1720’de Fransa’ya elçi olarak giden ve uzun süre Paris’te kalan Yirmisekiz Mehmed Çelebi’ye Fransızlar büyük ilgi gösterdiler. Özellikle Fransız kadınları “Türkler ne yer, ne içer, nasıl iftar yapar, nasıl teravih namazı kılar” diye elçinin peşinden ayrılmadılar
İkinci Viyana Kuşatması (1683) bozgunundan sonra kaybettiği toprakları geri almak isteyen Osmanlı İmparatorluğu, 1715-1718 savaşlarında Avusturya'ya yine mağlup oldu. Bunun üzerine yenilmez Türk'ü mağlup eden Avrupa'da neler olup bittiği öğrenilmek istendi.
Lale Devri'nin sadrazamı Nevşehirli İbrahim Paşa, Avrupa devletlerinin İstanbul'daki elçileriyle düzenli ilişki kurdu. Ayrıca Osmanlı tarihinde ilk defa Avrupa devletlerine uzun süre oralarda kalacak elçiler gönderdi.

Nevşehirli İbrahim Paşa
YEMEK SEYRETME ÂDETİ
1720'de Fransa'ya giden ve uzun süre Paris'te kalan Yirmisekiz Mehmed Çelebi'ye Fransızlar büyük ilgi göstermişlerdi. Türklerin nasıl insanlar olduklarını anlamak için özellikle de Fransız kadınlar sarayda elçimizi bir an boş bırakmamışlardı.
Yirmisekiz Mehmed Çelebi'nin 1720-1721 tarihli Fransa Sefaretnamesi, Osmanlı devlet yapısına ve toplum hayatına büyük tesir yaparak Osmanlı İmparatorluğu'nun Batı'ya bakışının değişmesinde önemli rol oynadı.
Mehmed Çelebi, Fransız kadınların kendisine düşkünlüklerini elçilik raporunda şöyle anlatır: