Saygıdeğer Veli Şirin Üstadımdan Özetle: Osmanlı Devleti'nin İkinci Padişahı ORHAN BEY
MAKALE
Paylaş
20.12.2023 23:50
1 yorum
1.852 okunma
Durdu Şahin

Osmanlı Devleti'nin ikinci padişahıdır. Babası Osman Bey'dir.

İlk önce Kocaeli Yarımadası'nın fethini tamamlamak için Aydos ve Semendere kalelerinin fethini sağladı. Osmanlı Devleti'ne saldıran Bizans İmparatorluğu'nun ordusunu 1329 yılında Maltepe'de (Pelekanon'da) yendi. Daha sonra İznik şehri kuşatıldı ve teslim alındı (1331). Orhan Bey, İznik şehrinin fethinden sonra  bir süre bu şehri başkent olarak değerlendirdi. Bu şehri camiler, medreseler ve daha başka eserlerle  bayındır eyledi.

1335 yılında İran'daki (Moğol) İlhanlı Devleti tamamen nihayete erdiği için, Orhan Bey bağımsızlığını daha da pekiştirdi ve bu tarihten sonra "Sultan" kimliği ile anıldı.

Sultan Orhan Bey Babası gibi diğer Türk beylikleri ile iyi geçinmekteydi. Lakin bu sıralarda Osmanlıların komşusu olan Balıkesir'deki Karesi Beyliği'nde taht kavgaları görüldü. Sultan Orhan bu durumdan faydalanarak bu beyliğin topraklarını Osmanlı Devleti'ne kazandırdı. Karesi Beyliği'nin nin bir donanması da bulunmaktaydı. Osmanlılar bu vesile  ile bir de donanma kazandılar. Hacı İlbeyi gibi değerli komutanlar da Osmanlılara katıldılar. Orhan Bey devrinde İzmir ve çevresinde güçlü bir Beylik kuran Aydınoğulları ile Osmanlılar arasında iyi münasebetler kurulmuştur. Aydınoğlu Umur Bey tavsiyesiyle Bizans İmparatoru Kantakuzen Orhan Bey'den yardım talebinde bulunmuştu. Bu münasebetler Osmanlıların Rumeli'ye ulaşmasını hazırlamıştır.

Bu sıralarda Bizans İmparatorluğu'nda taht kavgaları hızlandı. İmparator Kantakuzen Orhan Bey'den kendisine yardım talep eyledi. Orhan Bey oğlu Süleyman Paşa komutasındaki bir orduyu imparatora yardım niyetiyle Rumeliye ulaştırdı. Bu sayede İmparator Kantakuzen tekrar tahtına kavuştu. Bu sebeple Gelibolu civarındaki Çimpe kalesini Türklere verdi. Osmanlı Devleti 1353 yılında bu kaleye askeri birlikler yerleştirdi. Böylece Rumeli'de sürekli bir kale elde edilmiş oldu. Bu olaydan sonra Türklerin Rumeli'ye geçişleri ve fetihler hızlandı.

Rumeli'deki fetihlerde halkın varlığı ve idare tarzı korundu. Bizans Devleti'nin kötü idaresi ve keyfi vergilendirmesi kaldırılıp adalet ve adil bir vergi düzeni kuruldu. Ortodoks ve  Katolik çalışmaları ve baskıları nihayete erdirildi. Vicdan hürriyeti sağlandı. Kimsenin din ve inanışına karışılmadı. Bu sebeple Hristiyan halk Osmanlı Devleti'ni kendi devleti gibi kolayca kabullendi. Fethi gerçekleştirilen şehirlere Türk göçmenler yerleştirildi. Fetihlere iştirak eyleyen aşiretler ve boyların da Rumeli'de iskanı sağlanmış ve böylece Rumeli'nin de aynen Anadolu gibi "vatan" özelliğine kavuşmasına gayret eylenmiştir.

Sultan Orhan da babası Osman Gazi gibi kendi adına para bastırmış ve bu şekilde bağımsızlığını ilan eylemişti. Bu bakımdan bazı görüşlere göre Osmanlı Devleti'nin bağımsız bir devlet olarak kurulması Orhan Bey devrinde gerçekleştirilmiştir. 

Orhan Bey, dindar, adaletli komutanlarına ve bilginlere karşı saygılıydı. İznik'teki imarethanesinde fakir ve kimsesizlere yemek hazırlanır, ihtiyaçları en güzel bir şekilde  karşılanırdı. Halk ile iyi anlaşır, görülen işleri denetler, fakirlere kendi eliyle çorba ikram eylerdi.

Her bir durum ihtimaline karşı tedbirli bir padişahtı. 1362 yılında Bursa'da rahmet-i Rahman'a kavuştu.

Allah, ahiret yurdunu cennet eylesin. Allah, merhumu cennette Peygamber (s.a.v) Efendimize komşu eylesin.

Amin.

Kaynak:
Veli Şirin, Ana Hatlarıyla SİYASİ-KÜLTÜREL OSMANLI TARİHİ.

 

 

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Toplam 1 yorum yapıldı
Çok güzel
Tarihimizi ne güzel öğreniyoruz. Emeğiniz için teşekkür.
Yorum Ekleyen: Muatafa Yıldız     22.12.2023 19:41:20

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya