Fetihlerle Yürümek ve Dr. Osman Arslan
MAKALE
Paylaş
03.06.2024 10:41
364 okunma
Ahmet Sargın

Anadolu Eğitim Kültür Bilim Vakfı Yozgat Şubesi ve Ayizi Dergisinin daveti ile Dr. Osman Arslan'ın konuşmacı olarak katıldığı "Fetihlerle Yürümek" konulu bir konferans gerçekleştirdi.

İstanbul'un fethinin 571. yıldönümü nedeniyle düzenlenen program Yozgat Kent Parkta Bilal Şahin Kültür Merkezinde yapıldı.

Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Kur’an-ı Kerim tilaveti sonrası, Vakfın Yozgat Şube Başkanı Mehmet Fatih Başkal tarafından açılış konuşması gerçekleştirildi.

Konuşmacı Dr. Osman Arslan “Fetihlerle Yürümek" konulu konferansında, 29 Mayıs 1453'ün önemine dikkat çekerek, Fatih Sultan Mehmet'in liderliğindeki fetih ruhunu günümüze taşımanın önemine değindi. Arslan, konuşmasında Bizans dönemine ve günümüz toplumuna dair anlamlı ve ibret dolu tarihi bağlantılar kurdu. Fatih Sultan Mehmet'in liderlik ve fetih ruhunu öne çıkararak, bu değerlerin bugün de yaşatılması gerektiğini ifade etti.

Katılımcıların İlgi ile takip ettiği konferansta Arslan; Türk tarihine değinerek “Fetih Ruhunu” ve Türklerin Anadolu’ya geçiş serüvenini kronolojik olarak anlattı ve Türk boylarının kahramanlık dolu hayat hikayesine yer verdi. Anadolu’nun İslamlaşmasında Türk boylarının büyük gayret ve çabasının olduğunu dile getirdi. Türklerin kahramanlık ve koruyuculuk ruhu ile yöre insanına huzur ve mutluluk getirdiğini vurguladı.

İstanbul’un fethinde Fatih’in ve hocası Akşemseddin’in büyük gayret ve çabasının olduğunu ifade etti. İstanbul’un fethinde Fatih’in üstün zekasının ve çok iyi yetişmiş olmasının etkili olduğunu dile getirerek; çok iyi eğitilmiş olması, üstün dehası ve hoş görülü tavrı ile harekatı mükemmel idare ettiğini dile getirdi. Surları yıkan topların dökülmesi ve gemilerin karadan yürütülmesi dahil tüm gelişmenin bizzat Fatih tarafından gerçekleştirildiğini anlattı.

Fethi gerçekleştiren şartlara da değinen Arslan; Fatih Sultan Mehmet’in Türk tarihinde ayrı bir yerinin olduğuna dikkat çekerek; Fethin sonuçlarının Türk tarihi için oldukça önemli olduğunu, bir çağ açıp bir çağ kapattığını ve İslamın bayraktarlığını yaptığımızı vurguladı.

Türk milletinin kahraman, savaşçı ve kılıç kalkan gibi savaş araşlarının usta yapıcıları olduğunu belirterek Ertuğrul Gazinin kılıcı ( ya da Hz. Osman’ın kılıcı) olarak bilinen ve Topkapı Sarayında kutsal emanetlerde sergilen kılıcın da ustasının bir Türk olduğuna değinerek  bu emanetin elden ele dolaşıp Fatih’ Sultan Mehmet’e kadar geldiğini söyledi.

Arslan; Fetih ruhu ve Fethin şartlarını anlatırken bizlerin de bugün bu ruha ihtiyacımız var dedi. Yeni bir fetih nesli için, yeni fetihler için, Bizans kalıntılarını bu ülkeden kazımak, hep birlikte  elele, gönül gönüle verip bir kutlu sefere kanatlanmamız gerekir dedi. Ancak yeni Fatihler büyürse fetihler devam eder;  Fethin Ruhunu içine  sindirememiş bir toplumdan, Yeni fetihlerin ve Fatihler’in çıkması mümkün değildir dedi.

Günümüz dünyasına da değinirken sözü İsrail’in Filistin katliamına getirerek İsraili kınamanın yetmeyeceğini herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğin, farklı ve etkili tepkilerin gösterilmesini  ifade etti. Fatih ve fetih ruhunu iyi anlamak iyi yorumlamak zorundayız dedi. İlgiyle takip edilen konferans katılımcıların kucaklaşması ve özel değerlendirme sohbeti ile tamamlandı. Yozgatlı sevenlerinin davetini kırmayarak şehrimize gelip bizleri aydınlatan Sayın Osman Arslan kardeşimize teşekkür ediyoruz; konferansından fazlasıyla istifade ettik kendisini de tebrik ederiz...

Ahmet Sargın / Yozgat Şairler ve Yazarlar Derneği Başkanı

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya