Yakın zamanda dünyada birçok ekonomik ve finansal kriz yaşandı. Yakın zamanda yaşanılan ekonomik ve finansal krizler ile koronavirüs dolayısıyla yaşanılan krize bakacak olursak şöyle bir tablo var.
YAKIN ZAMANDA YAŞANAN EKONOMİK KRİZLER
1998 yılında Asya’da patlayan ve virüs gibi birçok ülkeye bulaşan Asya ekonomik krizinin temelinde Asya ülkelerine gelen yabancı sermayenin verimli alanlarda kullanılmaması nedeniyle yaşanan zorluklar, kısa vadeli borçlardaki artış, uygulanan döviz kuru politikaları ve finans kesiminde var olan yapısal zayıflıklar yer alıyordu.
2001 yılında Türkiye’de yaşanan ekonomik krizin birçok sebebi vardı. Başta kamu maliyesinde yaşanan sorunlar, siyasi istikrarsızlıklar, yüksek faiz oranları, yurtiçi sermaye çıkışları gibi sorunlar gelirken, 1999 yılında yaşanan Marmara Depremi de 2001 ekonomik krizinin nedenleri olarak öne çıkan hususlardı.
2008 yılında meydana gelen küresel ekonomik krizi, mortgage krizi olarak biliyoruz. Bu kriz ABD’de türev ürünlerdeki balon ile başlayıp, başta yüksek kamu borcu ve bütçe açığı nedeniyle AB ülkelerinde ardından dünyada likidite krizini doğurdu. Bu kriz neredeyse dünyanın önde gelen tüm ülkelerini etkileyen küresel finans krizi haline geldi.
Yaşanan tüm krizlerin temelinde temel makroekonomik göstergelerdeki bozulmalar yatsa da bu dönemlerde piyasalara enjekte edilen finansal kaynaklar, IMF tarafından sağlanan kaynaklar ve uygulanan ekonomik reçetelerle bir şekilde bu krizlerin üstesinden gelindi.