir.
Osman Gazi'nin rahmet-i Rahman'a kavuştuğunda serveti onun ne kadar sade bir hayat sürdüğünü gösteriyor. Birkaç binek hayvanı, üç sürü koyun, kılıç, tuzluk vs.
Allah, ahiret yurdunu cennet eylesin. Cennette Peygamber (s.a.v) Efendimize komşu eylesin.
Amin.
Kaynak:
Veli Şirin, Ana Hatlarıyla SİYASİ-KÜLTÜREL OSMANLI TARİHİ.