Regaib Kandiliniz Mübarek Olsun !
MAKALE
Paylaş
10.01.2024 11:26
600 okunma
Ahmet Sargın
Yüce Allah'ın insanlara  rahmetini bolca ihsan ettiği, belli vakitler ve belli mevsimler vardır. Kameri aylardan Recep, Şaban ve Ramazan ayları da, feyiz ve bereketi bol olan zaman dilimleridir.
 
Allah'a şükürler olsun ki, islam dinine gönülden bağlı halkımızın, "üç aylar" diye özel bir önem verdiği Recep, Şaban ve Ramazan aylarına  kavuşmuş bulunuyoruz.
 
Sevgili Peygamberimiz (sav),bu aylarda her zamankinden daha çok ibadet eder ve şöyle dua ederdi. "Allah'ım! Recep ve Şaban ayını bize bereketli kıl ve bizi Ramazan ayına kavuştur." 
 
“Receb ayının ilk Cuma gecesine Regaib gecesi denir. Regâib, Arapça bir kelimedir ve "reğa-be" kökünden gelmektedir. "Reğa-be" kelime olarak, herhangi bir şeyi istemek, arzulamak, ona karşı meyletmek ve onu elde etmek için çaba sarfetmek demektir. 
 
“Beş gece vardır ki onlarda yapılan dualar geriye çevrilmez. Recebʼin ilk gecesi, Şabanʼın ortasında bulunan gece, Cuma gecesi, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı geceleridir." 
 
Regaib Kandili; Yüce Allah'ın Rahmetinin, ihsan ve manevi hediyelerinin diğer zamanlardan daha çok tecelli etmesi, samimi kalple Allah'a dua edenlerin affedilmelerinin ümit edilmesi ve müminlere gönülden arzulaması sebebiyle bu geceye "Regaib" denilmiştir. 
 
Reğaip Kandili üç ayların ilk cuma gecesidir. (Perşembeyi Cuma gününe bağlayan gece) Bu geceye Regaib gecesi ismini melekler vermişlerdir. Her Cuma gecesi kıymetlidir. Bu iki kıymetli gece bir araya gelince, daha kıymetli hale gelir. Allah’ü Teâlâ, bu gecede, müminlere, rağibetler (ihsanlar, ikramlar) yapar. Bu geceye hürmet edenleri affeder. Bu gece yapılan dua kabul olur, namaz, oruç, sadaka gibi ibadetlere, sayısız sevaplar verilir.
 
Reğaib Gecesini ibadetle geçirmeli, kazası olan, hiç değilse bir günlük kaza namazı kılmalı. Kazası olmayan da nafile namaz kılar, Kur’an-ı kerim okur, tespih çeker, tövbe istiğfar eder. Perşembe günü oruç tutup, gecesini de ihya etmek çok sevaptır. Receb ayında oruç tutmak faziletlidir. 
 
Bu gecede özellikle yapmamız gerek şey, nefis muhasebesidir. Yani kendimizi hesaba çekmektir. Her şeyin para ile ölçüldüğü, insanların ve toplumların arasının bozulduğu, huzurun yerine kargaşanın hakim olduğu bir dünyada insanın ruhunu derin acılardan koruyabilmek için, nefis muhasebesine her zamankinden daha çok ihtiyaç vardır. 
 
Dinimizin ısrarla bize tavsiye ettiği bu nefis muhasebesini ihmal etmemeliyiz. Eğer nefis muhasebesini terk edersek, bunun toplumdaki yansıması da, arsızlık, hayasızlık, ahlaksızlık, haksızlık, hırsızlık, yolsuzluk, kin ve intikam duygularının yaygınlaşması, merhametsizlik ve sevgisizlik biçiminde ortaya çıkar. 
 
Nefsiyle muhasebesini hakkıyla yapanlarda ve iç dünyasına yönelenlerde görülen ilk değişim ise, bütün kötülükleri terk ederek insanlığın sıkıntı ve ıstıraplarını yüreklerinde hissederler. 
 
Regaib Kandili, sözünü ettiğimiz bu nefis muhasebesinin yapılması için bulunmaz bir fırsattır. Şu halde, bu gece hatalarımız varsa onları terk edelim, kötü duygu ve düşünceleri kalplerimizden silelim. Bize Allah’ı ve Resulünü unutturan şeyleri terk edelim. Gönül dünyamızı kirleten haset, kin, düşmanlık, haksızlık ve zulme bulaşmaktan sakınalım. 
 
İçten bir tövbe ile yeni bir başlangıç yapalım. Birbirimize, anne ve babamıza, yakınlarımıza sevgiyle ve iyilikle yaklaşalım. Dünyamızı saran kötü düşmanlıklara karşı birlik ve beraberlik içinde olalım. 
 
Gönüllerimizde iyilik, merhamet, sevgi ve hoşgörü ışığını yakalım. 
Kalplerimiz bu güzel duygularla dolsun, Regaib Gecesi yapılacak olan dua ve yakarışları Allah nezdinde kabul etsin. Bu dileklerimizle, Allah'ın rahmeti ve bereketi üzerinize olsun- Hayırlı Kandiller...
 
Ahmet Sargın / Yozgat
Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya