Mağaradan çıkıp güneşin altında yaşamak
MAKALE
Paylaş
11.10.2026 20:29
133 okunma
Prof.Dr. Bilal Sambur

İnsanın en büyük talihsizliklerinden biri, kendi yaptığı mağaraları dünyanın kendisi sanmasıdır. Taşlardan yapılmış mağaralardan çok daha kalıcı olanları vardır: korkuların, alışkanlıkların, dogmaların, ezberlerin ve insan adına düşünmeye başlayan otoritelerin kurduğu mağaralar. İnsan bazen açık bir gökyüzünün altında yaşarken bile kapalı bir dünyanın içinde olabilir. Önünde bütün bir dünya durduğu halde yalnızca kendisine gösterilen yere bakabilir ve içinde bulunduğu karanlığı hayatın doğal hali sanabilir.

Mağaradan çıkmak bu nedenle yalnızca karanlıktan aydınlığa geçmek değildir. İnsan dışarı çıktığında kendisine verilmiş bir dünyanın içinden çıkarak dünyayla kendi ilişkisini kurmaya başlar. Karşısında hazır cevaplardan önce gerçeklik vardır: güneş, toprak, ağaçlar, su, başka insanlar ve kendi bedeni. Dünya, insanın onun hakkında kurduğu düşüncelerden daha geniştir. Bu genişlik kimi zaman ferahlatıcı, kimi zaman ürkütücüdür; çünkü dışarıda kesinliklerden çok karşılaşmalar ve sorular vardır.

Güneşin altında yaşamak, yalnızca aydınlıkta bulunmak anlamına gelmez. Işık nesneleri görünür kıldığı kadar insanın bakışını da görünür hale getirir. Dışarı çıktığımızda yalnızca dünyaya değil, dünyaya nasıl baktığımıza da dikkat etmeye başlarız. Bir ağacı yalnızca kullanılacak bir kaynak olarak mı, yoksa kendi yaşam ritmine sahip bir canlı olarak mı görüyoruz? Başka bir insanı kendi ölçülerimizle değerlendirdiğimiz bir nesne olarak mı, yoksa kendine ait bir hayatı olan bir insan olarak mı algılıyoruz? Doğa bizim dışımızda duran bir manzara değil, içinde oluştuğumuz dünyanın kendisidir.

İnsan doğanın dışında duran bir varlık değildir. Bedenimiz, duyularımız, duygularımız ve hayatımızın maddi koşulları doğayla iç içedir. Soluduğumuz hava, içtiğimiz su, üzerinde yürüdüğümüz toprak ve içinde yaşadığımız iklim varlığımızın dışındaki şeyler değildir. Doğayı dönüştürme gücümüz arttıkça, bu gücün sonuçları da daha belirgin hale gelir. Doğayla kurduğumuz ilişkinin niteliği sonunda kendi yaşamımızın niteliğine dönüşür.

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya