Gökler bize yakın olsun...
MAKALE
Paylaş
22.01.2024 13:43
438 okunma
Sibel Eraslan

Ne zamandan beri "yıldızlara bakmanın" boş hayal peşinde koşmak olduğu öğretildi bize? Niçin seyrettiğimiz filmlerde, en komik adamlar nişanlılarının evine uçakla dalarlar? Niçin "eller aya, biz yaya" diye hayıflanırken bile, ay veya uzay bizim için hayalden bile uzaktadır?

8. sınıf öğrencisi olduğum günlerde -1981- sosyal bilgiler öğretmenimiz yazılı bir ödev vermişti, "ileride hangi mesleği yapmak istiyorsunuz ve niçin?" konulu bir ödev. Hiç unutmuyorum; astronot olmak istediğimi fakat ülkemizin ekonomik koşullarının buna elvermeyeceğini de tahmin ederek, astronot olamazsam, yazar olacağımı anlatan bir kompozisyon hazırlamıştım. Çünkü ikisi, astronotluk da yazarlık da, dünyayı değiştirmekle ilgiliydi benim için...

Tabii sınıf arkadaşlarım gülmüşlerdi, "astronot" olmak istediğimle ilgili ödevimi okuduğumda. Peki astronot olmayı komikleştiren şey neydi? İmkânsızlaştıran şey neydi? Saçmalaştıran şey neydi? Bir çocuğu astronot olacağım demekten alıkoyan, onu utandıran, ezen, saçmalaştıran baskıları kimlerdi devreye sokanlar?

Gökler bize niçin bu kadar uzaktı?

Hâlbuki tarihimize baktığımızda, hem Türk tarihinin, hem İslam tarihinin "göklerle" ne kadar da irtibatlı bir tarih olduğunu görürüz... Timur İmparatorluğu'nun 4. Sultanı Uluğ Bey mesela, gökler ve uzay dendiğinde dünya tarihine yön vermiş bir kurumsallaşmanın ve bilgi üretiminin değerli öncülerindendir, mesela...

1417-1420 yılları arasında Semerkant'ta adını taşıyan büyük bir medrese ve hemen yanında bir rasathane kurdurmuştu... 

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya